Volkswagen maymunlar üzerinde yaptığı dizel dumanı testleri için özür diledi

Ototeknikveri     29 Ocak 2018 09:03

2015 yılından bu yana, 11 milyon otomobili etkileyen dizel emisyon testlerinde hile skandalı ile gündeme gelen Volkswagen Grubu, bu kez de egzoz dumanı testlerinde maymunları kullandığı için özür diledi.

Volkswagen maymunlar üzerinde yaptığı dizel dumanı testleri için özür diledi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen’den yapılan açıklamada, Volkswagen, Daimler, BMW ve Robert Bosch tarafından ortak kurulan bir araştırma ve lobi grubu tarafından yapılan çalışmanın bir hata olduğu belirtildi.

 

2014’te ABD’de bir laboratuarda yapılan deneylerde, 10 maymunun VW Beetle otomobillerden çıkan dizel emisyonlarına maruz bırakıldıkları ortaya çıktı.

 

Volkswagen yetkilileri “Bu yanlış uygulama için özür diliyoruz. Söz konusu çalışmada seçilen bilimsel metodların yanlış olduğuna inanıyor ve böyle bir çalışma hiç yapılmasaydı çok daha iyi olurdu diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Maymunlarla yapılan testlerde kullanılan VW Beetle modelinin de dizel emisyon testi hilesi skandalına karışan otomobillerden olduğu anlaşıldı.

 

Daimler, Avrupa Çevre, Sağlık ve Ulaşım Sektörü Bilimsel Çalışma Grubu (EUGT) tarafından istenen deneyle ilgili kendi incelemesini başlatacağını açıkladı. Daimler yetkilileri de tıpkı Volkswagen gibi çalışmada hayvanların kullanılmasını gereksiz ve zararlı bulduklarını açıkladı ve çalışmayı sahiplenmedi.

 

Yine BMW’den yapılan açıklamada da deneyler sahiplenilmedi, ayrıca çalışmaların tasarımı ve metodlarının belirlenmesinde BMW’nin yer almadığı belirtildi.

 

Çalışmanın masrafları üç otomobil üreticisi ve Bosch tarafından karşılanmıştı. Deneyler 30 Haziran 2017’de tamamlandı ve bulgular hiç bir zaman yayınlanmadı.

 

Bosch söz konusu çalışma grubundan 2013’te ayrıldığını açıkladı.

 

Söz konusu egzoz dumanı deneyinin yöntemi ABD’nin Albuquerque şehrindeki Lovelace Solunum Araştırmaları Enstitüsü (LRRI) tarafından tasarlanmış ve benzeri diğer deneylerde de uygulanıyor. Deneylerde dışarıdaki havayı geçirmeyen özel kafeslere oturtulan maymunların kafesin içine doğrudan verilen dizel dumanını soluması sağlanıyor. Dört saatlik deney sırasında hayvanların sakin kalmaları için televizyondan çizgi film izlettiriliyor.

 

Dizel dumanı deneyi, 2012’de Dünya Sağlık Örgütü’nün dizel egzozunu kanserojen olarak sınıflandırması ile ilgili. EUGT’nin deneyi bu kanserojen sınıflandırmasının yanlış olduğunu ortaya koymak beklentisi taşıyordu.

 

Son Güncelleme : 30 Ocak 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo