Ford’un yeni platformu Focus’a geliyor

Ototeknikveri     19 Nisan 2018 01:39

Ford Avrupa’nın mühendislik yöneticisi Joe Bakaj, yeni platformla çok iddialı olduklarını vurguladı.

Ford’un yeni platformu Focus’a geliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford’un önümüzdeki beş yıl içinde mühendislik alanında yapacağı 4 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olan ve henüz ismi konulmayan yeni mimari için, Volkswagen’in MQB mimarisinin Ford versiyonu denilebilir. Monokok önden çekişli mimari Ford’un beş yeni global platformundan birisi olacak. Ford bu platformlarla maliyetten tasarruf, verimlilik ve yeni modellerin geliştirme sürecinin %20 hızlanması gibi avantajlar elde etmeyi umuyor.

 

Yeni Focus’ta bulunan mimari, Fiesta gibi yarı kompakt otomobiller ya da orta boy modeller ve Escape gibi crossover otomobiller için de uygun. Bakaj, bu mimariyi “Esnek ve ölçeklendirilebilir.” olarak tanımlıyor.

 

Yeni nesil Focus’un ABD versiyonu 2019’un ikinci yarısında Çin’de üretilecek. ABD’de hangi kaporta tiplerinin satılacağı henüz belli değil. Ford bu yıl Focus’un Michigan eyaletinde bulunan Wayne fabrikasındaki ABD’ye yönelik üretimini durduracak.

Avrupa modelleriyse Ford’un Almanya’daki Saarlouis fabrikasında üretilmeye devam edilecek. Otomobil Avrupa ve Çin’de bu yıl piyasaya çıkacak.

 

Volkswagen Grubu’nun önden çekişli modüler mimarisi MQB, 2011 yılında kullanılmaya başlandı ve şu and Volkswagen markasıyla satılan otomobillerin %40’ında bulunuyor. 2020 yılı itibariyle bu oranın %80’e çıkması bekleniyor. MQB aynı zamanda Audi, Skoda ve Seat tarafından da kullanılıyor.

 

IHS Markit baş analisti Tim Urquhart, benzer bir modüler sistemi kulanmanın Ford gibi bir kitlesel piyasaya oyuncusu için de maliyet avantajı ve başka pek çok açıdan mantıklı olduğunu belirtiyor.

Bakaj, MQB gibi, Ford’un monokok platformunun da sürücünün ayağı ve ön aks arasındaki mesafe gibi bazı sorunları çözeceğini belirtiyor. Yeni mimariyle, koltuk yapıları, elektrikli el frenleri ve klimalar gibi ortak modüller birden fazla modelde kullanılabilecek. Bakaj, her modelde aynı modüllerin kullanılmayabileceğini ancak ortak modül sayısının mümkün olduğunca çok tutulmaya çalışılacağını söyledi.

 

Ford’un yeni mimarisiyle üretilecek otomobiller için ayrı bir tasarım şefi de var. Joel Piaskowski Ford’un global otomobiller ve crossover modeller yöneticisi olarak geçen yıl Ağustos ayında göreve geldi.

Aynı mimariyi kullanan model sayısını artırmak bazı sorunlar da getirebiliyor. Volkswagen ilk başlarda MQB platformunu farklı markalar ve otomobillere adapte etmekte zorlandı. Ortak parçaların kullanılması tedarik maliyetlerini azaltıyor ancak adaptasyon süreci üretimde aksaklıklara yol açabiliyor, ayrıca birden fazla modelde kullanılan bir parçada sorun çıktığında geri çağırma masrafları çok daha artıyor.

 

Yeni mimari, Focus’un Çin’de rekabet edebilecek kadar ucuz, aynı zamanda ABD’de tüketicilere cazip gelebilecek kadar sofistike olabilmesi için önem taşıyor. Bakaj, Çin’de ABD ile aynı teknolojiyi kullanacaklarını ancak tedariği yerel olarak yapabileceklerini, bu sayede tasarruf edeceklerini belirtti.

Ford Focus modelinin ABD için konfigürasyon seçeneklerini 360’tan 26’ya indirdi, ayrıca global modelin mühendislik maliyetlerinde kesintiye gitti. Firma seçenekleri sadeleştirirken, ucuz donanım seviyeleri yerine lüks donanım seviyelerine ağırlık vererek tüketiciyi daha yüksek fiyatlı versiyonlara yöneltmeyi hedefliyor. Örneğin Avrupa’da seriye yeni eklenen crossover stili Active versiyonuyla, kullanıcılara artırılmış biniş yüksekliği, farklı tamponlar ve koruyucu plastik şeritler gibi özellikler sunuluyor.

 

Bakaj bu konudaki stratejilerini “Mühendislik gerektiren parça sayımızı azalttık, mühendislik maliyetlerini kıstık ancak farklı kişisel tercihlere uyacak daha fazla versiyon sunmaya başladık. Bunun çok ideal olduğunu düşünüyorum.” diye özetledi.

Son Güncelleme : 20 Nisan 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo