Renault, Mercedes ve Fiat, pikap segmentini yeniden canlandırıyor

Ototeknikveri     06 Kasım 2017 01:58

Pikap kamyonetler genellikle çok büyük, çok yakıt tüketen ve kaba araçlar olarak görülüyor ancak otomobil üreticileri bu algıyı değiştirmeye kararlı. Avrupa'nın en önemli otomobil üreticileri orta boy pikap segmentine ivme kazandıracak.

Renault, Mercedes ve Fiat, pikap segmentini yeniden canlandırıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault, Fiat, Mercedes-Benz ve gelecekte PSA Grup, geleneksel olarak Japonların hakim olduğu, şu an ise liderliğini Ford'un yaptığı pikap piyasasına yeni oyuncular sokuyor.

 

Avrupa pikap piyasası hala nispeten küçük. Yılın ilk yarısında kıtada 80.300 kamyonet satıldı, bunların üçte biri bölgedeki en büyük pikap pazarı olan İngiltere'ye gitti. Almanya'da 10.000 pikap satıldı, üçüncü büyük piyasa olan Fransa'da ise tüketiciler 9450 adet pikap satın aldı.

 

Bunlar, aynı dönemde 1.1 milyon tam boy ve 216.194 orta boy pikap satılan ABD ile karşılaştırıldığında çok düşük rakamlar. Avrupa'nın en çok satan pikap modeli Ford Ranger.

 

ABD'ye kıyasla düşük kalsa da aslında Avrupa'daki satışlar artıyor. Analiz firması LMC Automotive tarafından yapılan tahminlere göre, ilk yarıda orta büyüklükteki pikap satışları %19 arttı ve önümüzdeki yıl sektörün ilk kez 200.000'in üstünde satış yapması bekleniyor. Bu rakam, 2012 yılındaki satışların iki katından fazla.

 

Ford İngiltere genel müdürü Andy Barratt, bu büyümenin kısmen yeni modellerin bir etkisi olduğunu söyledi ve "Rekabet kızışmaya devam edecek, bu da pazarı daha da büyütecek. Önümüzdeki günlerde daha fazla büyüme göreceğiz." dedi.

 

Ford ile rekabete girişecek Avrupalı üreticilerin yeni modelleri ile birlikte, Avrupa'nın daha önce pikap araçlara sıcak bakmayan yerlerinde de segmente ilgide artış olması bekleniyor.

IHS Markit'in temel analisti Ian Fletcher "Bunların çoğunun güçlü bir yerel varlığı var ve marka tanınırlıklarından destek alabilirler." dedi. Yeni Renault Alaskan Fransa'da, Fiat Fullback İtalya'da ve Mercedes X serisi Almanya'da segmente ilgiyi artırabilir.

 

Renault'un pikap ürünlerinden sorumlu direktörü Anton Lysyy, "Pek çok alıcı, pikapların hala piyasada var olduğundan bile haberdar değil, Renault gibi büyük bir şirket pazara girdiğinde insanlar bu tür otomobilleri tanımaya başlıyor" dedi.

 

Kullanım amacı değişti

 

Avrupa'da, pikaplar geleneksel olarak ticari kullanım için satın alınıyordu ancak müşteriler şimdi bunları aile gezileri, spor faaliyetleri ya da haftasonu tatilleri için boş zaman aracı olarak görmeye başladı.

 

Lysyy, "Piyasada bir kayma gördük. Kullanım alışkanlıkları değişti. Daha önce insanlar, tekneleri veya at römorklarını çekmek için büyük SUV'ler kullandı. Günümüzde, çift debriyajlı otomatik şanzıman ve daha küçük motorlar kullanan yeni SUV'leri bu amaçlarla kullanmak pek mümkün olmuyor. Bu gibi hobileri olan insanlar bir kamyonete ihtiyaç duyuyorlar." diye konuştu.

Land Rover geçen yıl Defender modelinin üretimini durdurunca İngiltere'de Ford Ranger'in satışları hızla yükseldi. Bir başka deyişle, Land Rover'in geleneksel müşterileri tek makul alternatif olan off-road yetenekleri ile donatılmış, çift sıralı kabinli bir pikapa yöneldi.

 

Daha lüks pikap araçlara olan talep, satın alınan modellerde de görülebiliyor. En üst donanım seviyesi Ford Ranger Wildtrak çift sıralı kabinli modelin satışları, Ranger satışlarının yarıdan fazlasını oluşturuyor.

 

Wildtrak'ın fiyatı İngiltere'de 32.514 pound, Almanya'da 42.453 euro'dan başlıyor. Avrupa'nın en pahalı pikap modeli ise en üst donanım seviyesi Volkswagen Amarok (Almanya'da 55.399 euro).

 

Bir sürü ekstra özellik

 

Yeni pikap modellerinde pek çok ekstra özellik var. Açılır tavanlar, yükleme alanı koruyucuları, stil barları ve çekme çubukları bunlardan sadece bazıları. Bu özellikler geleneksel ticari müşterileri daha tutumlu davranan pikap üreticilerine iyi gelir getiriyor.

 

Bu nedenle aksesuarlar sektör için giderek işin önemli bir parçası haline geliyor.

 

Bazı modeller eski şasi teknolojisine sahip olabilir ancak kabinlerin içlerindeki donanım çok güncel. Ford Ranger, radar tabanlı uyumlanabilir seyir kontrolü ve Ford'un en yeni Sync 3 bilgi-eğlence sistemi ile donatılabiliyor.

 

Nissan Navara'nın otomatik acil durum freni ve yokuş iniş kontrolü seçeneği bulunurken, Mitsubishi L200 bir arka kamera ve şeritten çıkış uyarısı ile satın alınabiliyor.

Piyasanın değişmekte olduğunun en belirgin göstergelerinden biri, Mercedes gibi lüks taşıtlara sahip bir üreticinin de X Serisi modeli ile rekabete katılması. Mercedes'e göre, pikap araçlar SUV'lerle aynı saygınlığa ulaşma yolunda gidiyorlar.

 

Mercedes-Benz Vans başkanı Volker Mornhinweg bu konuda "Yirmi yıl önce, SUV'ler Mercedes G serisi gibi sağlam, rustik görünümlü, kutu biçimli araçlardı. Artık çok daha şık ve lüks SUV'ler var ve bir çok müşteri artık bunları şehir içinde kullanma amacıyla alıyor. Pikapların da benzer bir yönde ilerlediğini düşünüyoruz." diye konuştu.

 

Avrupa pikap pazarının nispeten küçük olduğu gerçeği üreticilere endişe vermiyor. Avrupa, Mercedes, Renault ve PSA için sadece hedef pazarlarından birisi. PSA, 2020 yılından itibaren Çinli Changan Automobile firması ile 2020 yılından başlayarak Çin ve diğer küresel pazarlarda satılacak yeni bir orta boy pikap geliştireceğini açıkladı.

 

Her geçen gün daha da artan 2,5 milyon satış

 

PSA, orta boy pikapın (yük taşıma kapasitesi nedeniyle bir tonluk pikap olarak da bilinir) yılda yaklaşık 2.5 milyon araç satılan hafif ticari araç pazarının %18'ini temsil ettiğini belirtiyor. Mercedes, önümüzdeki 10 yıl içinde bu rakamın bir milyon daha artacağına inanıyor.

 

Güney Amerika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu'daki bazı pazarlarda, pikaplar genellikle binek otomobillerden daha popüler.

 

Ford'un Avrupa için Ranger'i ürettiği Güney Afrika'da, Toyota Hilux Temmuz ayında en çok satan model oldu. L200 ve Fiat Fullback modellerinin üretildiği Tayland'da pikap araçlar Ağustos ayında en çok satanlar listesinde ilk üç sırayı aldı. En üstte Isuzu D-Max modeli bulunuyordu.

Mercedes ve Renault, Renault'un başarılı Duster Oroch çift sıralı kabinli kompakt pikapı sattığı Arjantin'de bulunan Renault tesisinde, Güney Amerika pazarları için X serisi ve Alaskan modellerini üretmeyi planlıyorlar.

 

JATO Dynamics firmasından global analist Felipe Munoz, "Orta boy bir pikapa sahip olmak, bir üreticinin büyüyen piyasalardaki varlığını iyileştirmek için iyi bir yoldur" dedi.

 

Mercedes için, bir pikap, ticari varlığını Avrupa dışında genişletmek için mükemmel bir araç.

 

Hem Renault Alaskan hem de Mercedes X serisi, Nissan Navara NP300 modelini temel alıyor ve her ikisi de Avrupa'da, Nissan'ın İspanya'nın Barcelona kentindeki fabrikasında üretiliyor. Fiat'ın Fullback modeli de aslında yenisen stillendirilmiş bir Mitsubishi L200.

Bu sektördeki işbirlikleri yeni değil. Isuzu D-Max, ABD'de satılan Chevrolet Colorado ile yakından bağlantılıyken, Ford ve Mazda'nın Tayland'da ortaklığı var.

 

Bu işbirlikleri otomobil ürericilerinin maliyetlerden tasarruf etmesini sağlıyor.

Son Güncelleme : 08 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo