Hyundai ve Seat yeni kaporta stilleri sunacak

Ototeknikveri     12 Nisan 2018 11:56

Hyundai, Ford, Kia ve Seat gibi otomobil üreticileri yeni kompakt otomobil stilleri üzerinde çalışıyor. Bu markalar yeni kaporta stilleriyle Avrupa’da kompakt segmentinde yavaşlayan satışları yeniden canlandırmayı umuyor.

Hyundai ve Seat yeni kaporta stilleri sunacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Avrupa’da kompakt segmentinden daha popüler olan tek segment küçük otomobiller ancak SUV’lerin durdurulamaz yükselişi diğer otomobilleri vurmaya devam edecek.

 

LMC Otomotiv analiz firmasına göre bu yıl kompakt otomobil satışları geçen yıl ulaşılan 3 milyon adetten 2.9 milyona düşecek, 2023 itibariyle bu düşüş 2.5 milyona ulaşacak.

 

Otomobil üreticileri gelenekselin dışına çıkarak fastback otomobiller, şık stationlar, hatta crossover benzeri kaporta stilleriyle bu düşüşün önüne geçmek istiyor.

 

Önemli lansmanlar

Segmentte bu yılki en önemli lansman Ford’un yeni nesil Focus modelinin çıkışı olacak. Mevcut model 2017 yılını Avrupa’nın en çok satan 4. kompakt modeli olarak kapatmıştı. Focus’un üzerinde listede Volkswagen Golf, Skoda Octavia ve Opel Astra bulunuyordu.

 

Yeni Focus serisi ilk kez Active adıyla crossover bir versiyona da sahip olacak. Bu model Focus’un lüks Vignale versiyonu ve sportif ST versiyonlarına katılacak.

 

Volkswagen Golf geçen yıl Avrupa’nın kompakt segmentindeki hakimiyetini sürdürdü ve en yakın rakibini 230.000 adetle geride bıraktı.

 

Daha fazla seçenek

Hyundai – Kia grubu da modellerini daha fazla kaporta stiliyle sunmaya başlayacak. Mart ayında Cenevre’de tanıtılan yeni Kia Ceed ilk önce hatchback ve station olarak satılacak, ardından seriye sportif ve lüks bir versiyon daha katılacak. Bu son versiyonun sonbaharda Paris’te tanıtılması bekleniyor.

 

Kia ayrıca Sportage kompakt SUV ve Ceed hatchback arasında konumlanacak bir crossover daha çıkartacak. Firma Ceed’in Avrupa satışlarını 2019’da 70.036’dan 100.000 adete çıkartmayı hedefliyor. Bu rakam geçen yıl segmentte 12. sırada olan Ceed’i 10. sıraya yerleştirebilir.

 

Kia’nın planları kardeş markası Hyundai ile de örtüşüyor. Hyundai geçen yıl i30 kompakt hatchback otomobilinin bir fastback versiyonunu çıkartmıştı.

 

Her iki marka da revize ettikleri kompakt serilerinden üç kapılı modelleri kaldırdı. Sektörde de bu yönde bir trend görülüyor. JATO’nun rakamlarına göre, geçen yıl kompakt hatchback satışlarının sadece %3’ü üç kapılı modellerden oluştu.

 

‘İkisinin arasında bir şey’

Seat da kompakt serisini bir crossover ile büyütmek isteyen markalar arasında. Volkswagen Grubu’na ait marka Leon modelini geçen yıl segmentin en çok satan otomobilleri arasında 10. sıraya yerleştirdi (146.988 adet satış). Firma gelecek yıl seriye yeni bir model katmak istiyor.

 

Seat Ar-Ge yöneticisi Matthias Rabe bu yeni model için “Bir hatchback yapmayı düşündük, sonra SUV hakkında konuştuk. Sonunda ‘neden bu ikisinin arasında bir şey yapmayalım ki?’ diye sorduk.” diyor. Seat şu anda Leon’un X-perience adlı bir crossover versiyonunu zaten sunuyor. Rabe ise yeni modelin bundan daha ekstrem ve daha gösterişli bir şey olacağını söylüyor.

 

Yeni Leon havadan güncellemeleri alabilen yeni bir multimedya sistemiyle teknoloji bakımından da yükseltilebilir. Bunun için daha fazla fonksiyon sunan ekranlar, daha az buton ve gelişmiş ses kontrolü planlanıyor. Rabe, yeni multimedya sistemini test edenlerin bunu Tesla Model X’teki benzerinden daha iyi bulduklarını belirtiyor. Otomobilin ayrıca yeni bir plug-in hibrit versiyonu da olacak.

 

Dominant oyuncu

Yeni multimedya sistemi yeni nesil VW Golf’e de gelebilir. Yeni Golf’ün 2019’un yaz aylarında çıkması bekleniyor. Golf 2017’de kompakt otomobil satışlarında hakimiyetini korudu.

 

Öte yandan, Volkswagen’in yeni T-Cross küçük SUV’sinin bu yıl çıkması bekleniyor. Gelecek yıl ise I.D. tam elektrikli hatchback gelecek. Bu yeni modeller LMC Otomotiv analisti David Oakley’e göre VW Golf’ün satışlarını düşürebilir.

I.D. hatchback elektrikli otomobillere yönelen sektörde en önemli lansmanlardan birisi olacak. JATO analisti Felipe Munoz’a göre “hibrit ve elektrikli otomobiller segment için hayat kurtarıcı hale geliyor”. Geçen yıl sektörde dizel satışları %14 geriledi, böylece dizelin segmentteki payı 2016’da %48’ken %43’e düştü.

 

Elektrikli otomobillerde yükseliş

Elektrikli otomobillerin satışları geçen yıl %12 artarak piyasa payı %7’ye yükseldi. Toyota’nın Auris hibrit modeli elektrikli otomobil satışlarının %67’sini oluşturdu.

 

E-Golf ve Nissan Leaf gibi tam elektrikli otomobillerin satışları %35 artarak elektrikli otomobil piyasasında %23 pay elde etti.

 

Toyota üçüncü nesil Auris modelini Cenevre fuarında tanıttı, tanıtımla birlikte model için artık dizel versiyon sunulmayacağı açıklandı. Yeni otomobil Toyota’nın benzinli – elektrikli hibrit sisteminin iki farklı versiyonuyla geliyor.

 

Auris geçen yıl Avrupa’da 114.415 adet satıldı ve sektörde 9. sıraya yerleşti. Segmentin baskı altında olması nedeniyle yeni Auris’in bunun çok üzerinde satış rakamları elde etmesi beklenmiyor.

Geçen yıl segmentteki en büyük başarı hikayelerinden birisi Fiat Tipo modeline aitti. Tipo 127.075 adet satışla 8. sıraya oturdu. Ekonomik model İtalya’da 56.000 satışla segmentin en üstünde yer aldı, diğer piyasalarda da büyük ilgi gördü.

 

JATO analisti Munoz, segmentte büyüme potansiyelinin sadece ucuz modellerde kaldığını belirtiyor.

Son Güncelleme : 13 Nisan 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo