İngiltere otomobillere %50 yerli üretim şartı getirmek istiyor

Ototeknikveri     28 Kasım 2017 01:30

İngiltere hükümeti 2022 yılı itibariyle İngiltere’de üretilen her otomobilde en az %50 yerli parça kullanılması şartı getirmek istiyor.

İngiltere otomobillere %50 yerli üretim şartı getirmek istiyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

İngiltere hükümetinin son hazırladığı sanayi strateji belgesinde, elektrikli, otonom ve bağlantılı otomobil teknolojilerinin “global liderlik” için bir fırsat olduğu ve İngiltere’de üretilen otomobillerde ithal parçaların azaltılması gerektiğine yer verildi. Strateji belgesinde, yeni Coventry merkezli Advanced Propulsion Centre ve Meridian otonom otomobil programı gibi teknoloji geliştirme projelerine yapılacak hükümet yatırımlarının artırılması, eğitim ve ortaklıkların desteklenmesi de yer aldı.

 

Williams Advanced Engineering tarafından yönetilen Advanced Propulsion Centre bu yıl açılan hükümet destekli bir kurum. Bu merkez bünyesinde pil teknolojileriyle ilgili tasarım, geliştirme ve üretim çalışmaları yürütülecek. Aston Martin Rapide-E gibi yüksek performanslı otomobillerde kullanılmak üzere tasarlanacak piller İngiltere dışına da ihraç edilecek.

 

Yakın zaman önce hükümet Meridian programıyla da ilgilenmeye başladı. Program, Advanced Propulsion Centre ile birlikte çalışarak M40 otoyolu üzerinde bir “mükemmel sürüş ağı” oluşturmayı amaçlıyor. Meridian programı İngiltere’de bağlantılı ve otonom taşıt teknolojilerinin geliştirilmesinin hızlandırılması için tasarlanmış. Ülkedeki otomobil ve teknoloji firmalarının desteklenmesi ve bu yeni taşıt teknolojilerinin ülke için önemli bir ihracat ürünü haline gelmesi hedefleniyor.

 

Hükümet bunun gibi projelerin şimdiden İngiltere yapımı otomobillerde yerli parçaların oranını 2011’de %36’dan 2016’da %44’e çıkarttığını belirtiyor. Bu oranın daha da artırılması, otomobil sektörünün yabancı üreticilere daha az bağımlı olması amaçlanıyor.

 

Sanayi strateji belgesinin otomotiv kısmında doğrudan söz edilmese de, hükümetin İngiltere odaklı planında Brexit’in etkisi olduğu anlaşılıyor. İngiltere’ye her gün 35 milyon pound değerinde otomobil parçası ithal ediliyor. Bu da ülkenin otomotiv sektörünün dışa bağımlılığını kanıtlıyor. Brexit sürecinde – özellikle yeniden gelecek gümrük vergileri nedeniyle - sektörün zorlanmaması için bu bağımlılığın azaltılması gerekiyor.

 

Brexit’e rağmen gümrük vergilerinin uygulanmaması için anlaşmalar yapılması yönünde çağrılar yapılırken, sektör uzmanları aynı zamanda hükümetin dizel vergisini yükseltmesi gibi girişimlerinin otomotiv teknolojilerindeki ilerlemeye zarar verebileceğini savunuyor. İngiltere Motor Üreticileri ve Satıcıları Birliği CEO’su Mike Hawes hükümetin sanayi strateji belgesi ile yine kendi politikalarının çeliştiğini savunuyor.  

Son Güncelleme : 29 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo