Volkswagen Golf 1.5 TSI MHEV prototipi: değerlendirme

Ototeknikveri     25 Kasım 2017 03:22

Volkswagen’in 48V yarı hibrit teknolojisinin üretime geçmesine henüz bir kaç yıl var. Autocar muhabirleri Almanya’da yeni teknolojiyle donatılmış bir prototipi deneme şansı buldu ve sonuçlar oldukça etkileyici.

Volkswagen Golf 1.5 TSI MHEV prototipi: değerlendirme
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkwagen Golf 1.5 TSI MHEV nedir?

Volkswagen Golf 1.5 TSI MHEV (yarı hibrit elektrikli otomobil) prototipleri firmanın yeni 48V elektrikli sistemleriyle donatılmış ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde bu sistemlerin yaygınlaşması bekleniyor.

 

48V sistemler oldukça basit. Tam hibrit ya da plug-in hibrit sistemlerin aksine yarı hibrit düşük voltajda çalışıyor, bu da onu daha ucuz ve üretim bakımından daha kolay yapıyor.

 

Sistem kayışa entegre başlatıcı jeneratör (BISG) ve geleneksel 12V pil ile yaklaşık aynı boyutta 48V lityum pilden oluşuyor. 12V pil de yine geleneksel elektrik ihtiyacı için kullanılıyor ve 48V sistemden şarj ediliyor. BISG hızlanmayı destekliyor, enerji geri kazanımı yapıyor ve otomobil yavaşladığında ya da fren yapıldığında bu enerjiyi lityum iyon pilde depoluyor. 12V başlatma sistemine kıyasla, yeni sistem durdurma ve başlatmayı kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor.

 

Autocar’da çıkan değerlendirme yazısında prototiplerle gerçekleştirilen deneme sürüşü söyle aktarıldı:

 

“Volkswagen’in Ehra-Lessien test alanında iki versiyonu denedik; Golf MHEV ve Golf MHEV Plus. İlk versiyon önden çekişli ve 150 hp 1.5 litre TSI turboşarjlı benzinli motor, 8 hp BISG ve yeni DQ381 7 vitesli DSG otomatik şanzımanın bir prototipini kullanıyor. MHEV Plus ek olarak ön aksı süren 34 hp elektrikli motora da sahip.

 

Denediğimiz MHEV Plus iki konfigürasyondan birisiydi. İkinci motor aynı zamanda arka aksı sürmek için de kullanılabiliyor, böylece zaman zaman otomobile dört tekerlekten çekiş sağlıyor. Bu konfigürasyonda arka tekerleklere giden tork gücünü motordan alan dört çekişli sürüş sisteminden daha az ancak hala yeterli off-road çekişi sağlıyor ve mühendisler bunun viraj alırken dengeyi geliştirmek ve dışa savrulmayı önlemek için de kullanılabileceğini söylüyor.

 

Elektrikli motor/jeneratörlerin ekstra katkısına karşın, toplam motor gücü hemen hemen aynı kalıyor çünkü elektrikli motor/jeneratörlerin torku emisyonları azaltmak ve yakıt ekonomisini iyileştirmek için kullanılıyor, ayrıca performansı ciddi oranda artırmak yerine sürüş kolaylığı artırılıyor.”

 

Performansı nasıl?

 

“Standart MHEV akıcı bir sürüş sunuyor ve üretime hazır olduğunu hissettiriyor. Güç aktarımı sorunsuz ve stabil, durdurma-başlatma da vaat edildiği gibi sorunsuz. Bununla geleneksel Golf arasındaki ana fark şanzımanın motordan ayrılabilmesi, böylece otomobil vites boşta giderek yakıt tasarrufu yapabiliyor. Kusursuz yeniden başlatmalar en çok burada fayda sağlıyor. Otomobil motor çalışır haldeyken yavaşladığında BISG 48V pili şarj eden bir jeneratör gibi davranıyor.

 

MHEV Plus diğer otomobile göre daha fazla prototip olduğunu belli ediyor. İlave motor çok daha karmaşık bir sistem oluşturuyor. İkinci motoru çalıştırmak ve devreden çıkartmak, motorlar arasında torku dengeli şekilde dağıtmak oldukça karmaşık, dolayısıyla bu işlemlerde henüz düzeltilmesi gereken noktalar var. Üretim versiyonları iyileştirilmiş bir yazılımla gelecek ve motorlar arasında geçişi sorunsuz hale getirecek.

 

İkinci motorun avantajı, otomobil vites boşta giderken ve motor kapatıldığında ikinci motor fren enerjisini geri kazanabiliyor. Standart MHEV sadece motor çalışırken enerji geri kazanımı yapabiliyor, bu yüzden mühendisler MHEV Plus ile daha fazla yakıt ekonomisi sağlanabileceğini öngörüyor.

 

Dört çekişli versiyonu sürme şansımız olmadı ancak bir mühendisin dört çekişli versiyonu kullanarak bir Tiguan’ı derin ve ıslak kumun içinden çıkarttığını gördük. Önden çekişli modda SUV kuma sağlanmıştı ancak arkadan çekiş de devreye girdiğinde kış latikleri ile otomobil kolayca kumdan kurtuldu. Bir başka benzer denemede Tiguan önden çekişli modda çıkmayı başaramayacağı kaygan bir yokuşu çıkıyordu.”

 

Satın almalı mıyım?

 

Birkaç yıl içinde zaten başka seçeneğiniz olmayacak. Otomobillerin elektriklendirilmesi ve fren enerjisinin geri kazanımı yolu ile kinetik enerjinin yeniden kullanımı üreticilerin gelecekteki sıkı CO2 ve emisyon standartlarını karşılayabilmesi için tek yol.

 

İyi haber şu ki, yarı hibrit otomobillerin sürüşü standart otomobillerden daha iyi diyebiliriz. Elektrik desteği turbo gecikmesini önlüyor, otomobilin komutlara yanıtını hızlandırıyor, maliyet plug-in hibrit araçlardan ya da full hibrit sistemden daha düşük oluyor. Ayrıca yarı hibrit sistem yakıt ekonomisini önemli oranda geliştiriyor.

 

Doğru fiyatlarla satıldığında MHEV (yarı hibrit) otomobiller standart yanmalı motorlu otomobillerden çok daha iyi bir alternatif olabilir.

Son Güncelleme : 27 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo