Mazda Skyactiv-X teknolojisiyle yakıt ekonomisini %30 artırıyor

Ototeknikveri     24 Ocak 2018 02:14

Mazda modern yanmalı motorunun 2019’da piyasaya çıktığında türünün ilk örneği olacağını belirtiyor.

Mazda Skyactiv-X teknolojisiyle yakıt ekonomisini %30 artırıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mazda’nın yeni Skyactiv-X motoru benzinli motorların kıvılcım ateşlemeli sistemini dizel motorların sıkıştırmalı ateşleme sistemi ile birleştiriyor ve eşdeğer 2.0 litre bir motora kıyasla %20 – 30 yakıt tasarrufu sağlıyor.

 

Mazda’nın bir prototipi ile yapılan sürüş testinde basın mensupları %14 tasarruf tespit etti ancak 2019’da piyasaya sürülmeden önce motor geliştirilmeye devam edilecek. Dolayısıyla son halinde %30’a varan tasarruf elde edilmesi mümkün.

 

“Kıvılcım Kontrollü Sıkıştırmalı Ateşleme” teknolojisi kullanan motorun fiyatı da geleneksel bir benzinli motorla bir dizel motorun arasında olacak.

Mercedes-Benz ve General Motors gibi bir dizi üretici daha önce de kıvılcım ve sıkıştırma ateşleme teknolojilerini birleştiren benzinli motorlar geliştiriyordu ancak Mazda piyasaya çıkacak ilk örneğin kendisine ait olduğunu söylüyor. Motorun geleneksel benzinli motorlardaki 14.7:1 hava – yakıt karışımı oranından 29.4:1 oranına ulaşabilmesi için pek çok çığır açan yenilik yapılması gerekti.

 

Bu yeniliklerden birisi kıvılcımlı bujilerin sürekli kullanılması oldu. Bu sayede motor soğukken ya da yüksek devirlerdeyken karışım geleneksel şekilde yakılıyor, zayıf yanma modunda ise (%80 zayıf yanma kullanılıyor) kıvılcım daha zengin bir yakıt karışımı yakıyor. Ortaya çıkan ateş karışımı sıkıştırma esnasında yakıyor. Böylece düzgün ve sürekli bir yanma elde ediliyor, piston daha uzağa ve daha uzun süre çekilebiliyor.

 

Kıvılcımlı ve sıkıştırmalı ateşleme arasındaki geçişte en önemli husus motorun zayıf yanma modunda ne zaman çalışacağını tespit eden silindir sensörleri. Bu tespit oldukça zor bir işlem.

 

Motor aynı zamanda içeri giren havayı sıkıştıran bir süperşarj kullanıyor. Mevcut formunda SCCI motor 190 hp güç çıkışı ve 193 Nm tork sağlıyor.

Son Güncelleme : 24 Ocak 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo