Ford hibrit minibüslere coğrafi koruma duvarı teknolojisi

Ototeknikveri     02 Kasım 2017 12:48

Dünya genelindeki şehirler hava kirliliğine karşı sıfır emisyonlu bölgeler oluşturma planları yaparken, tam elektrikli taşıtlar hala yanmalı motorlu taşıtlara alternatif olmayacak kadar pahalı. Coğrafi koruma duvarı (geofencing) teknolojisi ile hibrit araçlar buna bir çözüm olabilir.

Ford hibrit minibüslere coğrafi koruma duvarı teknolojisi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Plug-in hibrit araçlar kısa mesafelerde elektrikli modda çalışırken, bunun dışında benzinli çalışmaya devam ediyor. Bu taşıtların şehir içlerindeki yanmalı motorların yasak olduğu bölgelerde sadece elektrikli modda çalışmasının nasıl garantileneceği ise üzerinde çalışılan bir konu.

 

Ford ve Transport for London (TfL) hibrit otomobillerin yasak bölgelerde sadece elektrikle çalışması için coğrafi koruma duvarı (geofencing) teknolojisini test ediyor.

 

Ford test için 20 adet yeni Transit plug-in hibrit minibüsü 12 aylığına tahsis etti. Müşterilerin katılımıyla yapılacak testler gelecek yıl Londra’da başlayacak.

 

Testte GPS ile aktif olan teknoloji şehir merkezlerinde benzinli motoru kapatacak ve minibüsün elektrikle çalışmasını sağlayacak.

 

Ford’un şehir içi elektrikli minibüs programının direktörü Mark Harvey “TfL güçlü bir hava kalitesi gündemine sahip ve bunun getireceği faydaları görmek istiyorlar.” diyor.

 

Ford hibrit Transit minibüsünü 2019’da piyasaya çıkartacak. Minibüste 1.0 litre üç silindirli Ecoboost benzinli motor, pili şarj ederek 50 km elektrikli sürüş mesafesi sağlıyor. Benzinli sürüş mesafesi ise 500 km. Motor ve tekerlekler arasında doğrudan bağlantı yok, bu da elektrikli taşıtın sürüş mesafesini artırıyor.

 

Lityum-iyon pil paketi yükleme zemininin altına yerleştiriliyor, böylece minibüsün taşıma kapasitesi korunuyor.

 

Otomobil ve taksi kirliliği

 

Londra belediye başkanı Sadiq Khan, İngiltere’nin başkentinde dizel emisyonlarını azaltmak için katı önlemler hazırlıyor. 2020’den itibaren Euro 5 ve daha düşük dizel taşıtlar şehir merkezinde oluşturulacak ultra düşük emisyonlu bölgeye alınmayacak. 1 Ocak’tan itibaren tüm siyah Londra taksilerinde dizel yasaklanacak ve sıfır emisyonlu teknoloji zorunlu olacak. Khan’ın nihai hedefi Londra’nın merkezinde tamamen emisyonsuz bir bölge oluşturmak.

 

TfL şimdiden hibrit otobüslerinde geofence testlerine başladı. Otobüsler dizel kirliliğindeki en önemli üç ana kaynaktan birisi. Taksiler ikinci sırada, şehir içi teslimat minibüsleri ise üçüncü sırada.

 

Harvey, şehir içinde oluşturulacak 21 kilometrekarelik alan için pilde yeterli şarj kalması gerektiğini belirtiyor. Kurye ve teslimat minibüslerinin sürüş teknikleri düşünüldüğünde bunu başarmak kolay olmayacak. Eğer şarj kalmazsa minibüs benzinli motora geçiş yapabilir.

 

Herşeye rağmen, plug-in hibrit ticari taşıtlar belediyelerin beklentilerini karşılamak için en iyi alternatif. Çinli Geely’nin sahip olduğu Londra taksilerinin üreticisi LEVC, 2019 yılında yeni hibrit taksisinin yanı sıra bir de plug-in hibrit minibüs çıkartacak.

 

Geleceğe en uyumlu çözüm ise tam elektrikli minibüsler. Nissan, Leaf elektrikli otomobilin güç aktarma organlarını kullanan eNV200 ile bunu yerine getiriyor.

 

Çinli SAIC kısa süre önce 209 km sürüş mesafeli Maxus EV80 elektrikli minibüs ile Avrupa piyasasına girdi. Firma Alman kiralama firması Maske Fleet’ten şimdiden 200 sipariş aldı.

 

Ford ise plug-in hibrit araçların daha muhafazakar filo yöneticileri için daha uygun olduğuna inanıyor. Harvey bu konuda “Filolar sürüş mesafesi anksiyetesi istemiyor, aracın her koşulda sürüşe devam edebileceği garantisini istiyorlar.” diyor.  

Son Güncelleme : 03 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo