Avrupa'da benzinli otomobil satışları dizelleri geride bıraktı

Ototeknikveri     01 Ekim 2017 11:17

Benzinli otomobil satışları 2009 yılından bu yana ilk defa yılın ilk yarısında dizel satışlarını geride bıraktı.

Avrupa'da benzinli otomobil satışları dizelleri geride bıraktı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sektörel birlik ACEA, benzinli otomobil satışlarının 2016 yılının ilk yarısına göre yaklaşık yüzde 10 arttığını açıkladı. Açıklamada, dizel otomobil satışlarında ise yaklaşık % 4'lük bir düşüş olduğu belirtildi. Dizelin pazar payı yeni otomobillerde geçen yılın ilk yarısında yüzde 50,2 olarak kaydedilirken, bu yılın anı döneminde yüzde 46,3'e düştü. ACEA, tam olarak 152,323 adet daha az dizel otomobil satıldığını söyledi. Düşüş, benzinli otomobil satışlarının payının yüzde 45,8'ten yüzde 48,5'e çıkmasıyla telafi edildi. Bu, 328.615 adet daha fazla benzinli otomobil satışı ile sonuçlandı. Hibrit, elektrik, LPG ve doğalgazla çalışan araçlardan oluşan "alternatif enerjili" araç satışı da yüzde 35 artarak toplam otomobil satışlarının yüzde 5,2'sini oluşturdu.

 

Paris ve Atina belediye başkanları, yüksek NOx emisyonlarından ötürü 2025 yılına kadar dizel motorlu otomobilleri şehir merkezlerinde yasaklamayı planladıklarını açıkladılar. Fransa ise dizel için vergilerdeki indirimleri tersine çevirme planları yapıyor. Bazıları diğer Avrupa hükümetlerinin de bu gibi önlemleri takip etmesini bekliyor.

 

Stuttgart ve Münih gibi otomobil üretim merkezi konumundaki şehirlerde bile dizel motor yasaklarını değerlendiriyor.

 

Öte yandan, ACEA, benzinli motorlara geçişin Avrupa'nın CO2 emisyonlarını azaltma hedeflerini karşılamasını zorlaştıracağına dikkat çekti. ACEA Genel Sekreteri Erik Jonnaert "Yasa yapıcıların, dizel teknolojisinden benzine ani bir geçişin CO2 emisyonunda artışa neden olacağının farkında olmaları gerekiyor" dedi.

 

Jonnaert, hükümetleri "alternatif" otomobilleri teşvik etmek için daha fazla çaba harcamaya da çağırdı. İlk yarıda hibrit elektrikli taşıt satışı yüzde 58, elektrikli otomobil satışları yüzde 37 arttı ancak bunlar, toplam otomobil satışlarının sırasıyla sadece yüzde 2,6 ve yüzde 1,3'ünü oluşturuyor.

 

Jonnaert, "Tüketicileri alternatif enerjili araçları satın almaya yönlendirmek etmek için, doğru teşvikleri uygulamaya koymak ve AB genelinde şarj altyapısını iyileştirmek gibi girişimlerde bulunulmalı" dedi.

Son Güncelleme : 03 Ekim 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo