Şehir merkezine giren taşıtlardan emisyon ücreti alınacak

Ototeknikveri     21 Haziran 2018 12:29

İngiltere'deki Leeds kenti, kent merkezinde belirlenen “temiz hava sahası”na giren ağır vasıtalar, otobüsler, minibüsler, taksiler ve özel kiralık otomobillerden günlük 50 sterlin emisyon ücreti almaya hazırlanıyor.

Şehir merkezine giren taşıtlardan emisyon ücreti alınacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

vLeeds, Londra'yı takip ederek kent merkezine girecek taşıtlardan ücret almaya başlayacak. Leeds Kent Konseyi başlangıçta emisyon düzeyi yüksek taşıtlardan günlük 100 sterlin almayı önerdi ancak kamuoyundan bu ücretin çok yüksek olduğu eleştirileri gelince ücret 50 sterline çekildi.

 

Taksi ve özel kiralık otomobillerden 12.50 sterlin alınacak, 50 sterlin ücret ise Euro 6 standartlarına uymayan dizel ve Euro 4 standartlarına uymayan benzinli kamyon ve otobüslere uygulanacak. Hibrit ve elektrikli taşıtlar ise ücretten muaf olacak. Ayrıca şehir merkezinde bazı günler trafiğin kapatılması planlanıyor.

 

Leeds İngiltere'de ve Avrupa'da kent merkezlerinden yüksek emisyonlu taşıtları yasaklamak ya da sayılarını azaltmak isteyen şehirlerden sadece birisi. Birmingham da kısıtlamaları uygulamaya hazırlanıyor.

 

Geçen yıl Mayıs ayında İngiltere hükümeti 220 milyon sterlin maliyetli Hava Kalitesi Planı'nı duyurmuştu. Bu plan İngiltere'de şehirlerin temiz hava sahaları oluşturarak havayı kirleten taşıtları mümkün olduğunca şehir içine sokmamalarını kapsıyor.

 

80 km elektrikli sürüş mesafesi şartı

Öte yandan, 2040 yılından itibaren tüm yeni otomobillerde en az 80 km elektrikli sürüş mesafesi bulunması şartı getirilmesi tartışılıyor. Toyota'nın İngiltere yöneticisi Tony Walker, parlamenterlere yaptığı konuşmada bu zorunluluğun manntıklı olmadığını söyledi. Plug-in hibritlerin 2040'a kadar böyle bir elektrikli sürüş mesafesi sunabilmesi mümkün ancak standart Toyota Prius gibi kendinden şarjlı hibrit otomobiller için 80 km zor görünüyor. Bu araçların plug-in hibrit teknolojisine geçmesi ise pillerin daha yüksek maliyeti nedeniyle mümkün olmayabilir. Pil fiyatının artması otomobilin fiyatını yükseltebilir, bu da müşterileri hibrit otomobillerden uzaklaştırabilir.

 

Tony Walker, elektrikli ve plug-in hibrit otomobillerin pillerinin maliyetinin düşmesi konusunda ise şu an doğru bir tahmin yürütülemeyeceğini söyledi.

 

Şarj istasyonları çoğalacak

İngiltere hükümetinin hava kalitesi planı kapsamında yollarda hız tümsekleri, hız sınırları, kavşaklar ve trafik ışıklarıyla ilgili değişiklikler de yapılacak. Ayrıca hükümet 100 milyon sterlin de şarj istasyonu altyapısını geliştirmek için yatırım yapacak. Ülkede beş yıl önce 3000 şarj istasyonu varken bugün bu sayı 13.000'in üzerine çıktı. 2040 yılı itibariyle yeterli bir şarj istasyonları ağı oluşması bekleniyor. Bunun yanı sıra elektrikli otomobil kullanıcılarının çoğu otomobillerini evde de şarj ediyor ve giderek artan sayılarla evler için hızlı şarj üniteleri satın alıyor.

 

İngiltere'nin yanı sıra Fransa hükümeti de bu ay benzinli ve dizel taşıtlarla ilgili geleceğe dönük kısıtlamaların gündemlerinde olduğunu açıkladı.

Son Güncelleme : 21 Haziran 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo