Dyson'un elektrikli otomobili nasıl olacak?

Ototeknikveri     23 Ekim 2017 01:42

Dyson, ilk otomobilinin diğerleri ile benzer bir elektrikli otomobil olmayacağına söz veriyor. Yeni otomobil cesur, radikal ve farklı olacak.

Dyson'un elektrikli otomobili nasıl olacak?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Daha çok ev aletleri ile tanınan İngiltere'nin yenilikçi elektrikli cihaz üreticisi Dyson, geçtiğimiz günlerde 2020'de satışa çıkacak "radikal derecede farklı" bir elektrikli otomobil geliştirdiğini açıkladı.

 

Dyson elektrikli otomobil 2020 yılına kadar üretime girecek.

 

Şirket, 2 milyar £ yatırım yapıyor ve 400 kişiden fazla geliştirme kadrosuna sahip. Aracın ayrıntıları şu an yetersiz. Sir James Dyson çalışanlara bir e-postayla şunları yazdı: "Otomotiv endüstrisinde yeni teknolojilere yönelik rekabet şiddetlidir ve aracımızın özelliklerini gizli tutmak için elinden gelen her şeyi yapmalıyız."

 

Buna rağmen, bir Dyson elektrikli otomobilin neye benzeyeceği konusunda fikir yürütebiliriz. En azından Dyson'un kendisi şöyle dedi: "Başkalarınınki gibi görünen bir şey yapmanın anlamı yok. Bu bir spor otomobil değil, çok ucuz bir araba da değil." Bu küçük ipuçları ve diğerleri temelinde Dyson EV'nin nasıl görünebileceğini ve hangi özelliklerin bulunabileceğini gösteren bir projeksiyon geliştirdik.

 

Dyson araba nasıl şekillenecek?

 

Pil ve şarj teknolojisi

 

Otomobilde çıkartılabilir kaset stili katı hal pil paketi kullanılacak. Farklı kapasite ve fiyatlardaki pil ön bölme sacı içine yerleştirilecek. Pil takımı, ön camın önündeki kapalı yuvadan motoru kaldırarak sökülebiliyor. Pil takımı yapısal ve ilave burulma mukavemeti sağlamak için ön bölmeye kilitleniyor.

 

Katı hal pili Dyson'un yan kuruluşu Sakti3 tarafından geliştiriliyor. Pil paketi hafif ve lityum iyon paketlerine göre daha enerji yoğun, ayrıca daha az soğutmaya ihtiyaç duyuyor. Böylece otomobilin genel ağırlığı daha da düşüyor ve kontrol sistemlerine ihtiyaç azalıyor. Otomobil farklı fiyatlardaki iki farklı kapasiteli pil ile sunulacak. Müşteriler bütçelerine ve istedikleri sürüş mesafesine göre seçim yapabilecek.

 

Tavanda, arka tekerlek kemerleri ve kaputta güneş panelleri bulunuyor. Bu paneller otomobil park halindeyken klima ve havalandırmaya güç vermek için kullanılıyor ve uzaktan erişimle otomobil önceden ısıtılabiliyor ya da soğutulabiliyor.

 

Güç aktarma organları ve biniş deneyimi

 

Dyson tarafından geliştirilen iki adet yüksek güçlü elektrikli motor ön tekerlekleri sürüyor ve jeneratör görevi de görüyor. Arka tekerlekler için daha küçük bir motor / jeneratör enerji geri kazanımını artırıyor ve yarı zamanlı dört tekerlekten çekiş sağlıyor.

 

Gelişmiş sürüş için yüksek profilli lastikler özel Dyson grisi renginde geliyor.

 

Dar, hafif tekerlekler, ağırlığı, atalet, yol gürültüsü ve değiştirme maliyetini düşürüyor ve dönüş çapını geliştiriyor.

 

Dış cephe ve karoser

 

Dyson Airblade ön cam temizleme sistemi. Isıtmalı cam, 643 km/s hızındaki havalı püskürtücüleriyle, su enjekteli yıkama fonksiyonuyla temizleniyor. Arka cam için de benzer bir sistem kullanılıyor.

 

Kompozit, kendiliğinden renkli, yapısal olmayan dış paneller. Dış paneller, iç çerçevelere Velcro (cırt cırt bant) malzeme ile tutturulmuş.

 

Hafif Dyson EV, temiz ve fonksiyonel bir tasarıma sahip bir aile otomobili. Üstün kaliteli özellikler, aynı zamanda akıllı tasarım ile değer sağlayan premium fiyatların altını çiziyor.

 

Araç 4.1 m uzunluğunda, 1.75 m genişliğinde ve 1.5 m boyunda.

 

Beş kapı, arkadan menteşeli arka kapılar. Tamamen düz zemin.

 

Tüm Dyson ürünlerinde olduğu gibi elektrikli otomobil de "Form fonksiyonu izler" prensibi tarafından şekillendirilen genel tasarıma sahip.

 

Hafif alaşımlı kalıplanmış çekirdek yapı. Motor, invertör ve süspansiyonu taşımak için cıvatalı alüminyum ön alt şasi. Arka süspansiyon, önde olduğu gibi, yol gürültüsünü azaltmak için alt şasiye monte edilmiş.

 

Dyson elektrikli otomobilin iç kabini

 

Geliştirilmiş aerodinamik için kabin arka tarafa doğru hafifçe eğimleniyor ve yarı yatay arka tekerlek kemerleri yaratıyor. Dış yüzey ve taban altı geliştirme, Dyson'un hava manipülasyon deneyiminden büyük ölçüde etkileniyor.

 

Sabit pozisyonlu ön koltuklar, dış yapısı yan darbe koruması için alt B sütunu görevi de gören kompozit çerçevelere sahip. Bunlar arkadan menteşeli kapılar için mandal görevi görüyor ve emniyet kemeri üst bağlantılarını da taşıyor. Koltukların minderleri kumaş ya da deri döşemenin altındaki hava pompaları ile şişirilebiliyor ya da alçaltılabiliyor. Hafif arka koltuklar, 60/40 katlanma özelliğine sahip.

 

Elektrikle ayarlanabilen pedallar ve dört yönlü ayarlanabilir direksiyon kolonu da önemli özellikler arasında. Isıtma ve havalandırma sistemi, Dyson Airblade teknolojilerinden geliştirilmiş. Klima alçak frekanslı akımı çekiyor ve isteğe bağlı olarak hava temizleyicisi sunuluyor.

 

Kompakt gösterge tablosu, alanı verimli kullanan havalandırma/klima sistemi ve Tesla tarzı merkezi tablet ekranı özellikleri ile oluşturulmuş. Önemli araçlar, navigasyon ve uyarılar "head-up display" üzerinden görüntülenebiliyor.

 

Dyson'u bekleyen zorlu yol

 

Apple - Apple yüklü yatırımına ve yeterli kaynağı bulunmasına rağmen elektrikli otomobil projesini (Project Titan) durdurdu. Bu Dyson için de can sıkıcı bir işaret olabilir. Firma şu anda sadece otonom araba teknolojilerine odaklanıyor.

 

Google - Google'ın tuhaf pod benzeri otonom araçları pek çokları için internetten aşina olunan bir görüntü ancak firmanın Waymo otomobil departmanı artık kendi araçlarını geliştirmek yerine daha çok Google'ın otonom teknolojisini Fiat Chrysler Otomobilleri ile paylaşacak gibi görünüyor.

 

Faraday Future - Çin destekli, Kaliforniya merkezli Faraday Future bu yılki CES fuarında biraz başarısız bir şekilde tanıttı. Firma Nevada'da bir fabrika açacağını açıkladı ancak daha sonra finansal sıkıntılar nedeniyle bu açıklamasını geri aldı ve yatırımı durdurduğunu duyurdu.

Son Güncelleme : 23 Ekim 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo