Hissedarlardan destek teklifi alan Kobe Steel kredi arıyor

Ototeknikveri     31 Ekim 2017 04:59

Firmanın bankalardan 50 milyar yen (440 milyon dolar) kredi talep ettiği, öte yandan hissedarların da yanlış ürün skandalı ile uğraşan firmaya destek teklif ettiği öğrenildi.

Hissedarlardan destek teklifi alan Kobe Steel kredi arıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Şirket Japonya'nın en büyük kurumsal skandallarından birinin mali etkileri ile uğraşırken, üç yılın ardından ilk kez kar edeceği öngörüsünü de revize etti. Kobe Steel müşterilerini kaybediyor ve Cuma günü hükümetin bazı ürünlerin kalite onayını iptal ettiği açıklandı.

 

Çelik üreticisinin bu ayın başlarında ürünlerinde yaygın tahrifat yaptığını kabul etmesi, dünya çapında tedarikçisi olduğu otomobil firmalarını da zora soktu. Kobe Steel ürünlerini kullanan otomobil markaları, bunların bulunduğu taşıtların güvenlik ve performansını kontrol etmek için baskı altında.

 

Şimdiye kadar bir güvenlik sorunu tespit edilmese de, Kobe Steel'in tedarik ettiği parçalar ve malzemeler otomobiller, trenler, uçaklar ve diğer ekipmanlarda dünya çapında kullanılıyor, bu da riski büyütüyor.

 

Skandalın mali etkisini henüz tam olarak belirleyemediğini söyleyen şirket, Mizuho Bank ve başka finans kurumlarından kredi talep ediyor.

 

Nikkei gazetesinin haberine göre, Mizuho Bank, Sumitomo Mitsui Banking ve Tokyo-Mitsubishi UFJ Bank çelik üreticisine kredi vermeyi düşünüyor.

 

Kobe Steel Genel Müdürü Kazuaki Kawahara Pazartesi günü verdiği brifingde şirketin bankalarla yaptığı kredi görüşmelerini doğruladı ancak ayrıntıları vermedi.

 

Genel Müdür Yardımcısı Naoto Umehara, Kobe Steel'in ürün verilerini değiştirme skandalı ve sermaye yatırımlarından kaynaklanan masrafları karşılamak üzere kendi başına nakit üretmeye devam edeceğini söyledi.

 

Umehara, skandalın, 2017/18 mali yılının tamamında, firmanın işletme karını muhtemelen 10 milyar yen azaltacağını söyledi. Ancak şirket, ilk yarıdaki beklenenden daha iyi kazançlar nedeniyle yıl içinde işletme karı için yaptığı öngörüyü - 10 milyar yerine - 5 milyar yen azaltarak 50 milyar yen olarak açıkladı.

 

Rakip çelik üreticisi Nippon Steel & Sumitomo Metal, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, talep edilmesi halinde küçük rakibine destek verebileceğini söyledi. Nippon Steel, Kobe Steel'de % 2.95 hisseye sahip.

 

Nippon Steel Başkanı Kosei Shindo gazetecilere verdiği bir röportajda, "Yardım için Kobe Steel'den herhangi bir talep alırsak düşünecek ve cevap vereceğiz" dedi ve şirketinin şu ana kadar herhangi bir talep almadığını da sözlerine ekledi.

 

İki şirketin, arz yetersizliği ya da fabrikaların bakımı sırasında çelik arzı üzerinde işbirliği yapmayı içeren bir ittifakı var. Kobe Steel'in de Nippon Steel'de %0,71 hissesi bulunuyor.

 

Bununla birlikte, Kobe Steel'den Umehara, Nippon Steel'den destek aramaya yönelik hiçbir planın olmadığını söyledi.

 

Firmadan bir sözcü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kobe Steel'in, Cuma günü vadesi gelen 20 milyar yen bono borcunu ödediğini söyledi.

 

Ancak, firma ilk yarı sonuçlarında temettü ödeme planını iptal etti. Şirket, Nisan - Eylül döneminde net karını 40 milyar yen olarak açıkladı. Sonuçlar, ürün verilerindeki aldatmadan kaynaklanan mali etkileri kapsamıyor.

 

Kobe Steel Temmuz ayında, iki yıllık kayıp sonrasında Mart 2018'e kadar yıl içinde 35 milyar yen net kâr elde edeceğini öngörmüştü.

 

Kobe Steel'in piyasa değeri, Ekim ayının başlarında alüminyum ve bakır işlerinde ürün özellikleriyle ilgili verileri yanıltıcı şekilde değiştirdiğini itiraf etmesi sonrasında yaklaşık 1,5 milyar dolar geriledi.  

Son Güncelleme : 01 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo