VW, başka bir skandaldan kaçınmak için uyum sistemine reform yapıyor

Ototeknikveri     11 Aralık 2017 08:19

Volkswagen Grubu'nun yeni yolsuzlukla mücadele yöneticisi Kurt Michels, geçmişte dizel emisyon hilelerine yol açan kültürü ortadan kaldırmak için firmanın uyum sistemini yeniden yapılandırdı.

VW, başka bir skandaldan kaçınmak için uyum sistemine reform yapıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Porsche, Audi ve Bentley gibi lüks markaları ve kitlesel piyasaya yönelik VW, Skoda ve Seat markalarını içeren grubun her marka ve şirket için 25 bağımsız sistem yerine sadece bir merkezi soruşturma bürosu olacak. Porsche ve Audi'nin yanı sıra grubun MAN ve Scania ağır vasıta bölümlerine de ek soruşturma büroları açılacak.

 

VW, reformun firmaya uyumluluk ile ilgili meselelerde "daha iyi bir bakış açısı" sağlayacağını ve bir sorunun belirli bir alan veya şirketle mi sınırlı yoksa tüm gruba mı yayılmış olduğunun belirlemesine yardımcı olacağını söyledi.

 

Yeniden yapılanma ayrıca, hem çalışanların hem de VW ile iş yapan kişilerin etik olmayan davranışları bildirmelerini teşvik edecek şekilde tasarlandı. Michels, dizel emisyon hilesinin bu kadar uzun süre fark edilmeden kalmasını sağlayan "sessizlik kültürünü" değiştirmek istediğini söyledi.

 

Kurt MichelsKurt Michels, firmanın geçmişteki kurumsal yönetişimini eleştirerek "Bu boyut ve kapsamda bir şirketin bu tarz olaylardan kaçabileceğini düşünmek yanlış olur. Bana inanın, yine bir fırtına yaşayacağız. Bu yüzden hayatta kalmamıza yardımcı olacak sağlam bir uyum yönetim sistemi oturtmalıyız" dedi.

 

Michels, otomobil üreticisinin zararlı NOx emisyonlarını gizlemek için dizel motorlarda hile yaptığının tespit edilmesinden sonra artık bütünlüğün VW'de her zamankinden daha önemli olduğunu söyledi ve "Bu olay, şirkette kültürel bir değişimin başlangıç noktasıydı" dedi.

 

Michels, çalışanların gerekirse en üst düzey yöneticiyi çekinmeden eleştirebilecek ve hata yaptığında gerekli yerlere şikayet edebilecek kadar rahat ve cesur hissetmelerini, hatta bunu bir sorumluluk olarak görmelerini istiyor. Daha önce VW'nin ombudsman olarak görev yapan iki avukatı vardı ancak bunlar Wolfsburg'daki VW'nin merkezinden uzakta olan Frankfurt'ta bulunuyorlardı. Avukatlar şirkete veya çalışanlarla yeterince iletişimde değildi.

 

Michels "Şimdi, uyum bölümünde meslektaşlarınızla konuşabileceğiniz bir ihbar sistemi var, bu nedenle yabancıları aramak zorunda değilsiniz. Yine de avukatları arayabilirsiniz, anonim olarak ihbarda bulunabilirsiniz, her kanalı açmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

 

VW'nin ihbar sistemi ayrıca, iş ortaklarının ve müşterilerin yanı sıra çalışanların da, herhangi bir kademedeki başka bir çalışanı ihbar edebilmesine olanak tanıyor. VW, geçen ay faaliyete geçen yeni sistemin bir parçası olarak, ihbarcılara gizliliğin korunması ve ayrımcılığa karşı koruma gibi destekler sağlayacaklarını belirtti.

 

Michels, daha önce Daimler'in kamyon, kamyonet ve otobüs departmanında uyum yöneticisi olarak çalıştıktan sonra, bu yılın Nisan ayında VW'nin uyum şefi olarak göreve başladı. Daimler, rüşvet skandalına karıştığında, Michels ABD tarafından atanan bağımsız denetim ekibi ile yakın işbirliği içinde çalışmıştı.

 

Michels, VW'deki rolüyle ilgili tam destek verildiğini ve üst yönetime erişme konusunda zorluk çekmediğini söyledi ve "Kısa bir toplantı için bir yönetim kurulu üyesini çağırırsam sorun olmaz, benim için her zaman zaman bulur. Güçlü bir yönetim hiçbir zaman uyumluluk konusunda bir sorun yaşamaz." dedi.

 

Sesini yükseltebilmek

Michels, VW'ye geldiğinde dizel krizinin ağırlığına rağmen düşüncelerini, korkularını veya tereddütlerini dile getirmek istemeyen bir ekip buldu. Michels ekip üyelerini toplantılar sırasında konuşmaya teşvik etmek zorunda kaldı. Michels bu ilk zamanları "İlk iki görüşmede kimse bir soru sormadı. Birçoğu pasifti, beyin fırtınası önerilerini doğrudan emir olarak yorumladılar, tartışabileceklerini düşünmediler." diye tarif ediyor. Ayrıca, Michels geldiğinde grubun uyum stratejisi çeşitli markalar arasında herhangi bir koordinasyon olmaksızın tamamen dağınıktı.

 

VW Group, bazı davranış kurallarına sahipti, bunlardan bazıları kapsamlıyken bazıları sadece bir sayfaya sığabiliyordu ve tüm grup için ortak kurallar çok azdı.

 

Michels, ekibinde çalışan sayısını 28'den 48'e yükseltti. Yeni sistem şu ilkelerle şekillendirildi;

 

• Her markanın operasyona yakın bir uyumluluk görevlisi var ve merkezle çok yakın çalışarak gelişme ve risklerden anında haberdar olmalarını sağlıyor.

 

• Bir "yeterlilik merkezi", yönetişim konseptlerini hazırlıyor, IT temelli uyumluluk araçları oluşturuyor ve bunları grubun tamamına yaygınlaştırıyor.

 

Michels, "Geçmişte, grupta iş ortağı seçimi için 12 farklı sistem vardı. Her marka farklı bir yaklaşım kullanıyordu ve bu sürecin sonuçları paylaşılmıyordu" diyor. Bu da, örneğin Nijerya'ya kamyon ithal etmek isteyen şüpheli bir iş adamının MAN gibi bir grup yan kuruluşu tarafından reddedilmesi ancak başka bir grup markası tarafından aynı şüpheli kişiyle anlaşılma yapılması gibi çelişkili durumlara yol açıyordu.

 

Tek iş ortağı seçim sistemine geçmek grup için hem daha güvenli olacak hem de bürokrasiyi azaltacak.

 

Yüksek maliyetler

Eylül 2015'te, Volkswagen Grubu'nun dizel emisyon testlerinde 11 milyon otomobilde "defeat device" adı verilen cihazla hile yaptığının anlaşılması ile ortaya çıkan dizel skandalı, gruba yaklaşık 30 milyar dolar maliyet getirmişti.

 

VW, ABD makamlarıyla olan anlaşmalarının bir parçası olarak, eski ABD Yardımcı Başsavcısı Larry Thompson'a en az üç yıl uyumluluğu denetleme ve değerlendirme izni vermeyi kabul etti. Thompson, Wolfsburg'daki VW ofislerinde yaz aylarında çalışmaya başladı.

Son Güncelleme : 12 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo