Citroen yeni stil ile C4 Cactus’a ilgiyi artırmayı umuyor

Ototeknikveri     08 Kasım 2017 02:00

Citroen C4 Cactus modeline daha geleneksel bir hatchback stili uyguladı ve daha önce tasarımı bazılarınca tuhaf bulunan otomobili crossover köklerinden uzaklaştırarak, Volkswagen Golf, Renault Megane ve Opel Astra gibi modellerin karşısına koyuyor.

Citroen yeni stil ile C4 Cactus’a ilgiyi artırmayı umuyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

C4 Cactus’un “Airbump” koruyucu kaporta kaplamaları stil bakımından biraz yumuşatılmış. Bu kaplamalar 2014’te piyasaya çıktığında otomobilin benzerleri arasından sıyrılmasını sağlamıştı.

 

Otomobil Citroen’in serisinde C4 kompakt hatchback modelinin yerini alacak. C4 Cactus’un yeniden konumlandırılmasıyla Citroen popüler crossover segmentini SUV stili ile benzer boyutta bir model olan yeni C3 Aircross’a bırakıyor.

 

Citroen aynı zamanda sektördeki hatchback ve minivan modellerin SUV olarak yeniden konumlandırılmaları trendine de karşı koyuyor. Peugeot 3008 ve 5008 modelleri ile, Renault yeni nesil Espace ve Scenic modelleri ile, Opel ise Zafira ve Merivan minivanların yerine gelen Grandland X ve Crossland X modelleri ile bu trende uymuştu.

 

Güncellenen C4 Cactus daha şık ve geleneksel bir şekle sahip. En dikkat çekici değişiklik airbump kaplamaların boyutunun küçültülmesi ve daha aşağıda konumlandırılmaları. Ön kısım, logoyu çevreleyen iki yatay çubuk ile artık Citroen’in C3 yarı kompakt hatchback ve C3 Aircross gibi yeni modelleri ile benzerlik gösteriyor. Büyük portbagaj artık standart değil opsiyonel olarak sunuluyor, mat siyah trim ise azaltılmış.

 

Yeni süspansiyon

 

Cactus PSA’nın Progressive Hydraulic Cushion süspansiyonunu kullanan ilk modeli olacak. Citroen bu süspansiyonun çok daha yumuşak ve konforlu bir biniş deneyimi sunduğunu söylüyor.

 

Cactus bu özelliği C5 Aircross SUV ile paylaşacak. Bu sonbaharda Çin’de piyasaya çıkan model gelecek yıl da Avrupa’da olacak. Yeni süspansiyon DS 7 Crossback SUV gibi gelecek PSA ürünlerinde yer alacak. C4 Cactus aynı zamanda daha güçlü 130 hp benzinli motor seçeneğini de sunacak.

 

Citroen CEO’su Linda Jackson daha fazla SUV ve crossover sunarak ve çekirdek modellerin sayısını 14’ten 8’e düşürerek markayı canlandırmaya çalışıyor. Avrupa’da C3 Aircross SUV çıkarken, gelecek sonbaharda C5 Aircross da kıta geneline dağılacak.

 

Yavaş satan C4 beş kapılı kompakt hatchback gelecek yıl üretimden kalkacak. Yeni bir kompakt hatchback ise 2021 yılı için bekleniyor. Citroen aynı zamanda C5 orta boy sedan ve station wagon modellerini de durdurdu ve 2020 yılına kadar yenilemeyi düşünmüyor.

 

Dönüşüm modeli

 

IHS Markit analisti Ronan Noizet C4 Cactus güncellemesinin ana hedefinin yeni C4 hazır olana kadar bir dönüşüm modeli görevi görmesi olduğunu söyledi. Ek olarak, C4 Cactus’u crossover segmentinden çıkartmak Citroen’e C3 Aircross’un gerçek potansiyelini ortaya çıkartma şansı verecek.

 

IHS Avrupa piyasası için Cactus üretiminin 2018’de 74.440 adete ulaşacağını öngörüyor. 2017 yılı için bu rakam 58.977 adet. Bu rakamlar 2021’e kadar azalacak.

 

C4 Cactus PSA’nın İspanya Villaverde fabrikasında üretilmeye devam edilecek.

 

Kimlik problemi

 

C4 Cactus her zaman bir kimlik problemine sahipti. Citroen modeli bir kompakt otomobil olarak tanımlasa da boyut olarak PF1 platformunu paylaştığı yarı kompakt C3 Aircross ile benzer. Ayrıca C4 Cactus bir çok SUV ve crossover kadar yüksek değil.

 

Güncellenen C4 Cactus 4170 mm uzunluğunda, C3 Aircross ise biraz daha kısa (4150 mm). Her iki modelin de aks aralığı 2600 mm. C3 Aircross, C4 Cactus’dan daha yüksek (1640 mm – 1480 mm). C4 hatchback 4300 mm ile her ikisinden de uzun.

 

Jato Dynamics’den analist Felipe Munoz “C4 Cactus’un görünümü değişiyor ancak boyutları değişmiyor, belki de bu en büyük problemi. Bir yarı kompakt olmak için çok uzun, kompakt olmak için ise çok kısa.” diyor.

 

C4 Cactus 2015’te güçlü satışlara sahipti, piyasadaki ilk yılında Avrupa ve Türkiye’de 82.800 adet sattı. Bu yılın ilk 9 ayında ise modelin satışı 47.228 adet oldu. Munoz modelin iyi başladığını ancak ivmesini koruyamadığını, bunun sebebinin de kompakt ya da SUV sınıflarına tam girememesi olduğunu söylüyor.

 

Munoz, iki modeli farklılaştırma çabalarına rağmen C4 Cactus’un ana rakibinin C3 Aircross olabileceğini belirtiyor. İki otomobil de aynı boyutlarda ancak C3 Aircross popüler SUV segmentinde yer alırken Cactus ise tekleyen bir segmentte. Avrupalı müşteriler hatchbackler yerine SUV ve crossoverleri tercih ediyor.

 

C4 Cactus Avrupa’da C4’ten daha fazla sattı. Cactus satışları Ağustos ayına kadar 45.861 adetken (geçen yıl 57.835 adet), C4 satışları 26.044 adette kaldı (geçen yıl 38.300 adet).

 

Bir avantaj, C4 Cactus’un C4’ün zayıf sonuçlarını geride bırakabilecek olması.

Son Güncelleme : 09 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo