Euro NCAP otonom taşıtlar için yeni güvenlik standartları belirliyor

Ototeknikveri     06 Kasım 2017 11:52

Euro NCAP gelecek yıl otonom taşıtlar için “Basic”, “Advanced” ve “Superior” kategorilerini çıkartacak.

Euro NCAP otonom taşıtlar için yeni güvenlik standartları belirliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Otonom taşıtlar 2018 yılı ortalarından itibaren yeni güvenlik kriterlerine göre değerlendirilecek. “Basic”, “Advanced” ve “Superior” adı verilen yeni kategoriler şu an uygulanan beş yıldızlı not sisteminin yanı sıra otonom taşıtlara verilecek. Yeni sistem Euro NCAP 2025 “yol haritası” kapsamında getiriliyor. Bu kapsamda otomobillerin otonom acil fren gibi sürüş yardım sistemleriyle birlikte değerlendirilmesi hedefleniyor. 

 

Thatcham’dan Mathew Avery, yeni notların detayları üzerinde hala çalışıldığını, yeni uygulama ile şerit koruma yardımcısı ve uyumlanabilir seyir kontrolü gibi özellikler tarafından sunulan sürüş yardımı, destek ve konforun değerlendirileceğini açıkladı. 

 

Avery, “Otomatik sürüş sistemlerinden önce sürüş yardım sistemlerini değerlendirerek başlayacağız.” dedi ve tam otomatik sistemlerle sürüş yardım sistemlerini farklı şeyler olarak gördüklerini vurguladı.

 

Yeni “Basic” notu şu an Euro NCAP değerlendirme programı tarafından verimli olarak görülen standartlara uygun araçlara verilirken, “Advanced” notu ise bu standartların da ötesine geçen araçlara verilecek. “Superior” notu ise en modern sürüş yardım özelliklerine sahip araçlar için ayrıldı.

 

“Basic” notuna sahip bir şerit koruma sistemi otomobili tek şeritte tutabilirken, örneğin “Advanced” notuna sahip bir sistem sürücü için şerit değiştirebilme yeteneğine de sahip olacak. 

 

Getirilecek değişikliklerin yanı sıra, otomobiller hala beş yıldızlı not sistemine göre de değerlendirilecekler, yeni notlar bununla birlikte kullanılacak. Beş yıldız alabilen bir araba büyük ihtimalle üç yeni nottan birisini almayı da başaracak. Dört yıldızlı otomobillerin de yeni değerlendirme sistemine girmeye hak kazanıp kazanmayacağı henüz tartışılıyor.

Son Güncelleme : 07 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo