Sıcak, soğuk ve 250 km/s hızında rüzgar: Volkswagen yeni Rüzgar Tüneli Verimlilik Merkezi’ni tanıttı

Ototeknikveri     06 Kasım 2017 11:07

Yeni merkezde taşıtlar gerçek dünya iklim koşullarında test ediliyor ve sürüş koşulları gerçekçi biçimde simüle ediliyor.

Sıcak, soğuk ve 250 km/s hızında rüzgar: Volkswagen yeni Rüzgar Tüneli Verimlilik Merkezi’ni tanıttı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen en büyük model ve teknoloji atağı devam ederken Wolfsburg’da yeni Rüzgar Tüneli Verimlilik Merkezi’ni açtı. Yeni tesis sektördeki benzerleri içinde en modern ve verimli örnek. 8800 m2 alana kurulu merkez aynı zamanda WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures) testlerini gerçekleştirmek için de sertifikaya sahip. Taşıtlar 250 km/saat’e kadar hızlarda gerçek trafik koşullarında aerodinamik direnç, yakıt tüketimi ve emisyonları azaltacak bir bakışla test edilebiliyor. Ek olarak, tesiste -30°C ve +60°C arasında tüm iklimsel ve çevresel koşullar simüle edilebiliyor.

 

Volkswagen CEO’su Dr. Herbert Diess “2020 yılı itibariyle tüm ürün portföyümüzü yenileyeceğiz ve önemli segmentlerde büyüyeceğiz. Geliştirme ekibimiz elliden fazla taşıt projesi üzerinde çalışıyor.” dedi. Rüzgar Tüneli Verimlilik Merkezi tüketim değerlerini geliştirmek ve pek çok başka açıdan optimum koşulları sunuyor. 

 

İş Konseyi’nden Gerardo Scarpino “Wolfsburg’daki Teknik Geliştirme Volkswagen’in kalbi. 10 binden fazla iş arkadaşımız burada geleceğin teknolojileri üzerinde çalışıyor. Yeni Rüzgar Tüneli Verimlilik Merkezi ile, Wolfsburg’da pek çok işin de geleceğini garantileyeceğiz. Yeni teknolojiyi verimli kullanmak için yüksek oranda kalifiye, deneyimli çalışanlara ihtiyacımız var. Volkswagen’de tam da böyle iş arkadaşlarına sahibiz.” diye konuştu. 

 

Teknik Geliştirme’den sorumlu yönetim kurulu üyesi Dr. Frank Welsch ise tesisle ilgili şunları söyledi: “Bu testler verimliliği geliştirmek ve emisyonları azaltmak için önemli bir faktör. Yeni tesis sayesinde, aeroakustik ve elektrikli taşıt serisi gibi diğer geliştirme alanlarında da gelecek için çok iyi konumlanıyoruz.” 

 

Aerodinamik ve akustik rüzgar tünelinde, özellikle düz kayış dengelemesinde gerçek dünya sürüş operasyonu simüle edilebiliyor. Aracın her bir tekerleği kendi düz kayışı üzerinde konumlanıyor. Bu sayede tekerleklerin dönüş hareketleri yolda sürüşe yakın bir sonuç veriyor. 

 

Entegre kamera sistemiyle birlikte denge ayarı sistemi, test edilen her modelde otomatik olarak beş dakikadan kısa sürede işlem yapabiliyor. Önceki sistem için 30 dakika gerekiyordu. Tünelin akustik izolasyonu, tesisi dünyanın en sessiz otomotiv rüzgar tünellerinden birisi yapıyor. 160 km/s rüzgar hızında tünel sadece 65 desibel ses basıncına ulaşıyor, bu da sesi makul seviyede açık bir TV ya da normal konuşma sesi ile kıyaslanabilir. 

 

Kar, yağmur ve güneş ışığını simüle edebilen termal rüzgar tüneli, selefinden çok daha gerçekçi testlere imkan veriyor. Tünelin ana bileşenini yol testleri için bütün gereklilikleri karşılayan gelişmiş dört çekişli rulmanlı dinamometre oluşturuyor.

 

Yeni merkezle, Volkswagen markası daha önce uzak bölgelerde yapmak zorunda kaldığı testlerin maliyetini önemli ölçüde azaltabilecek. Ek olarak, taşıt güvenliği, tasarım, akustik ve konfor gibi gelişme alanları arasında daha iyi işbirliği sağlanabilecek. Bu aynı zamanda merkez atölye için de geçerli olacak. Tesisin temeli 2014 yılı Haziran’ında atıldı. Rüzgar tünelleri otomobillerin onayı için hala zorunlu ve taşıtların geliştirme süreçleri için de detaylı olarak kullanılıyor. Örneğin rüzgar tüneli ile aerodinamik sürükleme değeri 20 dakika içinde belirlenebiliyor. Buna kıyasla bilgisayarlı hesaplama ise günler sürüyor. 

Son Güncelleme : 07 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo