AB Volvo, Hakan Samuelsson’u yönetim kurulundan çıkartıyor

Ototeknikveri     28 Şubat 2018 10:38

Ağır vasıta üreticisi AB Volvo, Geely Holding’in sahibi olduğu Volvo Cars’ın CEO’su Hakan Samuelsson’u yönetim kurulundan çıkartıyor. Bu karar, Geely kurucusu Li Shufu’nun AB Volvo’nun rakibi Daimler’in yaklaşık %10 hissesine sahip olduklarını açıklamasının ardından alındı.

AB Volvo, Hakan Samuelsson’u yönetim kurulundan çıkartıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volvo CEO’su Hakan Samuelsson 2016’dan bu yana AB Volvo’nun yönetim kurulundaydı. Samuelsson 2009 yılına kadar Alman kamyon üreticisi MAN’ın CEO’su olarak görev yaptıktan sonra 2012’de bu görevine Volvo Cars bünyesinde devam etmeye başladı.

 

AB Volvo seçim komitesi tarafından yapılan açıklamada “Hakan Samuelsson’un yeniden seçilmemesinin nedeni Geely’nin Volvo Grubu’nun ana rakiplerinden Daimler’de en büyük hissedar haline gelmesidir.” denildi.

 

Geely’nin Daimler girişimi, otomobil firmalarının Tesla ve Google gibi yeni rakiplere karşı yeni teknolojiler geliştirmek ve ele geçirmekte ne kadar hevesli olduklarının bir göstergesi.

 

Geely Aralık ayında aktivist yatırımcı Cevian Capital’in AB Volvo’daki hissesini almak için de bir anlaşma yapmıştı. Cevian Capital’in firmada %8.2 hissesi ve %15.6 oy hakkı vardı.

 

Cevian satışı Ocak ayında tamamladı ancak anlaşmaya göre hisseler ilk önce Nomura International ve Barclays Capital Securities tarafından satın alındı, daha sonra Geely’e satıldı. Geely’den bir sözcü satın alımın hala Çin hükümetinin onayını beklediğini açıkladı.

 

Volvo seçim komitesi yöneticisi ve AB Volvo’nun en büyük hissedarı Industrivarden’in yönetim kurulu üyesi Bengt Kjell, Reuters’e Geely’nin Daimler’deki hisselerinden Cuma günü haberinin olduğunu, daha öncesinde bunu bilmediğini açıkladı. Kjell daha önce bu konuda spekülasyonlar olduğunu ancak tamamen kanıtlanana kadar bir şey yapamadıklarını söyledi. Kjell, kararların hisse oranına göre değil operasyonel ve yönetimsel bir perspektiften alınması gerektiğine inandığını, sadece büyük hisseye sahip tek hissedarın değil tüm hissedarların çıkarını düşünmeleri gerektiğini dile getirdi.

Son Güncelleme : 02 Mart 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo