PSA, İngiltere'de 400 Opel çalışanını işten çıkartacak

Ototeknikveri     16 Ekim 2017 02:56

PSA Grup, Avrupa pazarları için Opel ve Vauxhall Astra araçlarını üreten İngiltere fabrikasında çalışan sayısını azaltıyor.

PSA, İngiltere'de 400 Opel çalışanını işten çıkartacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ağustos ayında General Motors'tan Opel / Vauxhall'u satın alan PSA, Vauxhall'un Kuzeybatı İngiltere'deki Ellesmere Port tesisinde işçilerin dörtte birinin işine son veriyor. Üretim tesisinin rekabet gücünü artırmak için fabrikadan 400 işçi çıkartılacak. Bir PSA sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, tesisin zorlu Avrupa pazarı koşulları ve küçülen binek otomobil pazarı nedeniyle üretim miktarlarını ayarlaması gerektiğini söyledi. Sözcü, fabrikanın geleceğini korumak için performansını da artırması gerektiğini söyledi.

 

Kesintiler gönüllü işten çıkarmalarla yapılacak. Çalışma tek vardiyaya düşürülerek üretim azaltılacak.

 

Fabrika, Polonya'daki Gliwice ile birlikte Avrupa'da Astra'yı üreten iki fabrikadan birisi. Astra hatchback ve station otomobillerin üretildiği tesiste 1667 kişi çalışıyor.

 

2021'de mevcut Astra'nın üretimi bittiğinde fabrikanın geleceğinin ne olacağına dair soru işaretleri var. PSA, bu tarihe kadar üretimin devam edeceğinin garantisini verdi ancak 2021'den sonrası için bir şey söylemedi.

 

Ellesmere Port'un geleceği, geçen yıl İngiltere'nin 2019'da Avrupa Birliği'nden çıkma kararını takiben sorgulanmaya başlamıştı. İngiltere, AB pazarlarına gümrüksüz erişimi devam ettiremezse, üretim daha pahalı hale gelecek.

 

Ellesmere Port tesisindeki otomobiller Avrupa Birliği ülkelerinden tedarik edilen parçalarla üretiliyor. Arabanın içeriğinin sadece dörtte biri İngiltere'deki tedarikçilerden geliyor.

 

İngiltere, Vauxhall / Opel'in en büyük pazarı ancak Vauxhall satışları, genel olarak İngiliz otomobil pazarının soğumasına bağlı olarak ilk dokuz ayda % 20 düşüş gösterdi. Vauxhall satışlarının yaklaşık dörtte birini filo satışları oluşturuyor.

 

JATO Dynamics'e göre Avrupa genelinde Astra satışları, yılın ilk 8 ayında % 2,1 düşüş gösterdi.

 

İşten çıkarmalar 2021 yılına kadar fabrikada üretimin devam edileceği garantisi verilen sendikaları öfkelendirecek. İngiltere'nin en büyük sendikası olan Unite'nin sözcüsü daha önce PSA'nın Astra'yı üretmekte kararlı olduğunu ve fabrikaya yatırım yapmak istediklerini dile getirdiğini hatırlattı.

 

Yüksek üretim maliyetleri

Konuyla ilgili açıklama yapan sözcü PSA'nın Ellesmere Port fabrikasına sadık olduğunu ancak firmanın şu anki üretim maliyetlerinin Fransa'daki PSA tesislerinden "önemli ölçüde daha yüksek" olduğuna işaret ettiğini belirtti.

 

PSA CEO'su Carlos Tavares, Eylül ayında Frankfurt Auto Show'da PSA fabrikalarının Opel / Vauxhall tarafından işletilen fabrikalardan daha verimli göründüğünü ve aralarında büyük farklar bulunduğunu açıklamıştı.

 

Tavares ayrıca İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma planları konusunda netleşmeyen noktalar olması nedeniyle grubun Vauxhall stratejisine karar vermenin zor olduğunu söyledi.

 

PSA sözcüsü, İngiltere'nin AB ile ticari ilişkilerinin Brexit sonrası ne durumda olacağının netleşmesi ve fabrikanın rekabet gücünün artırılması halinde grubun bu tesise yatırım yapmayı yeniden düşünebileceğini söyledi.

 

Bu hafta başlarında PSA, 2020 ve 2021 yıllarında Fransa'daki Sochaux ve Mulhouse fabrikalarnda yeni kompakt ve orta ölçekli modellerini üreteceğini açıkladı, böylece bu fabrikaların en az 10 yıllık geleceği garantilendi.

Son Güncelleme : 20 Ekim 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo