Yeni 2018 Mercedes A Serisi ortaya çıktı

Ototeknikveri     29 Ocak 2018 02:14

2 Şubat’ta tanıtılacak, ardından Mart ayında Cenevre Motor Show’da yer alacak Mercedes A-Serisi’ne ilk bakış.

Yeni 2018 Mercedes A Serisi ortaya çıktı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes dördüncü nesil A-Serisi’nden bir ipucu görseli yayınladı ve yeni modelin bu hafta Amsterdam’da özel bir dünya prömiyeri etkinliği ile tanıtılacağını açıkladı. 2 Şubat’taki tanıtım internetten de canlı yayınlanacak. Yeni A-Serisi’nin boy göstereceği ilk fuar ise Mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı olacak.

 

İpucu görseli otomobilin yeni 2018 CLS ile paylaşacağı yeni nesil tasarım dilini ortaya koyuyor. Mercedes daha önce otomobilin yapay zeka (AI) teknolojisi içeren yeni multimedya sistemini detaylandırmıştı. Mercedes’te çoğunlukla geleneksel kontrol araçlarının yanı sıra sunulan opsiyonel dijital ekranlara alışkınız. Yeni A-Serisi modellerinde ise standart olarak iki adet 7 inç ekran geliyor. Bunlardan birisi doğrudan sürücünün önünde, diğeri ise ortada bulunuyor. Opsiyonel olarak 7 inç + 10 inç ekran ya da iki adet 10 inç ekran kombinasyonları da otomobile ekleniyor. Bunların yanı sıra bir head-up display seçeneği de olacak.

 

Ortadaki ana ekran dokunmatik özellikli ve akıllı telefonların ekranları gibi kullanılabiliyor. Ekranda bilgilendirme, navigasyon, eğlence ve bağlantı fonksiyonları arasında kolayca gezinilebiliyor. Menüler arasında şanzıman tüneli üzerindeki bir dokunmatik ped ile gezinmek de mümkün. Bu özellik A-Serisi’nde standart, diğer modellerde ise opsiyonel olarak sunuluyor.

 

Yeni A-Serisi’nin iç kabininde en dikkat çeken özellik sürücünün önündeki iki ekranlı sistem. İki ekran birbirine güzel bir biçimde bağlanmış ve ince bir krom şerit ile çerçevelenmiş. En üst donanım seviyesi otomobillerde iki adet 10 inç ekran, diğer modellerde 7 inç ekranlar ya da iki boyutun kombinasyonu bulunacak. İki ekran da yüksek oranda kişiselleştirilebiliyor. Sürücünün önündeki ekran sürüşle ilgili - tam boy navigasyon haritası gibi - önemli bilgileri veriyor. Sağdaki ekran ise dokunmatik ve kişiselleştirilebilir özellikte.

 

Ekran dokunmatik sistemin yanı sıra elleri kullanmadan sesli komutlarla da kontrol edilebiliyor. Yeni akıllı telefonlarla ya da Amazon Echo cihazları ile olduğu gibi, MBUX “hey Mercedes” gibi basit bir komutla uyandırılabiliyor. Sonrasında klimadan ambiyans aydınlatmasına kadar pek çok fonksiyon için sesli komut verilebiliyor.

 

Sistem yapay zeka sayesinde kullanıcının alışkanlıklarını da öğreniyor. Bu da A-Serisi’ni markanın portföyündeki en sofistike otomobil yapıyor. Bunu başarmak için S-Serisi’ndeki sistemden bile daha gelişmiş olan CAN BUS elektronik sistemi kullanılmış.

 

Yeni A-Serisi sadece bağlantı özellikleri, kişiselleştirme seçenekleri ve öğrenme yeteneği sunmakla kalmıyor, aynı zamanda Mercedes’in en gelişmiş otonom sürüş özellikleri ile geliyor.

 

Yeni Mercedes A-Serisi: kabin tasarımı

Yeni teknolojilerin yanı sıra, hava girişlerinin türbin stili görünümü otomobile sportif bir his katıyor. Üç merkezi hava girişi sürücüye doğru bakacak şekilde yöneltilmiş. Hava girişleri aynı zamanda ambiyans aydınlatmasının bir parçası olarak ışıklandırılmış. Bu da kabine özellikle geceleri lüks bir atmosfer kazandırıyor.

 

Lüks hissi S-Serisi ile aynı çok fonksiyonlu direksiyon ile daha da yükseliyor. Ön koltuklar da ısıtma, havalandırma ve masaj fonksiyonları ile lüks ve konforu tamamlıyor.

 

Yeni model çeşitli donanım seviyeleri ile geliyor ve bunların her biri çeşitli renk, doku ve materyal seçenekleri sunarak kullanıcının otomobilini sportif, şık ya da herhangi başka bir stil ile kişiselleştirmesine imkan veriyor.

 

Bunun yanı sıra, yeni A-Serisi eskisinden daha pratik. Otomobilin görüş açısı daha geniş ve iç kabinde daha fazla kullanım alanı var. Bu özellikle arka kısımda 22 mm artan omuz mesafesi, 36 mm artan dirsek mesafesi ve 8 mm artan baş mesafesi ile hissediliyor.

 

Aynı zamanda kabinde daha fazla depolama kapasitesi bulunuyor. 370 litre kapasiteli bagaj (eskiye kıyasla 29 litre daha fazla) artık 11.5 cm daha uzun ve geniş kapağı sayesinde daha kolay yükleme yapılıyor.

 

Son olarak, arka koltuk sırtları daha dik bir pozisyona getirilebiliyor, bu da daha büyük kutuların taşınabilmesine olanak sağlıyor. Standart 60/40 katlanabilir arka koltuklar 40/20/40 versiyonla değiştirilebiliyor, böylece daha fazla esneklikten yararlanılabiliyor.

 

Tüm bu detaylara rağmen yeni A-Serisi’nin dış görünüşünü henüz resmi olarak yayınlanmış bir fotoğrafla görebilmiş değiliz.  

 

Mercedes A-Serisi: casus fotoğraflar

Casus fotoğrafçılar tarafından en son görüntülenen A-Serisi prototipi kamuflajsızdı ve Mercedes’in otomobile uyguladığı yeni tasarım dilini gösteriyordu. Bu prototipin çarpışma testleri için kullanıldığı düşünülüyor.

 

Otomobil kamuflajsız olduğu için yeni köşeli farlar ve panamerica stili ön panjur görülebiliyor. Yandan bakıldığında yeni A-Serisi eskisinden daha uzun. Ön farlardan arka farlara kadar uzanan eğimli omuz çizgisi ise doğrudan Mercedes’in 2017 yılı başında tanıttığı Aesthetics A konseptinden alınmış. Arka kısım çevresinde yeni armut biçimli arka lambalar otomobilin bu kısmına hareket katıyor.

 

Genişleyen A-Serisi model ailesi

Mercedes A-Serisi’ni sekiz model içerecek şekilde büyütmeyi planlıyor. Ailenin 2018 yılı içinde gelecek ikinci üyesi A-Serisi sedan olacak. Daha önce Concept A Sedan ile önizlenen bu model Audi A3 Sedan ile rekabet edecek.

 

Sedan modelin gelişi Mercedes’e CLA dört kapılı coupe’yi daha tasarım odaklı bir otomobile dönüştürme şansı verecek. Coupe modelin de 2019’da gelmesi bekleniyor. Bunu CLA Station takip edecek.

 

Mercedes-AMG yeni A-Serisi için iki performans odaklı versiyon sunacak. AMG A 45 yeni geliştirilen 2.0 litre dört silindirli turbo motor sayesinde 405 hp güç çıkışına sahip olacak.

 

En üst donanım seviyesi A 45, Audi RS 3 ve benzeri modellerle rakip edecek. Bunun yanı sıra Volkswagen Golf R ve Audi S3 gibi modellerin karşısına çıkacak daha düşük güçlü bir AMG modeli de üretilebilir. Bu modelde A 45’in 2.0 litre turbo motorunun 305 hp bir versiyonu yer alabilir.

 

A-Serisi hatchback, sedan ve CLA çıktığında, Mercedes dikkatini yeni nesil GLA crossover modeline yöneltecek. Bu model platformunu yeni A-Serisi ile paylaşacak ancak serinin geri kalanından SUV stil özellikleri ve yüksek biniş pozisyonu ile ayrılacak. Crossover modelin 2019 sonuna kadar çıkması beklenmiyor.

 

A-Serisi’nin tüm versiyonları motor ve şanzıman kombinasyonlarını paylaşacak. Dizel modeller A-Serisi satışlarının büyük kısmını oluşturmaya devam edecek. Yeni 2.0 litre dizel, mevcut 2.1 litre motorun yerini alacak. Güç çıkışları 150 hp – 196 hp arasında değişecek. 1.6 ve 2.0 litre turbo benzinli motorların farklı versiyonları da sunulacak. A-Serisi hathcback modelinin plug-in hibrit versiyonu ise yeni EQ alt markası bünyesinde hazırlanıyor.

 

A-Serisi ailesinin son parçası ise tam elektrikli Mercedes EQ A hatchback olacak. Bu modelin önizlemesi niteliğindeki EQA konsepti geçen yıl Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Konsept, üretimde daha pratik beş kapılı bir modele dönüşecek. Modelin elektrikli sürüş mesafesinin en az 402 km olması bekleniyor.

Son Güncelleme : 30 Ocak 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo