Volkswagen’in elektrikli minibüsü Uber’e rakip olacak

Ototeknikveri     06 Aralık 2017 02:13

Volkswagen Grubu’nun Moia mobilite departmanı altı koltuklu elektrikli minibüs modelini tanıttı. Yeni minibüs gelecek yıldan itibaren Hamburg sokaklarında toplu taşıma hizmeti verecek. Minibüs, Uber gibi bir uygulama aracılığı ile çağrıldığında gelecek.

Volkswagen’in elektrikli minibüsü Uber’e rakip olacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Moia 2025 yılı itibariyle Avrupa ve ABD şehirlerinde 1 milyon elektrikli taşıt hedefliyor. Berlin’de konuşan Moia CEO’su Ole Harms “Trafik problemleri, hava kirliliği, gürültü ve alan darlığı gibi sorunlara çözümler sunmak istiyoruz.” dedi.

 

Hamburg servisi 200 minibüsle başlayacak ve gelecek yıllarda 1000 minibüse çıkartılacak. Moia sürücü istihdam edecek, ayrıca filo operatörleri ve belediyelere de hizmet sunacak.

 

Volkswagen Grubu Moia’yı 13. markası olarak bir yıl önce kurdu. Markanın kuruluşu Volkswagen’in dizel emisyon krizinden sonra başladığı yeniden yapılanma sürecinin bir parçası. Grup, otomotiv sektöründeki elektrikli otomobillere ve yeni dijital özelliklere doğru olan yönelime hazırlanıyor.

Volkswagen, Moia’nın şehir trafiğini azaltma yani toplu taşıma ile ilgili hedeflerinin kendi binek otomobil satışları ile çelişebileceğinin farkında ancak Volkswagen strateji şefi Thomas Sedran bu konuda “Biz yapmazsak rakiplerimiz bunu yapacak” diyor.

 

Uygulama ile rezervasyon

Müşteriler Moia’nın minibüsleri için bir uygulama aracılığı ile, Uber’in sistemine benzer şekilde, rezervasyon yapabilecek. Uygulama hangi araçların o anda müsait olduğunu ve ulaşımın ne kadara mal olacağını gösterecek. Bir algoritma benzer destinasyonlara giden yolcuları gruplayacak, böylece araçların kapasitesini arttıracak.

 

Araçlar hızlı internet erişimi ile donatılacak, koltuklarda okuma ışıkları ve mobil cihazlar için USB portları bulunacak.

 

Moia yeni minibüsünü 10 aylık bir sürede Volkswagen’in hafif ticari araçlar departmanı ile işbirliği içinde geliştirdi. Minibüsün elektrikli sürüş mesafesi 300 kilometre ve 30 dakika içinde pil %80 şarj edilebiliyor.

Moia dünyanın en büyük üç mobilite sağlayıcısından birisi olmayı ve bir kaç yıl içinde milyar euro’lara varan kazanç elde etmeyi hedefliyor. Volkswagen Moia’daki, değeri üç haneli milyon euro’lar ile ifade edilen, azınlık hissesini satmaya sıcak bakıyor.

 

Önceki yönetim döneminde Volkswagen otomobil paylaşımı gibi trendleri yakalamakta yavaş kalıyordu. Dizel skandalından ve Matthias Mueller’in CEO olarak göreve gelişinden sonra yeni iş fırsatlarına yatırımlar yapılmaya başlandı, paylaşımlı ulaşım hizmeti sağlayıcısı Gett’e 300 milyar dolar yatırıldı. Volkswagen’in kendisi gibi Alman rakibi Daimler ise kendi otomobil paylaşım servisi Car2Go’yu 2008’de kurmuştu.

 

Son Güncelleme : 06 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo