Toyota ve Mazda elektrikli otomobil üretmek için güçlerini birleştirdi

Ototeknikveri     28 Eylül 2017 05:48

Toyota’nın pilli otomobilleri pek sevmediği biliniyor, Mazda ise benzinli motor alışkanlığından vazgeçememesi ile ünlü. Buna rağmen bu iki firma birlikte elektrikli otomobiller inşa etmek üzere bir anlaşmaya imza attı.

Toyota ve Mazda elektrikli otomobil üretmek için güçlerini birleştirdi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mazda, Toyota, ve Toyota-Grubu’na ait parça üreticisi Denso firması birlikte elektrikli taşıtlar için yapısal teknolojiler geliştirmek için anlaşma imzaladı. Bunun için “EV C.A Spirit Corporation” adı verilen yeni bir şirket kuruldu. Şirketin merkezi Toyota’nın Nagoya’daki ofis kulesinde bulunacak. Toyota yeni şirketin %90’ına sahip olacak, Mazda ve Denso’nun ise %5’er payı bulunacak. Spirit firmasının yönetim kadrosu ağırlıkla Toyota’dan gelenlerden oluşacak. Firmanın CEO’su Toyota yöneticilerinden Shigeki Terashi olacak. Terashi’ye bağlı olarak Toyota Ar-Ge yöneticisi Kiyotoka Ise ve Toyota’nın güç aktarım organları yöneticisi Toshiyuki Mizushima da görev yapacaklar. Bugün ilan edilen yeni şirketin henüz web sitesi dahi yapım aşamasında.

 

Toyota ve Mazda gelecekte tüm otomobillerin pilli olacağına tam ikna olmuş değiller ancak yine de piyasada nelerin değişeceğini net şekilde görüyorlar. Hükümetler yanmalı motorların piyasada azalması ve kademeli olarak ortadan kalkması için baskı yapıyor ve otomobil üreticilerinin elektrikli bir geleceğe hazır olması gerekiyor.

 

Bu hazırlık için dev boyutlarda yatırım ve zaman ayırmak gerekiyor. Bu da Mazda gibi küçük firmalar için ağır gelebilecek bir şey. Bu yüzden firmalar güçlerini birleştirerek ortak elektrikli platformlar geliştiriyor ve bu platformlarla küçük otomobillerden SUV’lere ve hafif ticari araçlara çok çeşitli taşıtlar üretiyorlar. Bu şekilde gerekli geliştirme ve inovasyon maliyetleri de paylaşılmış oluyor. Mazda ve Toyota da ortak geliştirdikleri platformu kullanarak kendi özgün elektrikli modellerini üretecekler. 

 

Toyota ve Mazda iki yıl önce esnek bir ittifaka girdiler. Geçen ay iki firma ufak çaplı çapraz hisse alımları ile ve ABD’de açılan ortak fabrika ile bağlarını güçlendirdi. O zamandan beri iki firmanın elektrikli taşıtlar ve bağlantı teknolojileri alanında da güçlerini birleştirileceği konuşuluyordu. Geçen yılın sonlarında Toyota ile Suzuki arasında da benzer bir esnek ortaklık kuruldu.

 

Japonya’nın otomobil piyasasında küçük firmalar elektrifikasyon, bağlantı teknolojileri ve otonom sürüş için gerekli yatırımları gerçekleştirmekte zorlanıyor. Toyota’nın piyasadaki Mazda ve Suzuki gibi kendinden küçük firmaları tamamen absorbe etmesinin önündeki tek engel şu an için Japonya’nın antitröst yasaları. 

Son Güncelleme : 01 Ekim 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo