PSA ticari araçlar yöneticisi yenilenen modellerden iyi satışlar bekliyor

Ototeknikveri     30 Temmuz 2018 06:10

Philippe Narbeburu ilk kurulduğu 2016 yılından beri PSA’nın hafif ticari araçlar departmanının başında. Opel’in de PSA grubuna eklenmesiyle, grubun Avrupa’da ticari araç piyasasındaki payı %20’nin üzerine çıktı.

PSA ticari araçlar yöneticisi yenilenen modellerden iyi satışlar bekliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

PSA bu yıl yenilediği orta boy midi van modelleri için yüksek beklentilere sahip. Narbeburu, PSA’nın Avrupa ve dünyada ticari araç piyasasındaki etkisini artırmasıyla ilgili soruları yanıtladı.

 

Avrupa’da hafif ticari araç sektörü için bu yılki büyüme öngörünüz nedir?

 

Şu an oldukça tedbirliyiz. PSA Grubu’nda Opel dahil piyasa payımızı %25’e çıkartabileceğimizi düşünüyoruz. 2017 sonunda piyasa payımız %20.2’ydi. Piyasanın kendisinden üç kat daha hızlı büyüdük.

 

Bu yıl satışlarınızı ne gibi unsurlar artıracak?

 

Sektörde ürün portföyünü yenileyen ilk biz olduk. Modellerimizin üçte ikisi son iki yıl içinde yenilendi. Yeni kompakt Citroen Berlingo ve Peugeot Partner ile pek çok yeni müşteri çekebileceğimize eminim. Orta boy Citroen Jumpy ve Peugeot Expert, ayrıca Space Tourer/Peugeot Traveller ticari araç müşterilerinin beklentilerini fazlasıyla karşılayacak. Her ihtiyaca hitap eden geniş seçeneklerimiz var. Ayrıca çözüm ortağımız olan başka firmalarla da ticari araçlarımızın farklı amaçlar için özelleştirilmesi konusunda işbirliği içinde çalışıyoruz.

 

PSA ticari araçlarını ne kadarı farklı kullanım amaçları için özelleştiriliyor?

 

Ticari araçların yaklaşık %70’i üretim hattının sonunda dönüştürülüyor. Müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak bu araçlara kendi donanımlarımızdan ekleyebiliyoruz ya da daha kapsamlı dönüşümler için bu işleri yapan diğer firmaları tavsiye edebiliyoruz.

 

Yeni kompakt van modellerinizin ne kadarı yolcu taşımaya yönelik olacak?

 

%45 kadarı yolcu taşıma amaçlı olacak. Aktivite araçları segmenti büyüyor. Geçen yıl bu segment piyasanın genelinden daha fazla büyüdü. Segmentteki en iyi yılımızdı.

 

PSA neden 2016 yılında ticari araçlar için ayrı bir departman kurdu?

 

Ticari araç müşterilerinin beklentileri binek otomobil müşterilerinden farklı. Ticari araçlarda çok çeşitli ihtiyaç ve beklentiler var. Müşterilerimizin profesyonel ihtiyaçlarını daha iyi anlamamız ve bu alandaki trendleri takip etmemiz gerekiyor. Ayrıca bağımsız bir departmanla ürünler, servisler, mühendislik, tasarım hatta bayiler bakımından ekiplerimizin profesyonelliğini ve tecrübesini daha da fazla artırabiliyoruz.

 

Avrupa’daki varlığınızı artırıyor musunuz?

 

Yeni nesil aktivite araçlarımız için (Peugeot, Citroen ve Opel’de) İspanya’nın Vigo kentinde dördüncü, Portekiz’de Mangualde tesislerinde üçüncü üretim ekibimizi kuruyoruz. Bu dinamik bir sektör ve artık Opel ve Vauxhall araçlar da üretiyoruz. Opel tekrar yolcu taşıma amaçlı ticari araçlara yönelecek ve bu büyüme getirecek. Gerçekten uluslararası düşünüyoruz. Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika’da büyüme bekliyoruz. Berlingo 17 ülkede Citroen’in en çok satan ürünü. Bu yeni nesil için tüm üretim Vigo ve Mangualde’de yapılıyor. Bu fabrikalar ticari araç üretiminin karmaşıklığına ve çeşitliliğine alışkın. Bu araçları üretmek bir binek otomobil üretmekten daha karmaşıktır. Buralardaki ekiplerimiz yüksek kalite, inovasyon ve yeni üretim metodları konusunda da deneyimli.

 

Başka nerelerde ticari araç üretiyorsunuz?

 

Fransa Sevelnord, İtalya Sevel Sud (Fiat ile birlikte), Arjantin Palomar, Uruguay Montevideo ve Rusya Kaluga’da üretim yapıyoruz. Sevelnord’da dördüncü üretim ekibimizi de kurduk.

 

PSA daha fazla elektrikli ticari araç satacak mı?

 

Geçen yıl 3500 elektrikli Berlingo ve Partner sattık. Bu daha başlangıç. Gelecekte ticari araç satışlarının %10 – 15’i elektrikli olacak. Zamanla tüm ticari modellerimizin elektrikli versiyonları çıkacak.

 

Bu arada müşterilerimize farklı enerji çözümleri ve çeşitlilik sunmaya devam edeceğiz. Dizelin hala piyasada olacağını düşünüyoruz. Benzin için de aynı şey geçerli. Plug-in hibritler ve hatta yakıt hücreli araçlarla seçeneklerimizi çoğaltabiliriz. Taşıtların teknik karakteristiklerine saygı duymalıyız. Yükleriyle birlikte 3.5 tonluk araçlardan söz ediyoruz, sonuçta bunlara iyi güç çıkışı ve iyi şanzıman sağlamalıyız.

 

Türkiye ticari araç üretimi ve satışları için ne kadar önemli?

 

Türkiye dinamik bir ülke ve tüm markalarımız için büyük potansiyele sahip. Orta Doğu ve Afrika pazarında en önemli piyasamız Türkiye. Ülkede döviz kuru ve buna bağlı rekabet gücüyle ilgili bazı sorunlarımız var, bunları çözmemiz gerekiyor.

 

Çin hakkında ne söylemek istersiniz? Burası için planlar var mı?

 

Bu piyasaya girmek için doğru fırsatı bekliyoruz ve uzun vadede başarılı olmak istiyoruz. 2018’de Çin’de bir ticari araç atağı duyurabiliriz.

 

 

Son Güncelleme : 30 Temmuz 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo