Avrupa’da otomobil satışları %6 arttı

Ototeknikveri     15 Aralık 2017 12:51

Kasım ayında Avrupa’da yeni otomobil satışları %5.8 oranında arttı. Bunda ay içinde ekstra satış günü bulunması etkili oldu. Peugeot, Toyota, Dacia ve Kia ciddi oranlarda büyüme yakalarken, Fiat ve BMW satışlarında düşüşler oldu.

Avrupa’da otomobil satışları %6 arttı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Geçen ay AB ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde toplam 1.26 milyon adet otomobil satıldı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakan 1.19 milyon adet olarak gerçekleşmişti. 12 aylık satışlar ise %4 artışla 14.5 milyonu bulmuştu.

 

PSA’nın satışlarında %83 oranında büyük bir artış görülüyor. Bunun nedeni ise grubun yeni devraldığı Opel markasının satışlarının geçen yılki satış rakamlarına dahil olmaması. Peugeot markasının satışları %20 arttı, bunda yeni 3008 ve 5008 SUV modellerinin katkısı oldu. C3 Aircross modelinin teslimatlarına başlayan Citroen ise %15 büyüme kaydetti. DS satışları %9 düştü. Opel satışları ise geçen yılın Kasım ayında 73.377 adetken bu Kasım ayında 71.953 adete düştü.

 

Volkswagen Grubu %5 artış kaydetti, bunda Seat ve Skoda markaları %12 artışla etkili oldu. Skoda’nun satışları yeni Kodiak SUV’nin gördüğü ilgiden olumlu etkilendi. Seat’ta ise Ateca SUV satış rakamlarını yükseltti. Audi’nin satış hacmi %3.6 büyüdü. Volkswagen markası %1.5, Porsche ise %1 oranında satışlarını arttırdı.

 

Renault Grubu’nun satışları %10 arttı. Renault markası %5, Dacia ise %25 büyüme yakaladı.

 

Öte yandan, Fiat Chrysler %1 düşüş kaydetti. Grup markalarından Jeep %28, Alfa Romeo %23 büyüme kaydederken, Fiat markasının satışları %6.8 düştü.

 

Ford satışları %4.3 arttı.

 

Asyalı markalardan Kia’nın satış hacmi Stonic SUV’nin de katkısıyla %13 büyüdü. Hyundai satışları ise %6 yükseldi. Toyota satışları C-HR sayesinde %12 arttı, Lexus ise NX ve CT modellerinin gördüğü talep sayesinde satışlarını %14 arttırdı. Nissan’ın satışları %5 düştü.

 

Mercedes-Benz markasının satış hacmi %2.1 büyürken, BMW satışları %2.2 düştü.

 

Avrupa’nın en büyük beş piyasası Almanya, Fransa ve İspanya’da iki haneli büyüme rakamları elde edildi. İngiltere’de ise tüketici güveninin zayıflaması ve dizelin geleceği ile belirsizlikler nedeniyle diğer piyasalara göre düşük talep sonucunda %11 büyüme kaydedildi.

 

Global resesyonun ardından yeniden toparlanan Avrupa Birliği piyasalarında aynı zamanda işsizlik 9 yılın en düşük rakamlarına ulaştı. Bu sayede tüketiciler yeni otomobil almaya, özellikle büyük SUV’lere yöneldi.

Son Güncelleme : 18 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo