PSA, İngiltere'deki Opel tesisinde van tipi araç üretimini artıracak

Ototeknikveri     05 Nisan 2018 11:39

PSA Group, Peugeot ve Citroen modellerini de ekleyerek İngiltere'nin Luton kentindeki Vauxhall (Opel) van fabrikasında üretimini artıracak.

PSA, İngiltere'deki Opel tesisinde van tipi araç üretimini artıracak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Opel, yeni nesil Opel Vivaro minibüsünün PSA'nın yeni EMP2 platformunu kullanacağını söyledi. Bu, fabrikanın Peugeot'nun Expert van ve Citroen Jumpy modelllerini de üretmesine imkan verecek.

 

Yıllık üretim 2019'da 100.000 adet van tipi araca çıkacak. Bu rakam geçen yıl 60.000 adette kalmıştı.

 

Sendikalar, PSA'nın fabrikada yaklaşık 100 milyon euroya ulaşacak yatırımı sonucunda 350 ila 400 yeni iş pozisyonu yaratılacağını söyledi. İngiltere'de şu anda tek van tesisi olan fabrikada yaklaşık 1400 kişi çalışıyor.

 

Mevcut Vivaro temellerini geçmişte Luton fabrikasında inşa edilen Renault Trafic ile paylaşıyor. Opel - Renault bağlantısı, yeni nesil mevcut Vivaro'nun yerini aldığında gelecek yıl sona erecek.

 

İngiliz hükümeti, 800.000'den fazla kişiyi istihdam eden ve 77,5 milyar liralık gelir üreten İngiltere otomotiv endüstrisine desteğinin bir parçası olarak van modellerinin üretimi için yapılan yatırıma 9 milyon lira katkıda bulunuyor.

 

Otomobil üreticileri, bu yıl kabul edilecek ve 2021 yılından itibaren uygulanacak olan İngiltere ve AB arasındaki yeni ticaret anlaşmasıyla, getirilmesi muhtemel gümrük vergileri ya da sınırlamaların, maliyetleri artırarak bazı fabrikaları çalışamaz hale getirebileceğinden endişe ediyorlar.

 

PSA CEO'su Carlos Tavares, Brexit sürecine rağmen Luton'da Peugeot ve Citroen van modellerini üretme kararının alındığını söyledi. Tavares, "Brexit bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Geçiş süreci konusundaki son anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz, ancak engelsiz ticareti sağlamak için hala yapılacak işler var. Şu anda karşı karşıya olduğumuz tüm belirsizlikler arasında Brexit en güçlüsü değil." diye konuştu.

 

PSA, Luton fabrikasının yanı sıra Fransa'nın Hordain bölgesindeki mevcut fabrikasının da van modellerini üretmeye devam edeceğini söyledi.

 

Şirket, Avrupa'daki van satışlarında payını artırmayı ve diğer bölgelerdeki satışlarını da yükseltmeyi planladığını açıkladı. PSA, geçen yıl yüzde 15 artışla hafif ticari araç satışlarının 476.500 adete ulaştığını da belirtti. Binek otomobil türevleri de dahil olmak üzere, van tipi araç satışlarının 2017 yılında 658 bin adet olduğu belirtildi.

 

Geçen yıl Opel'i General Motors'dan satın alarak bünyesine katan PSA, Brexit süreci nedeniyle tesisin geleceğini daha da belirsizleştirecek bir karar alarak, Astra modelini üreten Ellesmere Port fabrikasında çalışanların üçte birini işten çıkardı ve bu tesise yapacağı yatırımları durdurdu.

 

2013 yılında PSA'yı iflastan kurtaran Tavares, 2020 yılına kadar Opel'in kârlılığını yeniden tesis etmek için tasarlanmış iddialı bir yeniden yapılandırma planı yürütürken, bir yandan yeni sendika anlaşmalarını da müzakere ediyor.

 

Opel / Vauxhall CEO'su Michael Lohscheller, İngiltere yatırımının Luton fabrikasının geleceğini garanti altına aldığını söyledi.

 

Lohscheller, İngiltere, İspanya, Avusturya, Macaristan ve Polonya'daki işçilerle yeni anlaşmaların imzalanacağını söyledi ve bu tesislere yatırımlar yapılacağının altını çizdi. Lohscheller'in yorumları, Almanya'da PSA ile işten çıkartmalar ve çalışma saatlerinin düşürülmesi konusunda sıkı pazarlığa oturacak IG Metall sendikası üzerindeki baskıyı artırıyor.

 

PSA yaptığı açıklamada, İngiltere 'nin Unite sendikası ile üretim esnekliğini garanti eden "sorumlu sosyal diyaloğu" ve İngiltere hükümeti ile yerel yönetimlerin desteğini övdü.

Son Güncelleme : 08 Nisan 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo