Fransız Navya Technologies’den robot taksi

Ototeknikveri     14 Kasım 2017 12:21

Fransız startup firması Navya Technologies, otonom taşıt serisinin bir parçası olacak robot taksi ile General Motors ve Alphabet gibi teknoloji devlerini geride bırakmayı umuyor.

Fransız Navya Technologies’den robot taksi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Firmanın 15 koltuklu sürücüsüz minibüsleri Temmuz ayından bu yana Paris’in iş bölgesinde alışıldık bir görüntü haline geldi. Tedarikçi Valeo’nun da ortakları arasında olduğu firma şimdi altı kişilik bir taşıt üretiyor. Bir yıl içinde bu yeni taşıtlar 250.000 euro fiyatla satılmaya başlanacak. Navya önceki gün robot taksinin prototiplerini Paris’te tanıttı.

 

Navya taşıtları ve yazılımları sıfırdan kendi bünyesinde üretme stratejisini genişletiyor ve tam otonom taşıtını rakiplerinden daha önce tamamlayarak piyasaya çıkartmayı hedefliyor.

 

General Motors, Maven adlı bir otomobil paylaşım servisine sahip ve firmanın seyir otomasyonu bölümünün otonom araçlar üzerindeki testleri robot taksi operasyonu alanındaki yetkinliğini yatırımcılara kanıtlamasına yardımcı oldu.

 

Alphabet’in sürücüsüz otomobil bölümü Waymo ise Fiat Chrysler’den otomobiller satın alarak bunlara kendi teknolojisini adapte ediyor.

 

Otomobil işine girmek oldukça masraflı bir macera olabiliyor. Örneğin elektrikli süpürgeleri ile tanınan Dyson firması 2020’ye kadar – sürücülü - bir elektrikli otomobil geliştirebilmek için 2.7 milyar dolar ayırdı. Firma bu proje için 400 mühendis görevlendirdi. Navya’nın yatırımı Dyson’un yanında oldukça küçük kalıyor.

 

Şehir testleri

 

Navya’nın 80 km/s hıza ulaşabilen yeni taksileri bir kaç hafta içinde Paris sokaklarında test edilmeye başlanacak ve 2018’in üçüncü çeyreğinde satışa çıkacak. İlk deneyler Fransız taşımacılık operatörü Keolis ve 30 otomobil için ön sipariş vermiş bulunan Avustralya Kraliyet Otomobil Kulübü ile birlikte yürütülecek.

 

Potansiyel müşteriler arasında Uber, Hertz ve Avis gibi sürücülü araç çağırma ya da araç kiralama firmaları bulunuyor. Apple gibi teknoloji firmaları ya da Renault, Volkswagen gibi otomobil üreticileri de Navya’nın hedefleri arasında.

 

Navya’nın zorlanacağı nokta ise bu potansiyel alıcıların çoğunun kendi otonom taşıt planlarının olması. Ayrıca, Tesla gibi firmalardan edinilen deneyimler sürücüsüz otomobilleri gerçeğe dönüştürmenin oldukça karmaşık bir iş olduğunu gösterdi. Rakip startup firma NuTonomy geçen ay tedarikçi Delphi tarafından 450 milyon dolara satın alındı.

 

Öte yandan, Navya’nın minibüsleri yolunda gidiyor. Firma Michigan’da bir üretim tesisine yatırım yaptı ve gelecek yılın sonuna kadar 450 adet büyük minibüs satmayı planlıyor.

 

Geçen yıl Valeo gibi destekçilerden 30 milyon euro toplayan Navya, şimdi de yeni ürünü için para toplamaya çalışacak.

 

Son Güncelleme : 15 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo