Trump AB’yi ithal otomobillerin gümrük vergisinde artışla tehdit etti

Ototeknikveri     05 Mart 2018 08:36

ABD, otomobillerin ve üretiminde kullanılan ham maddelerin gümrük vergisi üzerine karşılıklı bir soğuk savaşa girmek üzere olabilir.

Trump AB’yi ithal otomobillerin gümrük vergisinde artışla tehdit etti
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Tartışma, Başkan President Donald Trump’un açıklamalarında diğer ülkelerden ABD’ye ithal edilecek çelik ve alüminyumda gümrük vergisi artırma tehditi ile başladı. Diğer ülkeler de ABD’den gelecek mallar üzerinde aynı şekilde vergi artışı yapabileceklerini söyleyerek cevap verdi.

 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Trump’un açıklamalarını “kesinlikle kabul edilemez” bulduklarını belirttiler. Bu arada, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Trump’u Kentucky Bourbon, Harley-Davidson motorsikletleri ve Levi’s kot pantalonlar gibi Amerikan ürünlerine yüksek gümrük vergisi uygulamak ile tehdit etti.

 

Sözlü savaş Trump’un Twitter’de Avrupa’dan gelecek otomobillerin gümrük vergilerini de yükseltme tehditi ile daha da arttı. Avrupa Birliği ithal otomobillere %10 gümrük vergisi uygularken, ABD’de bu oran binek otomobillerde %2.5, ticari araçlarda ise %25.

Mercedes-Benz ABD ve AB arasında önceden beri yaşanan gümrük vergisi tartışmalarının etrafından dolaşmak için, üretimi tamamlanmış Sprinter kamyonetlerini Almanya’dan demonte şekilde göndererek ABD’de yeniden monte ediyor. Firma şu anda Güney Karolina’da tam teşekküllü bir montaj hattı üzerinde çalışıyor.

 

Alman otomobil üreticileri özellikle ABD’nin sendikalaşmaya karşı Güney eyaletlerinde istihdam ve üretim alanında oldukça önemli seviyede varlık gösteriyorlar. BMW’nin Güney Karolina’daki fabrikası ABD’nin en büyük otomobil ihracatçısı konumunda. Volkswagen Tennessee’de, Mercedes ise Alabama’da (Güney Karolina’nın yanı sıra) birer fabrikaya sahipler. Bu fabrikaların ürünlerine örneğin Michigan’da üretilen Ford ya da General Motors ürünlerinden daha fazla vergi uygulanmıyor.

 

Alman üreticiler, ABD’deki üretimlerinin yanı sıra 2016’da ABD’ye 23 milyar dolarlık otomobil ihraç ettiler. Bu rakam ABD’li üreticilerin Almanya’da sattığı Amerikan otomobillerinin çok üzerinde. Trump yabancı üreticileri Avrupa menşeli otomobillere %35 gümrük vergisi uygulamakla tehdit ediyor.

 

Son Güncelleme : 06 Mart 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo