Fransa otonom arabalara geçişi hızlandırmak istiyor

Ototeknikveri     08 Ağustos 2018 09:27

Fransız hükümeti otonom arabaların geliştirilmesini destekliyor ve 2020 – 2022 yılları arasında Fransa yollarında ilk “yüksek otomasyonlu” arabaların dolaşmasını hedefliyor.

Fransa otonom arabalara geçişi hızlandırmak istiyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Fransa’nın teknolojiye önem veren cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski bakan Anne-Marie Idrac’ı sürücüsüz ulaşım teknolojileri için ulusal bir strateji geliştirmek üzere görevlendirdi. Bu strateji yeni yasalar, yönetmelikler, testler, pilot projeler, siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması gibi meseleleri içeriyor.

 

Konuyla ilgili ilk yasa tekliflerinin bu yılın sonuna kadar gelmesi ve yasalar çıktığında 3. Seviye ve 4. Seviye otonom şahsi araçlara, ayrıca robot taksiler gibi sürücüsüz toplu taşıma araçlarına ve otomatik kargo araçlarına izin verilmesi bekleniyor.

 

Fransa’da 2014 yılından bu yana elliden fazla otonom taşıt test projesi gerçekleştirildi, bunlar arasında robot taksiler, otobüsler ve özel otomobiller de vardı. Hükümet yeni projeleri desteklemek için 40 milyon euro bütçe ayırdı.

 

Ülkedeki lider robot taksi geliştiricisi ise Lyon merkezli Nayva adlı firma. Nayva dünyanın çeşitli noktalarında sürücüsüz araçlarını deniyor ve yakın zamanda önce ABD’nin Michigan eyaletinde bir fabrika açma planlarını duyurdu. Nayva tarafından geliştirilen küçük sürücüsüz minibüsler Fransız tedarikçi Valeo’dan da finansal destek alıyor. Bu araçlar geçen yıldan bu yana Paris yakınlarındaki La Defense adlı sanayi kuruluşları ve ofislerin olduğu bir bölgede trafiğe kapalı alanlarda test edilyor.

 

PSA Grubu ise otonom sürüş yazılımları üreten NuTonomy adlı firmayla ortaklık içinde. Peugeot 3008 crossover otomobiller NuTonomy’nin geliştirdiği teknolojiyle donatıldı ve Singapur’da şimdiden yollarda görülmeye başlandı.

 

Bir diğer Fransız otomotiv devi Renault ve ortağı Nissan 2022 yılı itibariyle robot taksi filosunu yollara çıkartmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Renault bu yılki Cenevre Auto Show’da EZ-GO adlı robot taksi konseptini tanıttı. Konsept fazla düz görünen fütüristik tasarımlara şıklık katmayı hedefliyor.

 

 

Son Güncelleme : 08 Ağustos 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo