JLR üç yeni model ve esnek bir platform planlıyor

Ototeknikveri     14 Ağustos 2018 08:28

Jaguar Land Rover önümüzdeki beş yıl içinde üç yeni model çıkartacak ve modellerinin çoğunu kademeli olarak yeni modüler platformuna taşıyacak.

JLR üç yeni model ve esnek bir platform planlıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

İlk model yeni nesil Land Rover Defender olacak ve 2020 – 2021 mali yılı içinde gelecek. 2021 – 2024 yılları arasındaysa iki model daha tanıtılacak ve böylece JLR’nin model serisi 13 otomobilden 16 otomobile çıkmış olacak.

 

Firma modeller hakkında bilgi vermedi ancak Defender modelinin bir ürün ailesine dönüştürülerek Jeep ile rekabet edileceği tahmin ediliyor.

 

Yeni modeller arasında giriş seviyesi bir Land Rover da olabilir. Land Rover’ın ayrıca Road Rover isimli bir crossover model çıkartması bekleniyor. Bentley Bentayga ultra lüks SUV ile yarışacak bir model için yapılan planlar ise şu an için geri planda gibi görünüyor.

 

JLR’nin yeni MLA (Modular Longitudinal Platform) platformu pek çok model tarafından paylaşılarak maliyet verimliliği sağlayacak. Şu anda firma altı platform kullanıyor, bunlar arasında Range Rover, Range Rover Sport ve Discovery’nin kullandığı D7U alüminyum platform ve Jaguar XF ve XE sedan modeller, Jaguar F-Pace SUV, ayrıca Range Rover Velar tarafından paylaşılan D7A alüminyum platform da var.

 

Range Rover Evoque, Land Rover Discovery Sport ve Jaguar E-Pace ise D8 çelik platformu kullanıyor. Jaguar XJ sedan, F-Type spor otomobil ve I-Pace elektrikli otomobil kendi özgün platformlarına sahip.

 

JLR yeni MLA platformuna geçişin 2020’de başlayacağını söyledi. Dolayısıyla bunu kullanacak ilk model Land Rover Defender olabilir. Yeni platform daha fazla esneklik, yaygın bulunurluk, standardizasyon ve ölçek ekonomisi açısından avantaj sağlayacak. Platformun hangi materyallerden oluşacağıysa açıklanmadı.

 

MLA mimarisini paylaşan otomobiller yarı hibrit, plug-in hibrit ya da tam elektrikli olabilecek.

 

D8 platformu yeni küçük modellerde 2024-2025 mali yılına kadar kullanılmaya devam edilecek. Bu tarihten sonraysa MLA’ya geçilecek. Bu arada JLR, artık PTA adı verilen mimariyi plug-in hibrit ve 48 volt yarı hibrit modellerde de kullanılabilecek şekilde güncelleyecek. Bunu kullanan ilk model gelecek yıl satışa çıkması beklenen yeni Range Rover Evoque olacak.

 

Bu küçük platformda yapılan yenilikler CO2 emisyonlarını azaltacak. JLR’nin Avrupa’da AB hedefleri doğrultusunda 2021’e kadar CO2 emisyonlarını 135 g/km değerinin altına indirmesi gerekiyor. Şu an firmada bu değer ortalama 178 g/km.

 

Yeni çapraz motorlu mimariyle gelecek teknolojiler arasında sürücünün off-road sürüş esnasında otomobilin önündeki zemini doğrudan görmesini sağlayan bir video teknolojisi de var.

 

Jaguar Land Rover kıta Avrupası’ndaki ilk montaj fabrikasını Eylül ayında Slovakya’da açacak. Fabrika yıllık 150.000 araç üretim kapasitesiyle Land Rover Discovery’yi üretmeye başlayacak. Daha sonraki aşamada Defender üretimi de bu fabrikada yapılabilir.

 

Firma Brexit süreci ve Avrupa’da dizele talebin düşmesi nedeniyle son üç yıldır ilk kez geçen ay zarara uğradı. JLR bu yıl sonunda %3.8 EBIT marjı (faiz amortisman vergi öncesi kar) bekliyor. Firmanın orta vadede hedefi %7, uzun vade hedefiyse %9 kar.

 

 

Son Güncelleme : 14 Ağustos 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo