Park yeri arama derdi bitiyor mu?

Ototeknikveri     16 Nisan 2018 11:21

Volkswagen, Hamburg Havalimanı’nda otonom park testleri yapıyor.

Park yeri arama derdi bitiyor mu?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Almanlar yılda ortalama 41, İngilizler 44, New York sakinleri ise 107 saatlerini park yeri arayarak geçiriyorlar. Volkswagen Grubu otonom park sistemleriyle bu zamanı otomobil kullanıcılarına geri vermek istiyor. Grubun vizyonunda sürücünün otomobilini park yerinin kapısında bıraktığı, otomobilin kendi başına park yeri arayıp sürücü müdahalesi olmadan park edebildiği bir teknoloji var. Hazırlanan bir pilot proje bunun nasıl mümkün olabileceğini gösteriyor. Hamburg Havalimanı terminaline yakın çok katlı bir otoparkta, havalimanı görevlileri Volkswagen, Audi ve Porsche otomobillerle otonom park testleri yapıyorlar. Proje, Hamburg’un şehir içi ulaşımda dünya çapında bir örnek haline gelmesi için oluşturulan geniş kapsamlı işbirliğinin bir parçası. Yeni otonom park hizmetinin 2020 yılında ilk müşteriler tarafından kullanılmaya başlanması hedefleniyor. Bu sayede yolcular otomobillerini park etme sorunuyla uğraşmadan doğrudan terminale girebilecekler.

 

Test senaryosuna göre, kullanıcılar mobil uygulama üzerinden otoparkta yer ayırtabilecekler, böylece havalimanına geldiklerinde kolayca arabalarını otoparkın kapısında bırakıp gidebilecekler. Bu aşamadan sonra her adım otomatik olarak gerçekleşecek, otomobil kendisine boş park yeri bulacak, gerekirse elektrik şarj istasyonuna gidecek. Bunun için park yerinde otomobillerin sensörleriyle tanıyabilecekleri işaretler olacak. Bu modern otopark hizmeti burada bitmiyor. Otomobil sahibi uzaktayken sipariş ettiği paketler otomobilin bagajına teslim edilebiliyor, hatta kuru temizlemeden gelen temiz kıyafetleri otomobile yerleştiriliyor. Kullanıcı seyahatinden geri dönerken, yine uygulama aracılığıyla arabasını otoparkın kapısına çağırabiliyor ve uçaktan iner inmez arabaya binip evine gidebiliyor. Bu hizmet için faturalandırma da kuyrukta beklemeden, park otomatını kullanmadan uygulama üzerinden hızlı ve kolay şekilde yapılabiliyor.

 

Otonom park teknolojisinin bir avantajı da sürücülerin giriş çıkışına gerek olmadığı için otomobillerin daha dar alanlara park edebilecek olması. Bu sayede otoparklar daha verimli biçimde kullanılabilecek.

 

Volkswagen Grubu ayrıca MAN marka otonom tırları Hamburg Limanı ve otoyollarda belirlenen kısımlarda 2019’dan itibaren test etmeye başlayacak. Tamamen otonom hareket edecek bu tırlarda sürücüler sadece tedbir amacıyla bulunacak, taşıtı yönetmeleri gerekmeyecek.

Son Güncelleme : 17 Nisan 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo