Jaguar J-Pace SUV’yi Porsche Cayenne’e karşı hazırlıyor

Ototeknikveri     10 Nisan 2018 05:30

J-Pace, Range Rover yürüyen aksamı ve güç aktarım mekanizmaları ile 2021’de çıkacak. Elektrikli yeni XJ 2019’da satışa çıkacak.

Jaguar J-Pace SUV’yi Porsche Cayenne’e karşı hazırlıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Jaguar 2021’de çıkartacağı yeni J-Pace SUV için tam gaz çalışıyor. Yeni model Porsche Cayenne ile rekabet edecek. Model Jaguar tasarım direktörü Ian Callum’un kaleminden çıkan yeni bir şekle sahip olacak. Otomobil on-road sürüş eğilimli olarak hazırlansa da, yürüyen aksamının büyük kısmını Range Rover ile paylaşacak.

 

J-Pace, markanın son beş yılda müthiş bir hızla büyüyen global SUV piyasasına sunduğu dördüncü dikkat çekici ürünü olacak.

 

Jaguar karlılığı yüksek ve çok daha yüksek satış hacimli bir gelecek bekliyor. Firmanın iki yıl önce F-Pace ile başlayan SUV ailesi hızla yükselen satış rakamları yakaladı ve bu modeller 2020’lerin başlarında toplam satışların üçte ikisini oluşturacak.

Bu süreçte elektrikli Jaguar otomobillerin sayısında da artış olacak. Bu hibrit ve tam elektrikli otomobillerin öncülüğünü donanım, yazılım ve tasarımıyla yeni piyasaya çıkan I-Pace yapıyor.

 

2020 itibariyle her modelin elektrikli bir versiyonunu çıkartmayı hedefleyen firma, performans odaklı sedanlar, SUV’ler ve spor otomobilleri birarada sunmaya devam edecek.

 

Önümüzdeki yıllarda dokuz yeni Jaguar modeli çıkacak

2016 F-Pace’in ve daha küçük, uygun fiyatlı E-Pace’in başarısı firmada şu an yaşanan gelişmelerin ana sebebi. Firma yöneticileri Jaguar’ın imajını güçlendirmek için J-Pace gibi lüks modeller üretmeye devam etmeleri gerektiğini biliyorlar. Yakın ve orta vadede çıkacak önemli modeller arasında gelecek yıl için planlanan elektrikli XJ limuzin ve daha büyük, süper lüks J-Pace de var.

 

Jaguar’ın 2008 – 2009 ekonomik krizinde düşen satışları yeniden toparlanarak yıllık 150.000 – 160.000 seviyelerine çıktı. Land Rover ve Range Rover satışları ile birlikte JLR’nin toplam satışları 600.000 seviyesine ulaştı. Bu toplam etkileyici olsa da, Tata-JLR patronları şu an 800.000 adet satışa ulaşmış olmayı planlıyordu ve hala en kısa zamanda grubun toplam satışlarını 1 milyon adetin üzerinde görmek istiyorlar.

Jaguar’ın SUV planları

2016’da F-Pace Jaguar için önemli bir dönüm noktası oldu. Model markanın uzun zamandan bu yana çıkardığı en başarılı modeli haline geldi ve yılda 70.000 adet civarında satışa ulaştı. Bu yıl bir plug-in hibrit konsept göreceğimize dair güçlü işaretler var. Gelecek yıl model güncellemeden geçirilecek. Yeni nesilin ise 2022’de çıkması bekleniyor.

 

Kompakt SUV otomobillerin satışları hızla artarken, yeni çıkan E-Pace için de umutlar yüksek. Jaguar bu segmentin daha da büyüyeceğini düşünüyor. Altı yıldır piyasada olan Range Rover Evoque, hala segmentin büyük kısmını elinde tutuyor ve etkili olmaya devam ediyor.

 

Öte yandan, E-Pace’in başarısı firmanın başka modellerini olumsuz etkileyerek firma içi rekabete yol açabilir.

 

Jaguar’ın ilk elektrikli otomobili I-Pace geçtiğimiz haftalarda Cenevre Motor Show’da tanıtıldı ve şimdiden büyük beğeni topladı. Model Magna Steyr tarafından Avusturya’nın Graz kentinde üretiliyor. Üretim Jaguar’ın kendi fabrikalarından daha yüksek rakamlara mal oluyor ancak firma yeni teknolojilerinin vitrini olarak gördüğü modele verdiği önem nedeniyle bundan memnun.

I-Pace modelinin yılda 10.000 – 15.000 adet civarında satılması bekleniyor. Maliyeti nedeniyle bu Jaguar’ın en az karlılığa sahip modeli olacak gibi görünüyor ancak JLR CEO’su Ralf Speth satış rakamları sayesinde modelin iyi para kazandıracağından emin. Modelin üretiminin elektrikli otomobil üretiminin daha ucuz ve kolay hale geldiği Çin’e taşınması da gündemde.

 

Jaguar’ın portföyündeki dördüncü SUV J-Pace tamamen alüminyum, şık ve lüks bir otomobil olarak 2020’lerin başlarında piyasada olacak. Otomobilde Range Rover alüminyum mimarinin gelişmiş bir versiyonunun kullanılması planlanıyor. Yürüyen akşam ve güç aktarım mekanizmaları da Range Rover’dan alınacak. Jaguar patronları bu modelin özellikle Çin’de büyük ilgi göreceğini umuyor.

 

Jaguar’ın sedan meselesi

Jaguar’ın sedan otomobillere ihtiyacı va. Bu tip otomobiller firmanın ilk kurulduğu günden beri temel direği oldular ancak günümüzde yeterince insan sedanları tercih etmiyor. Geçen yıl, 2015’te çıkan kompakt XE Avrupa’da sadece 19.000 adet sattı. Buna karşılık Mercedes C-Serisi’nin satışı 170.000 adetti. Orta boy XF kısa zaman önce güncellendi ve Sportbrake station modeliyle birlikte biraz daha iyi satıyor.

 

2020’lerde her iki model için de yeni nesiller gelmesi planlanıyor. Uzun aks mesafeli versiyonlar Çin’de satışa çıktı ve Jaguar bunlardan iyi gelir elde etmeyi umuyor.

Sedan cephesinde önemli bir haber de elektrikli XJ modeli. Bu yıl tanıtılacak model 2019’da satışa çıkacak. Otomobilin ilk I-Pace ile tanıtılan çift elektrikli motorlu mimariyi kullanması, iyi sürüş performansı ve geniş bir kabin sunması bekleniyor. Jaguar yeni XJ’nin devrimci bir model olarak görülmesini istiyor.

 

Jaguar’ın spor otomobil kararı

Jaguar spor otomobilleri hakkında önemli kararların arifesinde. Bu modellerin hangilerinin kaldırılıp hangilerinin öne çıkartılacağına karar verilmesi gerekiyor. Tata 2008’de JLR’yi satın almadan önce bile yeni bir Jaguar spor otomobil hazırlanacağı belliydi. Bunun sonucunda ortaya 2013 F-Type cabrio çıktı. Model çok iyi görünse de fiyatı eleştiriliyordu. 2014’te coupe versiyon, 2017’de ise küçük motorlu versiyon eklendi. Otomobilin satışları şu anda yıllık 10.000 civarında.

 

Jaguar’ın Porsche’nin 911 ve 718 modellerini kullandığı gibi bir imaj yaratıcıya ihtiyacı var. F-Type’ın markayı güçlendirmesi için geliştirilmesi ve yenilenmesi gerekiyor. Bu ihtiyaçlar ise Jaguar XK’yi işaret ediyor. Elektrikli I-Pace ve XJ modelleri ile aynı mimariyi kullanacak bu otomobilin fiyatı Bentley Continental GT’nin hemen altında olacak.

 

Spor otomobillerin öne çıkartılmasına karşı çıkanlar ise F-Type’ın çok büyük para kazandırmadığını belirtiyor. Otomobilin mimarisi pahalı çünkü diğer modellerle çok az parçayı paylaşıyor. Model Çin’de pek tutulmuyor, ABD satışları ise yılda sadece 4000 civarında.

 

Öte yandan, Jaguar model platformlarını artık oturtmuş durumda ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde bunlar verimli olmaya başlayacak. F-Pace’ten beri Jaguar iyi karlar elde etmeye başladı ve E-Pace için daha da umutlu. Firma yöneticileri artık I-Pace, XJ, J-Pace ve XK gibi imaj modellerine daha çok odaklanabiliyor.

Son Güncelleme : 11 Nisan 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo