İlk ölümlü kazanın ardından sürücüsüz otomobil teknolojisi sorgulanıyor

Ototeknikveri     21 Mart 2018 12:19

ABD'de insan kontrolü bulunmayan sürücüsüz bir otomobilin çarptığı kadının ölmesi, otonom bir arabanın yol açtığı ilk ölümlü kaza olarak kayıtlara geçti ve tartışmalara yol açtı.

İlk ölümlü kazanın ardından sürücüsüz otomobil teknolojisi sorgulanıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Pazartesi günü ABD'nin Arizona eyaletinde bir Uber otomobilinin yol açtığı kaza, yasa yapıcıların ve kamuoyunun bu yeni teknolojiye nasıl tepki vereceğine dair bir sınava dönüştü. Kaza, geliştirici firmaların sürücüsüz otomobil servislerine gelecek yıldan itibaren izin verilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri talep ettikleri bir zamanda meydana geldi. Cuma günü Uber ve Alphabet'in Waymo otomobil departmanı ABD senatörlerine bir mektup yazarak önümüzdeki haftalarda sürücüsüz otomobillerle ilgili yasal düzenlemeleri onaylamaları yönünde çağrıda bulunmuştu.

 

Uber, General Motors ve Toyota gibi otomobil üreticileri ve teknoloji firmaları sürücüsüz otomobil teknolojileri ile ilgili yasalarda değişiklik yapılacağına güvenerek ciddi yatırımlar yaptılar. Trafik güvenliği ile ilgili mevcut yasalar otomobilin daima ehliyetli bir insanın kontrolünde olmasını gerektiriyor.

 

Otomobil ve teknoloji sektörlerinden yetkililer, sürücüsüz otomobiller ile de bazı kazalar ve ölümler yaşanabileceğini söyleseler de, robotik sistemlerin trafik kurallarına uymak üzere programlandığını, dolayısı ile bu teknolojinin dikkati dağılabilen, uykulu ya da fiziksel kısıtları bulunan insan sürücülerden çok daha güvenli olduğunu ve sayısız kazayı engelleyebileceğini vurguluyorlar.

 

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurumu'nun eski başkanlarından Mark Rosenker, Uber otomobilinin yol açtığı kazaya kamuoyunun aşırı tepki vermemesi gerektiğini söyledi. Rosenker, sürücülerin kontrol ettiği geleneksel taşıtlar ile ABD'de yollarda yılda 6000 yaya ve 40.000 kişinin öldüğünü ve 6 milyon kaza meydana geldiğini hatırlatarak “Bu kaza kamuoyunda sürücüsüz taşıtların güvenli olduğuna dair inancı yeniden oluşturmak yolunda talihsiz bir engel olacak.” dedi.

 

Kaza sonrasında Uber sürücüsüz otomobillerle yaptığı tüm testleri durdurdu. Uber, Volvo ile anlaşması gereği sürücüsüz teknoloji için Volvo XC90 SUV otomobilleri kullanıyor.

 

Son kaza, içinde bir operatör bulunan XC90 araç otonom modda çalıştığı sırada yaşandı. 49 yaşındaki Elaine Herzberg, Phoenix kentinin Tempe adlı banliyösünde Pazar akşamı yanında bisikleti ile birlikte dört şeritli bir yoldan geçiyordu. Saatte 65 km hızla gelen Uber otomobilinin çarptığı kadın hayatını kaybetti.

 

Tempe Polis Şefi Sylvia Moir, otomobilin kameralarından alınan kaza görüntülerini izlediklerini, hayatını kaybeden kadının yola aniden çıktığını, dolayısı ile sürücü kontrolü olsa bile muhtemelen bu kazanın önlenemeyeceğini söyledi.

 

Kaza ABD'de sürücüsüz otomobillerle ilgili beklenen yasal değişiklikleri geciktirebilir. Cumhuriyetçi Parti'den senatör John Tune, yaşanan trajedinin sürücüsüz otomobillerle ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Öte yandan, Demokrat Parti'den Massachusetts senatörü Ed Marley ve Connecticut senatörü Richard Blumenthal Uber kazasının sert bir cevabı hak ettiği görüşünde.

 

Blumenthal “Bu trajik kaza otonom taşıt teknolojisinin tamamen güvenli hale gelmesi için daha uzun zamana ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

 

Trump hükümeti sürücüsüz otomobiller ile ilgili yasal engellerin kaldırılması için çalışıyor ancak hükümet yetkilileri güvenliğin önemini de vurguluyor. Ulaştırma Bakanı Elaine Chao, inovasyonu engellemeyen ancak güvenliği de göz ardı etmeyen sağduyulu yasalar hazırlanması gerektiğini belirtiyor.

 

Chao, General Motors tarafından Ocak ayında verilen ve yolculuk paylaşım servisi kapsamında kullanılacak sürücüsüz ve direksiyonsuz küçük bir grup otonom taşıta izin verilmesini isteyen dilekçeyi değerlendiriyor.

 

Uluslararası Kamyon Şoförleri Birliği ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu kazanın henüz güvenliği kanıtlanmamış teknolojilerin halka açık yollarda test edilmesinin çok riskli olduğunu gösterdiğini söyledi.

 

ABD'nin eski ulaştırma bakanlarından Anthony Foxx, Uber kazasının sektör ve hükümet için güvenliğe öncelik verilmesi yönünde bir uyarı olduğunu söyledi.

 

Eylül ayında ABD Temsilciler Meclisi oy birliği ile otomobil üreticilerinin insan kontrolü gerektiren güvenlik kurallarından muaf tutulmasını kabul eden bir yasayı geçirdi. Benzer bir yasanın Senato'dan da geçirilmesi otomobil üreticilerinin üç yıl içinde 80.000 otonom araba satmasına imkan verebilir. Otomobil firmalarının bunun için yeni tip otomobillerin en az geleneksel otomobiller kadar güvenli olduğunu kanıtlaması gerekiyor.

 

Otonom arabalarla ilgili ilk güvenlik kaygıları 2016 yılının Temmuz ayında Tesla Model S otomobilini “otomatik pilot” modunda kullanan bir araç sahibinin otomobilin traktör treylerine çarpması sonucu ölmesi ile ortaya çıkmıştı.

 

Ocak 2017'de federal güvenlik yetkilileri Tesla Autopilot sisteminde bir hata olmadığını, sürücünün kontrolü bırakmaması gerektiği sonucuna vardıklarını açıkladılar.

Son Güncelleme : 22 Mart 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo