Dizeli bırakan markalar artabilir

Ototeknikveri     08 Mayıs 2018 10:40

Nissan’ın Avrupa’da dizel otomobil satışlarını durdurma kararını diğer markaların da takip etmesi bekleniyor.

Dizeli bırakan markalar artabilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Nissan’dan Pazartesi günü yapılan açıklamada binek otomobillerin Avrupa modellerinde dizel versiyonların satışının durdurulacağı ve elektrikli versiyonlara ağırlık verileceği belirtildi.

 

Toyota da Mart ayında bu yıl sonu itibariyle Avrupa’da dizel satışlarını durduracağını açıklamıştı. Dizel motorlu araçlar Toyota’nın Avrupa’daki satışlarının %10’da daha küçük bir kısmını oluşturuyor. Firma Land Cruiser büyük SUV, Hilux pikap kamyonet ve Proace hafif ticari araçlarda dizel seçenekler sunmaya devam edecek. 

 

Diğer Japon otomobil üreticileri de Nissan ve Toyota’nın dizeli durdurma kararına uyabilir. Avrupa’da Volkswagen Grubu’nun dizel emisyon skandalı sonrasında emisyon standartları çok daha katı hale getirildi ve bazı şehir merkezlerine dizel araçların girişi yasaklandı ya da ileri tarihlerde başlayacak yasaklar planlandı.

 

Almanya’daki Bergisch Gladbach Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden otomotiv uzmanı Stefan Bratzel Japonların en başından beri dizel teknolojisine şüpheyle yaklaştıklarını, dolayısıyla Japon markalarının dizeli bırakmakta istekli olmalarına şaşırmadığını belirtiyor. Bretzel, Honda ve Mazda’nın da dizel otomobil satışlarını durduracaklarını iddia ediyor.

 

Geçen yıl Avrupa’da dizel araçlara olan talep %7.9 düşerek satışlar 6.77 milyon adette kaldı ve dizelin tüm satışlardaki payı %43.8’de kaldı. 2011’de dizel araçların piyasa payı en yüksek noktasına çıkarak %54.9’a ulaşmıştı. Analistler dizel satışlarındaki düşüşün artarak devam edeceğini söylüyor.

 

Nissan’dan bir sözcü Avrupa’da dizel otomobillerin satışının aniden değil kademeli olarak durdurulacağını, bu süreçte elektrikli modellerin daha fazla ön plana çıkartılacağını açıkladı. Öte yandan, firmanın dizeldeki talep düşüşü nedeniyle İngiltere’deki en büyük tesisi olan Sunderland fabrikasında yüzlerce çalışanın işine son vermeyi planladığı konuşuluyor. 

 

Nissan geçen yıl Avrupa’da 128.456 dizel otomobil sattı. Bir başka deyişle, firmanın Avrupa satışlarının %16’sını dizel araçlar oluşturdu.

 

Nissan Avrupa’da Navara ve NV200 gibi dizel ticari araçlar satıyor. Hafif ticari araçlar için dizel önemini koruyor ancak firma bu alanda da elektrikli modellere ağırlık vermeyi düşünüyor. 

 

Volkswagen skandalının ardından bazı Alman şehirleri şehir merkezinde dizel araçları yasaklarken, Paris’te de belli bir yaşın altındaki dizel araçlara yasak getirildi. Otomobil markaları dizel araç sahibi tüketicileri rahatlatacak bazı kampanyalar düzenleyerek bu tip araç kullanıcılarının benzinli araçlara geçişi için cazip fırsatlar sunuyor. 

 

Otomobil üreticileri dünya genelinde dizel taşıtlara talebin düşmesini elektrikli taşıtlara yatırım yaparak telafi etmeye çalışıyor.

Son Güncelleme : 08 Mayıs 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo