VW, Peugeot, Nissan ve Seat kompakt SUV’ler rekora koşuyor

Ototeknikveri     13 Aralık 2017 12:30

Volkswagen, Peugeot ve Seat’ın yeni kompakt SUV’lerine olan yüksek talep, Ford Kuga’nın başarılı güncellemesi ile birlikte Avrupa’da yılın ilk 9 ayında satışların %25’in üzerinde artmasını sağladı.

VW, Peugeot, Nissan ve Seat kompakt SUV’ler rekora koşuyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Piyasa analisti LMC Automotive firmasına göre, büyümenin temposu segmentin yıl sonu itibariyle tahminen 1.8 milyon adetle yeni bir satış rekoru kıracağı anlamına geliyor. Geçen yıl segmentin toplam satış rakamı 1.5 milyon adet olmuştu.

 

Bu yılkı büyüme hızını gelecek yıllarda yakalamak zor olabilir ancak satışların 2020’de 2 milyon adet ile rayında gitmesi bekleniyor. Bu, SUV satışlarının 2021 yılında Avrupa piyasasında en az 3’te 1 oranında artabileceği anlamına geliyor.

 

Nissan Qashqai segmentteki liderliğini koruyor ancak son zamanlarda güçlü rakibi Volkswagen Tiguan tarafından köşeye sıkıştırılmış durumda. Volkswagen’in yeni nesil SUV’si satışlarını yılın ilk 9 ayında %45 arttırdı.

 

Daha da etkileyici bir veri, üçüncü sıradaki Peugeot 3008’in satışlarındaki sıçrama. Avrupa Yılın Otomobili Ödülü’nü alan model, Hyundai Tucson ve Kia Sportage gibi benzerlerini geride bıraktı.

Yüksek fiyatlı modeller

Peugeot, 3008’in SUV segmentindeki ilk “düzgün” modeli olduğunu ve hedeflerinin de üzerinde bir başarı sergilediğini belirtiyor. Model geçen yılın Ekim ayından bu yana 300.000 adet satışı geçti. 3008 Peugeot’nun daha yüksek marjlı satışlara odaklanma ve kar getirmeyen iş alanlarından çıkma hedefini yakalamasına yardımcı oldu. Peugeot modelin yüksek donanım seviyelerinin satışların %38’ini oluşturduğunu belirtiyor.

 

Ford Kuga için de yüksek donanım seviyelerine iyi talep olduğunu belirtiyor. Kuga satışları yılın ilk dokuz ayında %20 arttı ve model kompakt SUV segmentinde 5. sırada yer aldı.

 

Ford Kasım 2016’da Kuga’nın güncellenmiş bir versiyonunu çıkartmıştı. Modelin Titanium donanım seviyesi satışların %43’ünü oluşturdu, sportif ST-Line donanım seviyesinin payı ise %27.

 

Yüksek fiyatlı modellerin başarısı kompakt SUV’ler ve kompakt otomobiller arasında büyük bir fiyat farklılığı yarattı. Almanya’da bir kompakt SUV için Eylül ayına kadar ortalama fiyat 31.946 euro olduğu halde, diğer kompakt otomobiller için ortalama fiyat 26.391 euro civarındaydı. JATO’dan analist Felipe Munoz “Kompakt SUV’ler ana akım otomobil üreticileri için sadece satışları değil karı da arttırıyor” diyor.

 

Geç gelenler

Satışlardaki son sıçramaya rağmen segmentin büyüme temposu yavaşlayacak ve kalan son boşluklar segmentteki canlanmanın farkına geç varan bazı markaların modelleri tarafından doldurulacak.

- Opel, 3008 ile aynı PSA Grup platformunu kullanan Grandland X modelini piyasaya sürüyor.

 

- Citroen C5 Aircross önümüzdeki yıl Avrupa’da, bu yıl ise Çin’de çıkıyor. C5 Aircross, Grandland X ve 3008 ile aynı platformu kullanıyor.

 

- Jeep Compass modelini piyasaya çıkarttı. Model Eylül ayında 3282 adet sattı. Henüz tüm piyasalara ulaşmayan modelin satışları devam ettikçe segmentin ilk 10 listesine girebileceği öngörülüyor.

 

- Skoda segmentin ilk 10 listesine girmek için yüksek potansiyele sahip Karoq modelini piyasaya çıkartıyor. Volkswagen Grubu Avrupa’da kompakt boyutlu modellerdeki başarısıyla biliniyor.

 

- Mitsubishi Eclipse Cross modelini segmente sokmak üzere.

 

Piyasa payı bakımından otomobil üreticileri için büyük önem taşıyan kompakt SUV segmentine büyük markalar içerisinde henüz giriş yapmayan sadece Fiat kaldı.

 

Avrupa’nın %10’u

Eylül ayına kadar, kompakt SUV’ler Avrupa’da toplam satışların %10’unu oluşturdu. Geçen yılın aynı döneminde bu pay %8.1’di. Bazı piyasalar bunun iki katına çıkarken, ilk sıradaki Letonya’da kompakt SUV’lerin payı %18 oldu. Kompakt SUV’ler İspanya’da %13, İngiltere’de %11 pay edindi. Almanya henüz bu segmente diğerleri kadar ilgi göstermedi. Kompakt SUV’ler burada %7.8 paya sahip ve Almanya kıtada 25. sırada. İtalya da %8.7 ile ortalamanın altında.

 

Dizel modeller %59 oranında hala segmente hakim. Benzinli modellerin ise popülaritesi giderek yükseliyor ve payları (geçen yıl %28’den) bu yıl %35’e çıktı.

 

Dört çekişli sürüş sistemi kullanmak satış fiyatını arttırmak bakımından firmalara avantaj sağlıyor ancak dört çekişli modellerin payı geçen yıl %28’den bu yıl %24’e düştü.

 

Bazı otomobil üreticileri, müşterileri dört çekişli modellere yönlendirmekte daha başarılı. Örneğin Honda CR-V’nin satışlarının %61’ini dört çekişli modeller oluşturuyor. Mazda CX-5’te bu pay %49, Tiguan’da ise %47.

Son Güncelleme : 13 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo