Volkswagen’in stratejik yeniden yapılanması meyvelerini veriyor

Ototeknikveri     01 Aralık 2017 05:24

Volkswagen markası bir yıl önce başlattığı Transform 2025+ stratejisi kapsamında dönüşümünü sürdürüyor. Stratejinin uygulanması tam hız devam ediyor ve şimdiden bazı hedeflere ulaşılarak meyveleri alınmaya başlandı.

Volkswagen’in stratejik yeniden yapılanması meyvelerini veriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Diğer faktörlerin yanı sıra başarılı SUV atağı sayesinde marka büyümesini tekrar yakaladı ve 2017 yılı sonunda bir satış rekoruna doğru ilerliyor. Hedeflerle paralel olarak marka piyasada liderliğini de yeniden yakalama yoluna girdi. Aynı zamanda Volkswagen e-mobilite çalışmalarını ve güç aktarım mekanizmalarının çevre dostu şekilde yeniden dönüşümünü de sürdürüyor.

 

Dönüşümün sonucu olarak marka karlılığını da artırıyor. 2017 yılı sonunda Volkswagen ilk başta öngördüğü %2.5 – 3.5 kar aralığının da üzerine çıkmayı ve 2020 yılı için koyduğu %4 hedefini şimdiden yakalamayı bekliyor. Bu nedenle 2020 hedefi de %5’e çıkartıldı.

 

Transform 2025+ stratejisinin uygulanması başarıyla başlatıldı

Kasım 2016’da, Volkswagen Grubu ana markası Volkswagen için Transform 2025+ dönüşüm stratejisini başlatmıştı. İlk aşamada, 2020’ye kadar satışlar güçlendirilerek marka yeniden öncü ve karlı bir üretici haline getirilecek. Bu e-mobilite liderliğinden bir önceki aşama olacak. Bu aşamada marka beş önemli eylem noktasına sahip.

 

SUV atağı devam ediyor

Model atağı süresince Volkswagen yıllık teslimatlarını da arttırdı. Ekim ayında Volkswagen yeni bir rekor kırarak dünya çapında 550.900 adet taşıtı sahiplerine teslim etti. 10 aylık teslimatlar 5.04 milyon adete ulaştı, bu da geçen yıla kıyasla %3 artış anlamına geliyor. Toplam yıllık satışlarda marka yeni bir satış rekoru bekliyor.

 

Bu yıl Volkswagen 10 yeni model çıkartıyor, bunlardan beşi önceki nesilleri olmayan tamamen yeni modeller. Model atağının odak noktasını SUV segmenti oluşturuyor. Bu tipte yeni modeller arasında Tiguan Allspace, Atlas ve T-Roc var. 2020 itibariyle Volkswagen global SUV portföyünü 20 modele çıkartmayı planlıyor. O zamana kadar SUV satışlarının Volkswagen’in toplam satışlarının %40’ını oluşturması bekleniyor.

 

Marka konumlandırması güçlendirildi

Model atağı ile, marka 2020 yılı itibariyle kendisini tüm önemli piyasalarda en çok ilgi gören ana akım marka olarak konumlandırmayı hedefliyor. Bu hedefi başarmak için, Volkswagen ana bölgelerdeki organizasyonunu güçlendirdi ve bölge şubelerine strateji ve ürün portföyü bakımından daha fazla sorumluluk ve bağımsızlık verdi. Yeni Volkswagen modelleri bölgedeki müşterilerin beklentilerine uyacak biçimde şekillendiriliyor.

 

Önemli piyasalarda olumlu gelişmeler

ABD piyasasında Volkswagen büyük hacimli bir marka olma hedefini başarıyor. Kuzey Amerika’da 2020 yılına kadar dört yeni SUV çıkartılması planlanıyor. Güney Amerika’da Volkswagen model serisini güncelledi ve yeni çıkardığı Virtus modeliyle piyasa liderliğini yeniden elde etmeyi umuyor. Çin’de ise marka piyasa lideri olarak konumunu korumaya çalışyıor ve 2020’ye kadar 10 yeni SUV çıkartacak. Firma ayrıca aynı dönem için 10 elektrikli model planlıyor.

 

Bu bölgelerde markanın kendini yeniden yapılandırmasının ilk olumlu etkisi satışlarda yaşandı. Örneğin Çin’de teslimatlar Ocak – Ekim arası dönemde %4 yükseldi. Bu artış ABD’de %10’u, Brezilya’da %20’yi geçti. Rusya’da da %17 büyüme yakalandı.

 

Artan rekabet gücü

Dünya çapındaki model atağı ve ürün portföyünün büyütülmesine rapmen Volkswagen sabit masraflarını yükseltmemeyi de başardı.

 

Bir yıl önce başlatılan “Gelecek Paktı” rekabet gücünün arttırılmasına katkı sağlıyor. Her alanda alınan önlemler ile bir yılda 1.9 milyar euro tasarruf yapıldı. 2020 yılı için hedef 3.7 milyar euro.

Gelecek paktı istihdamla ilgili de olumlu etkiler yaratmak için çalışıyor. 2020 itibariyle 23.000 kişinin işini kaybetmesi beklenirken öte yandan gelecek odaklı alanlarda 9000 kişiye istihdam yaratılıyor. 2017 yılında şu ana kadar 3800 kişinin işine son verildi. Bu boşalan 3800 pozisyonun 2000’i eğitimini bitiren çıraklar ile dolduruldu. Toplamda 1800 pozisyon açık kaldı. 9200 kısmi erken emeklilik anlaşması imzalandı ve bunlar 2020’ye kadar adım adım devreye girecek.

 

Almanya fabrikalarında üretkenlik hedefleri de yakalandı. Wolfsburg (Tiguan ve Touran), Salzgitter ve Kassel fabrikaları 2017 yılı için konulan %7.5 gelişme hedefinin üzerine çıktılar. Wolfsburg (Golf), Emden, Zwickau ve Brunswick fabrikalarının üretkenlik gelişmeleri de hedefe çok yakın.

 

Avrupa’da 2020 yılı için 95 gram/km CO2 hedefi konuldu. 2020’den sonra bu sınır daha da aşağı çekilecek. AB 2025 yılı için %15 gönüllü elektrikli otomobil kotası koymayı planlıyor. Bunun yanı sıra filo emisyonları için yeni standartlar da getirilecek. E-mobilite finansal zorlukları aşmak ve geleceği yakalamakta hayati öneme sahip olacak.

 

Yeni yeteneklerin geliştirilmesi

Geleceğini garanti altına almak için Volkswagen özellikle dijitalizasyon ve e-mobilite alanlarında yeni yetenekler geliştiriyor. Firma çalışanlarını gelecek teknolojilerine hazırlamak için kapsamlı eğitim programları yürütüyor.

 

Volkswagen aynı zamanda sürekli dijital müşteri deneyimi için müşterilerle doğrudan iletişimi de genişletiyor. Geleceğin satış modeli bayilerle dünya çapında işbirliği öngörüyor ve geleceğin mobilite servislerinin temelini atıyor.

 

Sadece bir kaç gün önce, Volkswagen yeni “Volkswagen We” müşteri portalı ile dijitalizasyonda büyük bir adım attı. Bu portal sayesinde, başka pek çok özelliğin yanı sıra müşteriler ilk kez akıllı telefon aracılığı ile servis randevularını da alabilecekler. Platform Volkswagen’e müşterilerle sürekli doğrudan iletişim şansı veriyor.

 

Dönüşüm hızlanıyor

2020’ye kadar, Volkswagen yılda 10 yeni model çıkartacak ve bunları çoğu SUV olacak. E-mobilite, dijitalizasyon ve otonom sürüş alanlarında çalışmalara hız kazandırılacak.

 

Önümüzdeki beş yılda MEB elektrikli mimari için dünya çapındaki fabrikalarda 4 milyar euro tutarında yatırım yapılacak. 2 milyar euro da geliştirmeye harcanacak. Zwickau fabrikası Avrupa’nın en büyük e-mobilite merkezi olacak. MEB mimarili tüm otomobillerin üretimi ilk önce bu fabrikada başlayacak. Yeni nesil I.D. elektrikli model ailesi ilk olarak 2020’de çıkacak.

Son Güncelleme : 04 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo