TOYOTA'NIN YENİ YÜKSEK VERİMLİ MOTOR TEKNOLOJİSİ

Ototeknikveri     22 Haziran 2014 06:22

Toyota, yüksek termal ve yakıt verimliliğine sahip motorlar geliştiriyor.

TOYOTA'NIN YENİ YÜKSEK VERİMLİ MOTOR TEKNOLOJİSİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Japon üretici Toyota, araçlarının çevresel performansını iyileştirmek amacıyla, daha üstün termal verimleri sayesinde yüksek yakıt tasarrufu sağlayan motorlar geliştiriyor. Yeni motorlarını hibrid araçlarında kullanmayı amaçlayan Toyota, bu motorların verimli yanma teknolojisi sayesinde emisyon değerlerini azaltmasının yanında, yeni nesil araçların güncel modellere göre yüzde 10 daha fazla yakıt verimliliği sunmasını sağlayacağını belirtiyor. Yeni motorları yakın gelecekte kısmi olarak yenileyeceği modellerinde kullanacak olan Toyota, 2015 yılına kadar toplam 14 yeni motor varyasyonu hazırlamayı hedefliyor.

Toyota yeni motorlar resim galerisi için lütfen tıklayınız.

İlk olarak iki yeni motor hakkında açıklama yapan Toyota yetkililerinin, öne çıkardıkları ünite ise 1.3 litre hacme sahip, Atkinson çevrimi ile çalışan benzinli motor oluyor. Otto ve dizel motor çevrimlerinde farklı bir prensip ile çalışan Atkinson  çevrimi, sıkıştırma oranının arttırılmasına (13.5) ve atık ısının azaltılmasına olanak verdiğinden  üstün termal verimlilik sağlıyor. Toyota ayrıca hava - yakıt karışımını silindir içine dikey bir girdap akımlı güçlü bir döner akış ile göndererek ve akıllı elektrikli değişken supap zamanlaması  (VVT - iE) teknolojisi ile eşleştirilmiş soğutulmuş egzost gazı resirkülasyon sistemine (EGR)  yer vererek, kayıpların azaltılmasını ve yanmanın iyileştirilmesini sağlamış. Sonuç olarak bu yeni 1.3 litrelik motor, seri üretim motorlar arasında oldukça yüksek bir değer olan yüzde 38’lik termal verim değeri ile öne çıkıyor. Start-stop sisteminin de desteğiyle bu yeni motor güncel ünitelere göre yüzde 15 daha yüksek yakıt verimliliği sunuyor.

Toyota’nın diğer motor yeniliği ise Daihatsu ile birlikte geliştirilen 1.0 litrelik ünite oluyor. Yüzde 37’lilk termal verim değeri ile dikkat çeken 1.0 litrelik yeni motor, 1.3 litrelik üniteye benzer bir akış üreten emme portu , soğutmalı EGR sistemi ve yüksek sıkıştırma oranı ile yakıt verimliliği sağlıyor. 1.0 litrelik motorda start-stop sisteminin de desteğiyle güncel versiyonlara göre yüzde 30 oranında maksimum yakıt verimliliğinin arttırılmasını sağlıyor.

Atkinson çevrimine sahip hibrid motor teknolojisini Vezel ve Jazz modellerinde yer veren Honda, ile Skyactiv teknolojileriyle yüksek sıkıştırma oranlarına ulaşan Mazda gibi, içten yanmalı motor teknolojilerine önem veren Toyota, bu yeni motorlarına hibrid modellerinde yer vermeyi planlıyor.

Son Güncelleme : 22 Haziran 2014

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo