Volkswagen’in dizel hile aygıtı nasıl çalıştı?

Ototeknikveri     01 Mart 2018 02:34

Volkswagen'in dizel emisyon skandalının ortaya çıkmasından bu yaba üç yıl geçti. Herkes VW'nin dizel motorlu araçlarında hile aygıtları kurduğunu biliyor olsa da, bu hilenin nasıl çalıştığına dair bir çok soru var. Yayınlanan yeni bir video, VW cihazlarının Çevre Koruma Ajansının (EPA) testini geçmeyi nasıl başardığını açıklıyor.

Volkswagen’in dizel hile aygıtı nasıl çalıştı?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Cihazın sanılandan çok daha karmaşık olduğu ortaya çıktı ve nasıl çalıştığını anlamak için bir dizel motorun nasıl çalıştığına dair bazı temel bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Videoda dizel motorun çalışma mekanizması açıklandıktan sonra,Volkswagen'de yaşananlar anlatılıyor.

 

Hile aygıtının amacı oldukça basit. Aygıt, otomobilin o anda bir test bandının üzerinde mi yoksa yolda mı olduğunu algılayabiliyor. Aracın laboratuar dışında yani yolda olduğunu fark ettiğinde, cihaz emisyonları azaltmak yerine performans ve yakıt ekonomisini seçiyor.

 

Bunun için egzoz gazı devridaimi en aza indirgeniyor, motor daha zayıf bir hava - yakıt karışımı ile çalıştırılıyor ve nitrojen oksit kapanı devre dışı bırakılıyor. Hile aygıtı nedeniyle bu otomobillerde nitrojen oksit oranı yasal limitin 40 kat üzerine kadar çıkabiliyordu.

 

Yaklaşık 20 yıl önce yapılmış olduğu belirtilen bir cihaz için, bu sistem oldukça karmaşık. Öyle görünüyor ki, VW'nin hile yapmak için bir yol bulmaya çalışmak yerine emisyon standartlarını karşılamanın bir yolunu bulması daha kolay olurdu. Tabii ki hile yapmak daha ucuzdu, ta ki her şey ortaya çıkıp şirkete ceza yağmaya başlayana kadar...

 

Videoda, daha sonra VW ve bazı diğer Alman otomobil üreticilerinin, "parlak" bir fikirle, dizelin temiz olduğunu kanıtlamak için maymunları nasıl dizel egzoz dumanına maruz bıraktığı anlatılıyor. Otomotiv tarihinin belki de en büyük skandalı olan Dieselgate'i daha iyi anlamak istiyorsanız bu videoyu izlemelisiniz.  

Son Güncelleme : 02 Mart 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo