2019 Ford Focus: Özellikler, fotoğraflar ve tüm detaylar

Ototeknikveri     03 Nisan 2018 07:38

Piyasaya çıkışından 7 yıl sonra, üçüncü nesil Focus yerini yeni bir nesile bırakıyor. Ford Cenevre Auto Show’u atlayarak yeni modeli 10 Nisan’da bağımsız bir etkinlikle tanıtmayı tercih etti.

2019 Ford Focus: Özellikler, fotoğraflar ve tüm detaylar
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Resmi tanıtıma bir haftadan az süre kalmışken, yeni Focus ile ilgili elimizdeki bilgileri sizin için derledik.

 

Bir devrimcinin doğuşu

1998’de artık yaşlanan Escort’un yerine gelen ilk nesil Focus yeni stili ve hem akıllıca tasarlanan şasisi, hem de C segmentinde ilk kez kullanılan multi-link arka süspansiyonu sayesinde kaliteli sürüşü ile dünyada fırtına gibi esmişti. Sonuç olarak model 1999’da Avrupa Yılın Otomobili Ödülü’nü aldı.

 

1999 yılının sonlarında model üç kapılı hatchback, dört kapılı sedan ve station wagon versiyonları ile ABD piyasasına da girdi. 2001’de ise beş kapılı hatchback çıktı.

 

İkinci nesil Avrupa’da 2014 Paris Auto Show’da yeni tasarımı ve büyüyen boyutlarıyla tanıtıldı. ABD’de ise bu model 2007’de Avrupa modelinden farklı bir stille, sadece iki kapılı coupe ve dört kapılı sedan versiyonlarıyla çıkmıştı. Modelin ömrü kısa oldu ve 2011’de yenilendi. Ford global stratejisini yenileyerek ABD versiyonu, Avrupa versiyonu ve diğerlerini birleştirdi.

 

Fiesta esintili yeni kaporta

Ford geçen Aralık ayında bir dizi prototip çıkardı. Üzerinde #TimeToFocus etiketi bulunan renkli kamuflajlı otomobiller üretim modelinin tasarımı hakkında fikir veriyordu. Sonrasında üretim modeli Portekiz’de reklam fotoğrafları çekimi sırasında görüldü.

 

Genel tasarım mevcut üçüncü nesilden farklı. Otomobil yeni Fiesta ile benzer akıcı çizgilere sahip. Görünüm aynı zamanda Hyundai i30 gibi Kore otomobillerini de andırıyor. Farlar ise Volvo’nun “Thor’s Hammer” farlarına benziyor.

 

Ford tasarımcıları farklı stillerin birleştiği modern bir görünümü tercih etmiş. Model global bir model olduğu için farklı piyasaların hepsinin ihtiyaçlarına yanıt verilmeye çalışılmış. Önümüzdeki günlerde resmi tanıtımla birlikte bunu daha iyi göreceğiz.

 

Kaputun altında neler var?

Dördüncü nesil Focus hatchback tamamen yeniden tasarlandı ancak önceki nesilin global C-car platformunun modifiye edilmiş bir versiyonunu kullanacak. Bu platformun zaten başarılı olan dinamikleri daha da pekiştirilecek, kabin genişliği artacak, otomobilin ağırlığı azaltılacak. Otomobil önden çekişli sürüş sistemi, beş ya da altı vitesli manuel şanzıman ya da çift debriyajlı şanzıman kullanacak.

 

Avrupa piyasasında 1.0 litre üç silindirli, 1.5 litre dört silindirli benzinli motorlar ya da 1.5 ve 2.0 litre dizel motorlar gibi turboşarjlı Ecoboost motor seçenekleri yer alacak.

 

Kuzey Amerika’da ise 123 hp 1.0 litre turbo üç silindirli motor ve doğal emişli 160 hp 2.0 litre dört silindirli motor sunulmaya devam edilecek. Ford bunun yanı sıra turboşarjlı benzinli dört silindirli seçeneğe de yer verebilir. Her iki versiyon da ileriki zamanlarda yeni pil sayesinde daha fazla elektrikli sürüş mesafesi sunan elektrikli sistem ve plug-in hibrit sistem seçeneklerine de sahip olacak.

 

Lüks iç kabin

Bir casus fotoğraf sayesinde konsolun nasıl görüneceğini biliyoruz. Yeni modellerin çoğu gibi, en dikkat çeken özellik yüzer ekran ve bunun altında bir dizi buton, hava girişleri ve klima kontrolleri bulunuyor.

 

Yeni model standart ESP’nin yanı sıra çok sayıda kapsamlı sürüş yardım sistemiyle gelecek. Bunların arasında kaza ve yaya tespit uyarısı, otomatik acil fren gibi sistemler de yer alacak.

 

Çin’de üretilecek

Geçen yıl Ford küçük otomobil üretimini Meksika fabrikasına taşıyacağını açıklamıştı. Bu karar ABD Başkanı Donald Trump’ın tepkisini çekmiş, tartışmalara yol açmıştı. Sonuç olarak firma Meksika’ya taşınma kararından geri adım attı ancak yeni Focus yine de ABD dışında üretilecek. Modelin üretimi Çin’deki Changan fabrikasında yapılacak ve ABD’ye buradan gönderilecek.

 

Firma bunun Trump’la yaşanan tartışmalarla ilgisi olmadığını iddia etti ve kararın firmaya 1. milyar dolar tasarruf ettireceğini açıkladı. Ford aynı zamanda Ranger pikap ve Bronco SUV modellerinin üretimi için Michigan eyaletindeki Wayne fabrikasını da yeniliyor. Focus’un Avrupa versiyonu ise Almanya’daki Saarlouis fabrikasında üretiliyor.

 

Beş kapılı hatchback modelin yanına testlerde görüntülenen sedan ve station versiyonlar da eklenecek. Her iki versiyonun da ABD’ye gelip gelmeyeceği henüz netleşmedi ancak üç kapılı hatchback ve cabrio otomobillerin geri dönmeyeceği biliniyor.

 

Peki ya yüksek performanslı ST ve RS versiyonları?

2002’de, Ford Focus RS ile piyasada büyük yankı uyandırmıştı. Modelde 2.0 litre turboşarjlı dört silindirli motor, Qauife sınırlı kaymalı ön diferansiyel ve Brembo frenler bulunuyor, agresif ön kısım ve geniş yan etekler dikkat çekiyordu. Otomobil sadece mavi renkte ve Avrupa’da satıldı.

 

Modelin halefi ise 2.5 litre beş silindirli motor ile geldi. Bu motorun daha yumuşak bir versiyonu ST’de de kullanıldı. Üçüncü nesil Focus RS, Mustang’e de güç veren 2.3 litre dört silindirli motora geçti. Bu aynı zamanda ilk dört çekişli RS modeliydi. Zira, motor 350 hp gücünde olduğu için ön çekişli sistem yeterli gelmeyecekti.

 

Yeni Focus RS’nin 2020’de 400 hp güç çıkışı ve muhtemelen elektrikli bir sürüş sistemiyle çıkması bekleniyor.

 

Önceki modellerde olduğu gibi, bir ST versiyonu da sunulacak. Bu versiyonda yüksek maliyetli dört çekişli sistem bulunmayacak ve model Golf GTI gibi otomobillerle rekabet edecek. Ford’un ST’nin motorlarını küçülterek yüksek teknolojili 1.5 litre dört silindirli turbo motora yer verebileceği söyleniyor. Ford’un 2.0 litre turbo 280 hp benzinli motor ve altı vitesli manuel şanzımanla devam etmesi de mümkün. Bazı piyasalarda altı vitesli Powershift çift debriyajlı otomatik şanzıman sunulacak.

 

Ne zaman piyasaya çıkacak?

Dünya çapında satışlar yılın ikinci yarısında başlayacak. Her piyasa için net çıkış tarihi 10 Nisan’dan sonra açıklanacak.

Son Güncelleme : 04 Nisan 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo