Renault yöneticilerinden Marc Suss ucuz modellerin başarı sırrını açıkladı

Ototeknikveri     26 Aralık 2017 12:06

Marc Suss 2015 yılından beri Renault’un Global Access programını yönetiyor.

Renault yöneticilerinden Marc Suss ucuz modellerin başarı sırrını açıkladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Suss, firmanın Avrupa’da Dacia, diğer yerlerde Renault logosu ile satılan ucuz otomobillerinden, ayrıca Hindistan ve Brezilya’da satılan Kwid ile Rusya, Hindistan ve Brezilya’da satılan Kaptur’dan sorumlu. Daha önce Nissan’da elektrikli otomobiller program direktörü olan Suss, Renault’da farklı yönetim pozisyonlarının yanı sıra Sandero ve Logan modellerinde baş mühendis olarak da çalıştı. Suss, Global Access programının geleceği ve değişen otomotiv sektörüne nasıl ayak uyduracağı konusunda fikirlerini paylaştı.

 

Global Access programı nedir?

Global Access programı Renautl’un dünya genelinde sattığı ucuz otomobiller serisini temsil ediyor. Bu Avrupa ve Kuzey Afrika için Dacia modellerini, Brezilya, Hindistan, İran, Rusya ve Güney Amerika için farklı isimlerdeki otomobilleri kapsıyor. Bu kapsamda üç farklı otomobil ailesi var: merkezde Logan/Sandero, daha büyük boyutlu Duster/Kaptur ve daha küçük boyutlu Kwid modelleri.

 

Renault’un düşük fiyatlı modellerini karlı hale getirmek için formülü nedir?

Normalde, bir otomobil üretirken ürün planlama departmanı neye ihtiyacı olduğunu söyler, stil departmanı ne istediğini söyler, ardından proje mühendisliğe gider ve mühendislik departmanı tedarikçiye bunları iletir, tedarikçi de istenen ürün için fiyatını söyler. Biz böyle çalışmıyoruz. Biz herkesi bir odaya topluyoruz ve “Bizim şu parçaya ihtiyacımız var bunun için 50 euro bütçemiz var” diyoruz. Ardından o parçayı 50 euro’ya nasıl mal edebileceğimizi düşünüyoruz. Bunlar gerçekleşirken her zaman müşteriye uygun fiyatlı bir otomobil sunma önceliğimizi gözetiyoruz. İkinci önemli nokta ise global ölçekte çalışmak. Şu anki Duster modelini Romanya, Rusya, Kolombiya, Brezilya ve Hindistan’da üretiyoruz. Eğer bir tedarikçiye gider ve yılda 100.000 parça istediğinizi söylerseniz bir fiyat alırsınız ama gidip yılda 500.000 parça istediğinizi söylerseniz fiyat aynı kalmaz, daha hesaplı olur.

 

Avrupa dışında satmak için hazırlanan Renault Kaptur modelini nasıl yarattınız?

Avrupa versiyonu Captur’un (Avrupa dışında “Kaptur”) tasarımını temel aldık, bu da B segmenti yarı kompakt bir otomobildi. Bu tasarımı daha büyük yapmak için Duster platformuna adapte ettik. B segmenti Captur Avrupa’da başarılı ancak Hindistan, Rusya ve Güney Amerika için çok küçüktü.

 

Global Access programında başka hangi otomobilleri göreceğiz?

Duster/Kaptur ailesinde daha büyük bir SUV modele yer vereceğiz. Hindistan’da ise Kwid ailesine yeni modeller katılacak.

 

Temel Renault markası ile aynı tedarikçilerle mi çalışıyorsunuz?

Genellikle Valeo ve Delphi gibi büyük tedarikçilerin uzmanlığından faydalanıyoruz ancak çoğu zaman yerel tedarikçilerle çalışmaya da özen gösteriyoruz. Küçük tedarikçiler daha düşük fiyatlar veriyorlar ve daha hızlılar, öte yandan teknoloji bakımından bunlara yardım etmek gerekiyor. Romanya ve Fas’ta pek çok küçük tedarikçiyle çalışıyoruz büyümelerine yardımcı olduk. Sıradışı bir örnek olarak, Hindistan’da Kwid otomobillerin %98’inin yerel tedarikçilerden geldiğini belritmeliyim. Aksi takdirde bir Kwid otomobili 4000 Euro fiyatla satamazdık.

 

Avrupa’da Dacia satışları için öngörünüz nedir?

Avrupa’da düşük fiyatlı otomobiller segmenti büyümeye devam edecek. Satın alma gücü düz görünüyor, enflasyon ve maaşlardaki artış da genellikle düz ancak otomobil maliyetleri giderek yükseliyor. Pek çok kişi büyük otomobillerden daha küçük ve daha ucuz otomobillere geçiş yapıyor.

 

Dacia serisinde yeni modellere yer var mı?

Bugün tam bir serimiz var: Sandero, Logan ve Logan MCV, Lodgy, Duster ve Dokker ile serimiz altı modelden oluşuyor. Çok fazla model eklemeyi düşünmüyoruz. Bu global ölçüde çalışma avantajımızı ve dolayısıyla ucuz fiyatlarımızı olumsuz etkileyebilirdi. Niş kategorilere girmeyi düşünmüyoruz.

 

Ucuz otomobiller otonom sürüş ve elektrifikasyon gibi pahalı teknoloji trendlerine uyabilecek mi?

Tüm teknolojilere açığız ancak bunlar müşterilerimiz için mantıklı teknolojiler olmalı. Otonom özellikler uzun yıllar daha çok pahalı olacak ve bence dünyanın %80’ini buna ulaşamayacak. Dolayısı ile ucuz otomobiller için dev bir pazar bulunmaya devam edecek. Bugünün elektrikli otomobilleri benzinli ve dizel otomobillerden daha pahalı ancak güç aktarım mekanizmalarının maliyetleri emisyon kuralları nedeniyle yükselecek, pil maliyetleri ise giderek düşüyor. Dolayısı ile elektrikli otomobillerin ucuzladığını göreceğiz.

 

Diğer hiç bir Avrupa markasının Dacia ile doğrudan rekabete girmemesine şaşırıyor musunuz?

Daha agresif bir rekabet içinde olacağımızı düşünüyorduk ancak bu çok kolay değil. Rakipsiz oluşumuzdan dolayı elbette memnunuz. Bazı firmaların kurum kültürleri bizim gibi maliyet odaklı tasarıma izin vermiyor olabilir.

Son Güncelleme : 26 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo