Volkswagen patronu: dizelin şehirlerde yasaklanması ürkütücü ve gereksiz

Ototeknikveri     09 Mart 2018 01:36

Herbert Diess dizelin bir problem değil, çözümün parçası olduğunu söylüyor.

Volkswagen patronu: dizelin şehirlerde yasaklanması ürkütücü ve gereksiz
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen patronu Herbert Diess, Almanya’da belediyelerin dizel motorlu araçları şehir merkezlerinde yasaklamasına imkan veren mahkeme kararını eleştirerek bu girişimi “ürkütücü ve gereksiz” olarak nitelendirdi.

 

Söz konusu mahkeme kararı geçen ay açıklandı ve mahkeme Stuttgart belediyesinin yıl boyunca yasağı uygulamasını, Düsseldorf belediyesinin de dizel araçları yasaklamayı düşünmesini tavsiye etti.

 

Yasak Euro 4 (2006 öncesi) ve daha eski dizel otomobilleri kapsayacak ancak Euro 5 uyumlu modellerin de yasak kapsamına alınması gündemde.

 

Almanya’daki mahkeme kararı dünya çapında dizele karşı oluşan tepkinin bir yansıması. Bu tepki 2015 yılında Volkswagen’in ABD’deki egzoz testlerinde hile yaptığının ortaya çıkması ile başlamıştı.

Almanya şehirlerinde dizel yasağı sektör için ne anlama geliyor?

Paris, Madrid, Mexico City ve Atina da 2025 yılı itibariyle dizel araçların şehir merkezlerine girişini yasaklamayı planladıklarını duyurdular. Kopenhag ise bu yasağı önümüzdeki yıldan itibaren uygulamak istiyor. Fransa ve İngiltere 2040 yılından itibaren benzinli ve dizel otomobillerin satışını tamamen yasaklayacak.

 

Diess “Bir kaç yıl önce Stuttgart’ta hava kirliliğinin sınırların üzerine çıktığı 800 saat kaydediliyordu. Geçen yıl ise bu durum sadece üç saat yaşandı. Durum giderek iyileşiyor çünkü tüm teknolojiler daha temiz hale geliyor.” dedi.

 

Diess sözlerini şöyle sürdürdü: “Üç yıl önce kirlilik sınırlarının üzerinde çıkan 90 şehrimiz vardı. Geçen yıl bu 70’e düştü ve bunların 50’sinde sınırların çok ötesine geçmeyen, önemsiz sayılabilecek bir durum vardı. Bu 50 şehirde de bu yıl ya da en geç gelecek yıl hava kalitesi tehlikeli sınırın altına düşecektir. Geriye kalan 20 şehirde ise hava kirliliği sadece belirli alanlarda görülüyor. Bunlar trafiğin yoğun olduğu ve rüzgarsız, dar caddeler. Trafik sıkışıklığı varsa hava kirliliği kaçınılmazdır. Önce trafik sıkışıklığını çözmeliyiz. Bu şehirlerde genelde sorun üç ya da dört caddede yoğunlaşıyor. Hiçbir şey yapılmasa bile, otomobiller yenilendikçe üç ya da dört yıl içinde buralardaki sorun da çözülecektir.”

 

Diess ayrıca otobüslerin yaş ortalamasının 13 olduğuna dikkat çekerek, hava kirliliğini önlemek için toplu taşımada da bir yenilenmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Herbert Diess ayrıca hava kalitesi sorununu çözülebilecek bir şey olarak gördüğünü, karbondioksit ve iklim değişikliğinin ise asıl kaygı verici meseleler olduğunu belirtti. Volkswagen yöneticisi, otomobil filosunun yenilenmesinin şart olduğunu, bu yüzden 160.000 otomobili geri alarak imha ettiklerini söyledi.

Volkswagen dizel yasağını masadan kaldırmak istiyor. Diess’in bu konudaki çözüm önerilerinden birisi dizeli yasaklamak yerine dört şeritli yollarda bir şeridi sadece elektrikli taşıtlara ayırmak ve toplu taşımaya daha fazla yatırım yapmak.

 

Dizelin temiz bir teknoloji olarak görülmemeye başlanması ile, dizel araçlara olan talepte uzun süredir devam eden düşüş Şubat ayında Almanya’da %24 ile devam etti. İngiltere’de de Şubat ayında dizel araç satışlarında %20 düşüş kaydedildi. Buna rağmen Diess uzun yolculuklarda en az 5 ya da 10 yıl daha dizelin bir numaralı tercih olmaya devam edeceğini düşünüyor. Diess sözlerini “Dizelin karbondioksit seviyesini düşürme hedeflerimizle uyumlu olmasını sağlayabiliriz. Dizel sorunun değil çözümün bir parçası” diye bitirdi.

Son Güncelleme : 09 Mart 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo