Amerikalı tasarımcı Toyota'nın stilini yeni ufuklara taşıyor

Ototeknikveri     20 Eylül 2017 04:49

C-HR crossover ya da yeni Camry gibi modern bir Toyota modeline bakarsanız, Japon otomobil üreticisinin tasarımlarında temkinli ve muhafazakar yaklaşımını bıraktığını kolayca fark edebilirsiniz.

Amerikalı tasarımcı Toyota'nın stilini yeni ufuklara taşıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu gelişmeden kısmen sorumlu olan kişi 43 yaşındaki Amerikalı tasarımcı Ian Cartabiano, Toyota'ya ait Calty Design Research Inc.'de şef tasarımcı. Akio Toyoda, "artık sıkıcı otomobiller yok" dediğinden bu yana Cartabiano, biraz Kaliforniya havası kullanarak C-HR, yeni Camry, FT-4X Konsepti ve hatta bu sonbaharda çıkacak tümüyle yeni Supra modellerinin tasarımına katkıda bulundu. 

Toyota'nın global merkezinde konuşan Cartabiano, "Sıkıcı otomobillerin, kimliksiz otomobillerin ve özgünlüğü olmayan anonim tasarımın çağı artık kapandı. Akio'nun beklediği şey sıkıcı tasarımları sona erdirmek. Şirketin başkanı böyle bir şey söylediğinde, tasarımcılar da özgürce yaratıcılıklarını özgürce kullanabiliyor." dedi.

 

Estetikteki bu muazzam değişim, eski bir GM tasarımcısı ve College for Creative Studies'de (Detroit, Michigan'da bir üniversite) ulaşım tasarımı profesörü olan John Manoogian gibilerinin de ilgisini çekiyor. 

Manoogian, "Büyük bir şirketin stratejik bir araç ve ürün farklılaştırıcısı olarak tasarımın önemini anlaması çok zordur. Apple bunu anlayan çok az şirketten birisidir. Bay Toyoda da bunu anlıyor ki tasarımcılarının yaratcılıklarını mümkün olduğunca özgür bıraktı" dedi.

 

C-HR'ye gelince, arka çamurluğuna bakmak Cartabiano'nun otomobile çılgın bir şekil verdiğini anlamak için yeterli oluyor. Cartabiano ayrıca C-HR'nin yan paneli "duvara asılacak bir sanat eseri kadar güzel olduğunu" düşünüyor.

Camry ise, arka camın aracın yan kısımlarında kıvrılmasına izin veren C sütunu tasarımı sayesinde gerçekten öne çıkıyor.

 

Cartabiano "Başlangıçta, - Oh, bu harika olurdu, ama asla böyle bir şey yapılamaz - diyoruz... Fakat sonra mühendislik birimi heyecanlanıyor ve bunu yapmanın yollarını araştırıyoruz. Kapı kolu gibi detayların tasarımı dört ay sürdü." diyor.

Tasarımcı, "Yeni olan ancak kusursuz olmayan bir şeye güzel ancak sıradan şeylerden daha çok saygı duyuyorum. Rahat olmaktansa meydan okumayı seviyorum" diye ekledi.

Son Güncelleme : 22 Eylül 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo