Fiat Chrysler Fransa’da büyük para cezaları ile karşı karşıya

Ototeknikveri     28 Kasım 2017 02:58

Fiat Chyrsler Automobiles dizel emisyon testlerinde hile yaptığı kesinleşirse Fransa’da milyarlarca euro ceza alabilir.

Fiat Chrysler Fransa’da büyük para cezaları ile karşı karşıya
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Fiat Chrysler, Volkswagen, Renault ve PSA Group, yoldaki nitrojen oksit (Nox) oranlarının test sonuçlarının aksine yasal limitlerin üzerinde çıkması sonucu Fransız savcılar tarafından soruşturma altında. Fiat Chrysler’in Fiat 500X ve Jeep Cherokee modellerinin yasal limitin 11 kat üzerinde Nox emisyonu bulunduğu saptandı. Gerçek Nox değerleri 20 dakikalık test süresinin ardından ortaya çıkıyor, bu da akıllara testlerde hile yapmak için yasa dışı cihaz ya da yazılım kullanılmış olabileceğini getiriyor. Nox emisyonlarının yasal limitin üzerinde olduğu Fransız tüketici hakları denetçisi DGCCRF tarafından tespit edildi.

 

Fransız savcılar DGCCRF’nin raporuna dayanarak Mart ayında resmi soruşturma başlattılar.

 

Fransız yetkililer dört otomobil üreticisini inceliyor. İddiaların doğrulanması durumunda firmaların global gelirlerinin %10’una varan cezalar kesilebilecek. Bu ceza örneğin FCA için 9.62 milyar euro yapıyor. Geçen yıl Fiat Chrysler 111 milyar euro gelir beyan etti.

 

2015’te Volkswagen’in dizel skandalının patlak vermesinin ardından, çalışmalar tüm otomotiv sektöründe Nox emisyonlarında laboratuar testleri ve gerçek sürüş değerleri arasında farklar olduğunu gösterdi.

 

Le Monde gazetesine göre, DGCCRF Fiat Chrysler’i aynı zamanda soruşturmayı engellemeye çalışmakla da suçladı. Bu suçlama için 300.000 euro ceza kesilebilir ve sorumlular iki yıl hapis cezası alabilir.

 

Fiat Chrysler ABD’de dizel emisyonlarında tutarsızlıkla suçlanıyor. Mayıs ayında ABD Adalet Bakanlığı otomobil üreticisini yasa dışı yazılım kullanmak ve bu yolla 2014 yılından bu yana 100.000 otomobilde yasal limitlerin üzerinde emisyon değerlerine izin vermekle suçladı. Firma bu ay yaptığı bir açıklamada söz konusu modellerde bir yazılım güncellemesi için anlaşma yapmaya çalıştıklarınını belirtti.

Son Güncelleme : 29 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo