Volvo turbo gecikmesine basit ama akıllıca bir çözüm buldu

Ototeknikveri     13 Aralık 2017 12:56

Volvo, PowerPulse adlı yeni bir sistemle turbo gecikmesine çözüm bulduğunu iddia ediyor. Sistem akıllıca ve etkili olmasının yanı sıra çok da basit.

Volvo turbo gecikmesine basit ama akıllıca bir çözüm buldu
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Turboşarjlı otomobil kullanan hemen hemen herkes turbo gecikmesini deneyimler. Gaz pedalının bırakılması ile, emme manifoldundaki gaz kelebeği kapanır. Bu durumda intercooler düzeneğinde yüksek basınç oluşur. Bu durumda yüksek hızla dönmekte olan turbo pervanesi aşırı ters basınçtan durur. Tekrar gaz pedalına basıldığında bu ters basıncın motor tarafından emilerek turbo pervanesinin yeniden dönmeye başlaması ve ihtiyaç duyulan basıncı tekrar sağlayabilmesi için geçen zamana "Turbo lag" ya da "Turbo gecikmesi" adı veriliyor. Uzun yıllar boyunca üreticiler bu etkiyi asgariye indirmek için çok sayıda farklı düzenek ve konfigürasyonlar denediler.

 

Bu probleme tek gerçek çözüm turboşarjın gaz kelebeği tam kapalıyken bile her durumda dönmeye devam etmesini sağlamak. Volvo Mühendislik departmanından Jason Fenske, PowerPulse teknolojisiyle bunu başardıklarını belirtiyor.

Sistem hava filtresinden basınçlı iki litrelik bir tanka hava çeken bir kompresör içeriyor, kompresör bu havayı egzoz manifolduna gönderiyor ve turboşarjın dönmesini devam ettirerek turbo gecikmesini ortadan kaldırıyor.

 

Volvo’nun PowerPulse sistemi şimdilik sadece 2.0 litre dizel motorlarla kullanılabiliyor. Benzinli motor tercih edenler için sistem T8 plug-in hibrit güç aktarım mekanizması içinde de sunuluyor. Burada elektrikli motorla süperşarj ve turboşarj biraraya getiriliyor, böylece gaz komutlarında hiç bir gecikme yaşanmıyor.

Son Güncelleme : 14 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo