Daimler şehir içi ulaşım için otonom minibüs tasarlıyor

Ototeknikveri     10 Eylül 2018 11:00

Daimler hem yolcu taşıma hem de ürün taşıma amaçlı otonom elektrikli minibüs geliştiriyor. Firma, Alphabet’in Waymo projesi ve Deutsche Post gibi rakiplerin karşısında elini güçlendirmek istiyor.

Daimler şehir içi ulaşım için otonom minibüs tasarlıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Konsept iki modüllü bir şasiden oluşuyor. Yumurta şeklindeki bu minibüs 12 yolcu taşıyabiliyor ya da iki dakikadan kısa sürede bir kargo minibüsüne dönüştürülebiliyor. Bu yaklaşım lojistik firmalarının ve toplu taşıma operatörlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla tasarlandı. Böylece sürücü sayısı yetersiz olsa bile bu gibi kuruluşlar elektrikli araçlarını daha etkin ve verimli bir şekilde kullanabilecek.

 

“Vision Urbanetic” araçlar entegre bir IT sistemine bağlanacak ve mobilite ihtiyaçlarını analiz edebilecek, rotaları adapte ederek trafik sıkışıklıklarından kaçınabilecek. Projenin bir hedefi de kirliliğin yüksek olduğu şehir merkezlerinde emisyonları azaltmak.

 

Minibüsün potansiyel çıkış tarihi 20 Eylül’de Hanover’de IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda açıklanacak.

 

Daimler ayrıca gelecek yıldan itibaren Robert Bosch ile birlikte Kaliforniya’da bir otonom yolcu taşıma servisi başlatacak. Proje yolunda giderse firma 2023 yılında robot taksileri yola çıkartmayı planlıyor.

Bu alanda rekabet ise giderek kızışıyor. General Motors firması da 2019’dan itibaren Amerika’nın büyük şehirlerinde elektrikli Chevy Bolt robot taksileri kullanmaya başlamayı hedefliyor. Uber yine aynı tarihlerde sürücüsüz Volvo XC90 SUV filosunu yollara çıkartacak.

 

Daimler’in yeni “ikisi bir arada” minibüsü Deustche Post’un StreetScooter araçlarıyla rekabet edecek. Bonn merkezli posta ve lojistik firması geleneksel motorları terk ederek sadece pilli elektrikli minibüsler ve bisikletler kullanacak, StreetScooter ürünlerini dükkanlar, havaalanları gibi farklı alıcılara da satacak. Deutsche Post elektrikli minibüsler için Ford ile işbirliği yapıyor.

 

 

Son Güncelleme : 10 Eylül 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo