Çinli otomobil üreticisi Chery, elektrikli otomobil serisi ile Avrupa'ya girecek

Ototeknikveri     08 Ekim 2017 06:40

İlk modellerin 2019'da kısmi elektrikli veya tam elektrikli güç aktarma organları ile gelmesi bekleniyor.

Çinli otomobil üreticisi Chery, elektrikli otomobil serisi ile Avrupa'ya girecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

2019/20'de Avrupa'da ilk kez yerini alacak olan Çinli otomobil üreticisi Chery, yalnızca elektrikli modellerden oluşan bir ürün yelpazesi sunmayı umut ediyor. Şirketin CEO'su Anning Chen, firmanın yüksek teknolojili geleceğini ortaya koyarak şunları söyledi: "Her model, mikro hibrit, hibrit veya plug-in hibrit olarak elektriklendirilecek. Şüphesiz pilli elektrikli otomobillerimiz de olacak." Chery, hibrit güç aktarma organlarını, geçtiğimiz ayki Frankfurt otomobil fuarında tanıttı. Sistemde 113 hp'lik bir elektrikli motor, çapraz olarak monte edilen, 147 hp'lik 1.5 litrelik turboşarjlı benzinli motorun volan ucuna doğrudan bağlanmış.

 

Chery, Avrupa'daki lansmanı için 2.7 m uzunluğunda aks mesafesine sahip, toplam 4.7 m uzunluğunda ve beş koltuklu bir SUV olan Exeed TX'i satacak. Otomobilin çağdaş üstyapısı, GT90 konsepti ve 2005 Mustang'da çalışan eski Ford tasarımcısı Kanadalı James Hope tarafından Şangay'da tasarlandı. Hope, 2012 yılında Chery'ye katıldı.

 

Hope'nin iddialı tasarımı, büyük bir 'şelale' tipi ön panjurun etrafında toplanmış.

 

Modelde birisi altı vitesli manuel, diğeri yedi vitesli çift debriyajlı iki adet Getrag şanzıman seçeneği sunulacak. Ön kısımda mac pherson süspansiyon, arkada ise çok bağlantılı süspansiyon kullanılmış.

 

Kaporta, Alman metal işleme uzmanı Benteler tarafından, dört tekerlekten çekiş sistemi ise Dana ve BorgWarner tarafından geliştirildi.

 

Yaklaşık 12 kWh'lik bir lityum iyon pile sahip ve 70 km elektrikli sürüş mesafesi sunan plug-in hibrit versiyonun ağırlığı 1700 kg civarında. Otomobil 6.0 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıkabiliyor. Maksimum hız 200 km/s. Yakıt tüketimi ise 1.8 litre/100 km.

 

Mühendislik müdürü Jochen Tueting'e göre, Exeed TX, küresel güvenlik ve emisyon standartlarına göre tasarlandı. Seri üretim için hazır olmasına rağmen, Frankfurt'ta gösterilen otomobiller ön üretim versiyonlarıydı ve bazı parçaları prototip olarak hazırlanmıştı.

 

Tueting ve Hope, Almanya'da yer alacak yeni bir Chery Avrupa tasarım ve mühendislik merkezi için yer seçmek üzere Çin'den Avrupa'ya taşınıyor.

 

Yeni merkezin kurulması için İngiltere de değerlendirildi ancak Londra'nın pahalı bir lokasyon olması ve Brexit ile birlikte gelen kaygılar nedeniyle bu seçenekler elendi.

 

Berlin, tasarım açısından favori bir merkez ancak mühendislik bakımından göz ardı edilebilir.

Son Güncelleme : 08 Ekim 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo