Dubai, Alman yapımı Volocopter drone taksiyi test ediyor

Ototeknikveri     28 Eylül 2017 04:02

Dubai, gelecek öngörülerinde ve bilimkurgularda sürekli karşımıza çıkan uçan otomobillere benzer bir şeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Drone taksi hizmetinin ilk halka açık testi Pazartesi günü gerçekleştirildi.

Dubai, Alman yapımı Volocopter drone taksiyi test ediyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Pilotsuz uçabilen Volocopter elektrikli drone taksi geleneksel bir helikoptere kıyasla daha az gürültülü ve daha küçük bir fiziksel ve çevresel ize sahip. İki yolcu için yer sunan aracın tepesinde geniş bir halka ve bunun üzerinde 18 rotor bulunuyor. Test esnasında çekilen bir videoda (aşağıda), tamamen beyaz olan drone, içinde yolcu olmadan Jumeirah Plajı Parkı'ndan havalanarak 200 metre yükseliyor, beş dakika boyunca kendine kendine uçuyor ve sorunsuz şekilde yere iniyor.

 

Uçuş, Dubai için önemli bir ulaşım devrimine doğru atılmış en son adımdı. Dubai'de 2030'da yerel yolcuların ulaşımlarının en az % 25'inin sürücüsüz araçlarla gerçekleşmesi hedefleniyor. Şubat ayında navigasyon şirketi TomTom tarafından yayınlanan Trafik İndeksine göre Dubai'de trafik sorunu diğer pek çok şehirden daha iyi durumda. Dubai, kötü trafik listesinde dünyada 85. sırada yer alıyor; ancak yöneticiler ulaşım inovasyonu için bir merkez oluşturmaya kararlılar.

 

Almanya merkezli Volocopter, geçen ay yaptığı açıklamada, yatırımcı firmalar arasında Daimler'in de bulunduğunu ve 25 milyon euro (30 milyon dolar) fon aldığını söyledi.

 

Volocopter prototipinin tamamen şarj olması iki saat sürüyor ve kabaca 50 km / s (30 mil / saat) seyir hızı ile yaklaşık 30 dakika uçabiliyor. Çıkılabilen maksimum hız 97 km / saat. Güvenlik amacıyla, drone, yedek pil sistemleri, pervaneler, motorlar ve uçuş kontrollerine ve acil durum paraşütlerine sahip. Üretici, ilk lisanslı Volocopter'in 2018 yılında piyasada olması gerektiğini söylüyor; henüz bir fiyat ilan edilmedi.

 

Düzenli uçuşlar başlamadan önce RTA, Otonom Hava Taksi (AAT) adı verilen araç için güvenlik standartları koyacak, rotaları tasarlayacak, kalkış ve iniş noktalarını belirleyecek. 

 

Kullanıcılar, metro, tramvay ve deniz ulaşımı gibi Dubai'nin diğer toplu taşıma sistemleriyle bağlantılı olarak yakınlardaki voloportlardan aktarma talep etmek için bir uygulama kullanabilecekler.

 

Airbus'ın A3 düşünce kuruluşu ise, yaklaşık 80 km'lik (50 mil) bir uçuş mesafesi olması beklenen, kendinden pilotlu tek kişilik Vahana üzerinde çalışıyor. Airbus, Vahana'yı sadece potansiyel bir hava taksi olarak değil, aynı zamanda bir teslimat dronu ya da acil drum aracı olarak da pazarlıyor. Şirket, bu yıl Oregon'da tam kapsamlı prototip test uçuşları başlatmayı planlıyor.

 

Uber, 2020'de teste başlamayı planladığı kendi uçan arabası için diğer şirketlerle ortaklık kuruyor. Google'ın kurucularından ve ana şirket Alphabet'in CEO'su Larry Page, elektrikli Flyer modeli Spiderman'in uçabilen motorsikletine benzeyen Kitty Hawk için 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. 

 

Su üzerinde 5 metre yükseklikte uçma kapasitesine sahip olan Flyer otonom değil ancak FAA tarafından bir Ultralight uçak olarak sınıflandırılıyor, bu nedenle uçurmak için - kalabalık alanlarda kullanılmadığı sürece - pilot lisansı gerekmiyor. Aracın yılın sonuna kadar kullanıma sunulması bekleniyor.

Son Güncelleme : 28 Eylül 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo