Yeni Audi A1 Sportback: şehirli yaşam tarzı için ideal yol arkadaşı

Ototeknikveri     22 Haziran 2018 05:29

Yeni Audi A1 Sportback dikkat çekici ve maskülen bir tasarım, daha üst sınıf otomobillerden alınan yenilikçi multimedya sistemi konsepti, ayrıca daha fazla konfor ve güvenlik için yeni sürüş yardım sistemleriyle geliyor.

Yeni Audi A1 Sportback: şehirli yaşam tarzı için ideal yol arkadaşı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Dinamik bir tasarıma sahip yeni Audi A1 Sportback şehir içi kullanım için ideal bir yol arkadaşı, ayrıca uzun yolculuklarda da çok konforlu. Multimedya ve sürüş yardım sistemleriyle A1 Sportback dijital dünyaya tamamen entegre oluyor. Yeni donanım seviyeleri geniş kişiselleştirme özellikleri sunuyor.

 

Dış cephe tasarımı: Çarpıcı ve maskülen

A1 Sportback’in uzunluğu önemli ölçüde arttı. 56 mm artışla otomobil artık 4.03 metre boyunda. Genişlik 1.74 metre, yükseklik ise -anten dahil- 1.43 metre. Geniş tekerlek izi ve kısa sarkıntılar sportif bir görünüm kazandırıyor. Geniş, aşağıya yerleştirilmiş tek çerçeveli ön panjur ve yan hava girişleri ön kısma hakim. Kaputun kenarının altında, markanın 1984’teki ralli ikonu Sport quattro’ya gönderme yapan üç düz yarık bulunuyor.

 

Yeni A1 Sportback ayrıca yandan bakıldığında Audi Ur-quattro ve Sport quatrro modellerini de andırıyor. Geniş, düz C sütunu otomobili park halindeyken bile hareket ediyormuş gibi gösteriyor. Yanlardaki tüm çizgiler, pencere kenarlarından eşiklere kadar, arkaya ve yukarı doğru ilerliyor. Vurgulu tekerlekler ve alçak omuz çizgisi A1 Sportback’e yolda heybetli bir duruş kazandırıyor.

 

S line donanımıyla, Audi otomobilin sportif karakterini çeşitli özelliklerle daha da vurgulamış. Bunlar arasında örneğin daha geniş hava girişleri, eşik eklentileri, kaputun altında ortalanmış ve uzatılmış bir yarık ve daha geniş arka kanat bulunuyor.

 

En üst düzey motor ise çarpıcı ikiz egzoz çıkışlarıyla tanınıyor.

S line donanım seviyesini temel alan Edition modeli özellikle dikkat çekiyor. Bu versiyon A1’in tasarım dilini çok sayıda kontrastla etkileyici biçimde yansıtıyor. Büyük 18 inç bronz/siyah/beyaz tekerlekler otomobilin şıklığını tamamlıyor. Otomobilin yanındaki Audi logosu da jantlarla aynı renkte. LED farlar ve LED arka lambalar koyu renkte. Ön panjurdaki Audi logosunda ve otomobilin arka kısmında da siyah renk görülüyor.

 

Donanım seviyeleri

Yeni A1 Sportback’in yeni bir özelliği de modüler donanım seviyesi yapısı. Bu sayede kullanıcılara esneklik sağlanıyor. İlk kez, müşteriler dış cephe ve iç kabin stilini istedikleri gibi düzenleyebiliyorlar. Donanım seviyesine göre -basic, advanced ya da S line- dış cephedeki eklentiler farklı konfigürasyonlarda geliyor. Siyan stil paketi ilave aksanlarla geliyor. “Interior advanced”, “Interior design selection” ve “Interior S line” iç kabin paketleriyle Audi müşterilere çok çeşitli renk ve materyal seçenekleri sunuyor.

 

Yeni görünüm: iç kabin tasarımı

Yeni modelin tasarımında “kompakt sınıfının en sportif iç kabini” hedeflendi. İç kabin duyusal ve kişiselleştirilebilir tasarımıyla sürücü odaklı bir atmosfere sahip. Tüm kontroller ve opsiyonel MMI dokunmatik ekran sürücü odaklı, bu da özgün kokpit karakterini vurguluyor. Ön yolcu tarafındaki ekran ve hava girişi siyah cam görünümüyle entegre edilmiş. Opsiyonel kontur ve ambiyans aydınlatması paketi istenirse 30 farklı renkte LED aydınlatma bileşenleriyle iç kabin tasarımını karanlıkta da canlandırıyor.

 

Daha fazla alan ve konfor: alan konsepti

Yeni A1 Sportback çok daha geniş ve ferah, bu sayede sürücü ve yolcular için hayatı çok daha konforlu kılıyor. Kompakt dış cephe boyutlarına ve alçak tavana rağmen arka koltuklardaki yolcular bolca baş ve bacak boşluğundan faydalanabiliyor. Bagaj kapasitesi 65 litre artırılmış. Normal kapasite 335 litre, arka koltuklar katlandığında ise bu kapasite 1090 litreye çıkıyor. Yükleme eşiği yüksekliği ise 67 santimetre.

 

Tamamen dijital

Yeni Audi A1 Sportback dijital geleceğe hazır. Giriş seviyesi versiyon dahi standart olarak 10.25 inç ekranlı tam dijital kontrol paneli ve çok fonksiyonlu direksiyonla geliyor. Opsiyonel Audi sanal kokpit çok çeşitli fonksiyonlarıyla sürücünün görüş alanı içerisinde kapsamlı bilgiler sunuyor.

 

Her zaman bağlantıda ve güncel: Multimedya ve Audi connect

Yeni A1 Sportback’in multimedya konsepti tam boy sınıfından geliyor. MMI radyo standart olarak sunuluyor, direksiyon üzerindeki butonlardan ve dijital kontrol panelindeki ekrandan yönetilebiliyor. En üst seviyede, MMI navigation plus siyah cam görünümlü alana uyumlu 10.1 inç MMI dokunmatik ekranla geliyor.

 

Audi connect ile birlikte, MMI navigation plus A1 Sportback sürücülerine hibrit rota rehberliği gibi fonksiyonlar sunuyor. Bu özellik rotayı bulut üzerinden aldığı trafik durumu verilerini dikkate alarak hesaplıyor. Audi akıllı telefon arayüzü yeni A1 Sportback otomobilinizdeyken daima dijital dünyaya bağlı olmanızı sağlıyor. Bu özellik, CarPlay ve Android Auto kullanarak iOS ve Android akıllı telefonları MMI sistemine bağlıyor ve iki USB arayüzü sunuyor.

 

Önce güvenlik: sürüş yardım sistemleri

Audi A1 Sportback sürüş yardım sistemleri de tam boy sınıfından geliyor. Bu sistemler sayesinde otomobil öndeki taşıtla arasındaki güvenli mesafeyi koruyor, sürücünün şeridini korumasını ve otomobili park etmesini daha kolay hale getiriyor.

 

Standart şeritten ayrılma uyarısı sürücünün 65 km/s hızlardan itibaren otomobili şeritte tutmasına yardımcı oluyor. Hız sınırlayıcı da standart olarak sunuluyor. Bir diğer standart özellik de Audi pre sense front. Radar sensörü diğer taşıtlarla, yayalarla ya da bisikletlilerle ilgili kritik durumları tespit ediyor. Sistem sesli ve görüntülü şekilde uyarıyor. Adaptif hız asistanı Audi A1 Sportback’in öndeki araçla arasındaki istenen güvenli mesafeyi korumasını sağlıyor.

 

Yeni Audi A1 Sportback park etmeyi kolaylaştıran sistemlere de sahip. İlk kez bir arka kamera da arka park sistemiyle birlikte sunuluyor. Sistemin ön ultrasonik sensörleri otomobilin önündeki objeleri tanıyor ve sesli görüntülü uyarılar veriyor. Park asistanı sistemi A1 Sportback’i paralel ve yatay park alanlarına kolayca sokabiliyor.

 

Süspansiyon

Yeni Audi A1 Sportback kıvrak ve sportif sürüş deneyimi sunuyor. Temel süspansiyonun yanı sıra opsiyonel spor süpansiyon da tercih edilebiliyor. Giriş seviyesi benzinli motorlu model için “Basis” dinamik paketi spor süspansiyon, kırmızı fren kaliperleri ve daha büyük fren diskleriyle geliyor. Audi “Performance” dinamik paketini diğer motor versiyonları için sunuyor. Bu pakette de kırmızı fren kaliperleri ve daha büyük fren diskleri bulunuyor, bunun yanı sıra ayarlanabilir amortisörler, ses üreticisi ve Audi drive select özelliği geliyor.

 

Yeni Audi A1 Sportback bu yaz aylarından itibaren sipariş edilebilecek ve sonbaharda Avrupa’da satışa çıkacak. Almanya’da fiyatlar 20.000 euro civarından başlıyor.

 

 

Son Güncelleme : 22 Haziran 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo