SKODA VISION X, CNG, benzin ve elektriği bir araya getiriyor

Ototeknikveri     03 Mart 2018 12:18

Skoda'nın şehir tipi crossover konsepti, otomobillerin geleceği hakkında fikir veriyor.

SKODA VISION X, CNG, benzin ve elektriği bir araya getiriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Skoda Vision X, Skoda’nın tarihinde doğal gaz, benzin ve elektrikli sürüşü bir araya getiren ilk otomobil. Otomobil sadece 89 g/km emisyon ile çevre dostu kullanım sunuyor ve Skoda’nın ilk kardan mili bulunmayan dört çekişli sürüş sistemine sahip.

 

Skoda Vision X, geliştirilen SUV tasarım dili ile birlikte yeni bir hibrit sistem ile geliyor. Özel FlexGreen renginde boyalı crossover konsept, CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) ve benzinli motorun yanı sıra iki elektrikli motor ile etkileyici bir kombinasyon sunuyor. Bu sayede otomobil kıvrak bir sürüşün ötesinde 89 g/km gibi düşük bir CO2 emisyonuna sahip. Vision X ihtiyaca göre önden çekişli, arkadan çekişli ya da dört çekişli sürüşle kullanılabiliyor.

 

İçten yanmalı 1.5 litre TSI G-TEC dört silindirli turboşarjlı motor CNG ile kullanım için özel geliştirilmiş. CNG ile sürüşte motor 96 kW (130 hp) güç çıkışı ve 250 Nm tork sunuyor. CNG tanklarından birisi arka koltuğun altına, ikincisi ise arka aksın altına yerleştirilmiş. CNG motor ön aksı, elektrikli motor ise arka aksı sürüyor. Kalkış için ekstra güç gerektiğinde ya da off-road sürüşte çekişi artırmak için ihtiyaca göre ön ya da arka tekerleklerden sürüş kullanılabiliyor. Elektrikli motor için kompakt enerji depolama ünitesinin kapasitesi konsepte iki kilometre elektrikli sürüş mesafesi veriyor.

 

Vision X aynı zamanda Skoda’nın ilk kardan mili bulunmayan dört çekişli sürüş sistemine sahip. Bunun en önemli faydası otomobilin ağırlığını düşürmesi, dolayısı ile tüketimi azaltması. Ek olarak, elektrikli motor sadece ihtiyaç olduğunda devreye giriyor. İki elektrikli motor CNG’li sürüşü destekliyor. Dört çekişli sürüş sistemi yanmalı motor, başlatıcı görevi gören elektrikli motor ve arka aksta 48 volt lityum iyon pilden güç alan ikinci elektrikli motorla çalışıyor. Enerji geri kazanımı fonksiyonu ile lityum iyon pil sürüş esnasında şarj oluyor. Fren yaparken ya da sarsıntılarda oluşan kinetik enerji otomobilde elektrik enerjisine çevrilebiliyor. İlk kalkıştan itibaren 70 Nm tork elde edilebiliyor, bu sayede sorunsuz başlatma ve kıvrak sürüş pekiştiriliyor. Şarj edilebilen piller düşük ağırlık, yüksek kapasite ve uygun fiyat avantajı sunuyor.

 

Konseptin ihtiyaca göre önden, arkadan ya da dört çekişli kullanılabildiğini söylemişti. Arkadan çekiş 1000 Nm’ye kadar tork sağlayabiliyor ve otomobil ilave benzin deposu sayesinde 650 kilometre sürüş mesafesi sunuyor.
 

Skoda Vision X 9.3 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıkabiliyor. Azami hız ise 200 km/s.

 

Elektro mobilite stratejisi

Elektro mobilite Skoda’nın global büyüme stratejisinde çok önemli bir role sahip. Skoda model portföyünün elektrifikasyonu 2019 yılında plug-in hibrit Skoda Superb’in çıkışı ile başlayacak. Elektrikli otomobillerin üretimine ek olarak, 2019’dan itibaren Mlada Boleslav fabrikası aynı zamanda Volkswagen Grubu’ndaki plug-in hibrit modeller için elektrikli bileşenler üretecek. İlk elektrikli Skoda üretim modeli 2020’ye kadar çıkacak.

 

2025 yılı itibariyle Skoda hibrit ve elektrikli modellerini çeşitli segmentlere yaymış olacak.

Son Güncelleme : 05 Mart 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo