2018 Paris Otomobil Fuarı'nda Öne Çıkacak Lansmanlar

Ototeknikveri     30 Eylül 2018 08:37

Bu yıl Paris’teki lansmanlar otomobil dünyasında elektrikli ve otonom bir geleceği işaret ediyor.

2018 Paris Otomobil Fuarı'nda Öne Çıkacak Lansmanlar
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu yıl 2 Ekim’de başlayacak Paris Auto Show’da otomobil üreticileri taşıtların çoğunlukla sürücü müdahalesi olmadan ve elektrikle çalıştığı bir gelecek tablosu çiziyor. Fuardaki Peugeot E-Legend gibi bazı modeller üretime geçmeyecek gösteri araçları olacak. Tam elektrikli Audi e-tron ve Mercedes-Benz EQC gibi bazıları ise çok yakında bayilere ulaşacak. Elektrikli otomobillerin yanı sıra hala markaların en büyük kârlılık kaynağı olan geleneksel otomobiller de tanıtılacak. Bunlar arasında BMW 3 Serisi, DS 3 Crossback ve Seat Tarraco başı çekiyor. Bu yıl Volkswagen, Ford ve Fiat Chrysler gibi bazı markalar ise fuara katılmayarak bağımsız lansmanlar yapmayı tercih etti.

 

2018 Paris Auto Show’da yapılacak önemli lansmanlardan bazıları:

 

Audi

Audi'nin e-tron SUV’si Tesla ile rakip olacak. E-tron 400 km elektrikli sürüş mesafesine sahip olacak ve toplam 496 bg güç çıkışıyla gelecek. Otomobilin 4880 mm uzunluğu onu Q5 ve Q7 arasında konumlandırıyor. Otomobilin tavan çizgisi bu iki modelden de daha alçak. E-tron’un rakipleri arasında Jaguar I-Pace, Tesla Model X ve Mercedes EQC gibi modeller de bulunacak. E-tron gelecek yıl bayilere ulaşacak. Hemen ardından Sportback versiyonu da gelecek. Audi 2025 yılına kadar 10 tam elektrikli model çıkartacak.

 

BMW

BMW’nin fuardaki yıldızı yedinci nesil 3 Serisi olacak. Mühendisler özellikle otomobilin sürüş dinamiklerini geliştirmeye odaklanmış. 3 Serisi artık hafif CLAR mimarisiyle üretilecek ve görünümüne keskin kırışıklıklar hakim olacak. BMW modelin yeni ve verimli motorlarla geleceğini belirtiyor.

 

BMW’nin üzeri açık otomobil sevenlerin gözdesi olacak yeni Z4 roadster modeli de Paris’e geliyor. Mühendislik ve geliştirme masraflarından tasarruf etmek için Z4 platformunu Toyota Supra spor otomobil ile paylaşıyor.

 

8 Serisi firmanın Paris’teki bir diğer modeli olacak. Lüks coupe, BMW’nin çok pahalı modellerle daha fazla kâr etme stratejisinin bir parçası.

 

Citroen

PSA Grubu yeni nesil yakıt tasarruflu plug-in hibrit otomobiller ve sıfır emisyonlu elektrikli otomobiller hazırlıyor. Programın bir parçası olarak Citroen’in yeni C5 Aircross kompakt SUV’si markanın plug-in hibrit versiyona sahip ilk modeli olacak. Otomobil elektrikli modda 50 km sürüş mesafesi sunacak. C5 Aircross şu anda Çin’de satışta. Avrupa satışları ise önümüzdeki günlerde başlayacak. Plug-in hibrit versiyon 2019 sonunda gelecek.

 

DS

DS 3 üç kapılı bir hatchback otomobilden beş kapılı bir crossover’a dönüştü. Modelin adı da DS 3 Crossback olarak değiştirildi. Otomobilin uzunluğu artarak 4210 mm oldu. Yeni nesil DS 3 Crossback, Audi Q2 ve Mini Countryman ile rekabet edecek. DS 3, 300 km menzilli bir tam elektrikli versiyona da sahip olacak. Otomobil 30 dakikada %80 şarj olacak.

 

Ferrari

Monza, Ferrari’nin en yeni sınırlı üretim süper otomobili olacak. Otomobil bir ve iki koltuklu versiyonlarla gelecek; Monza SP1 ve Monza SP2. Her iki versiyon da 1940’lar ve 50’lerin üzeri açık, hafif yarış otomobillerinden esinlenerek hazırlanmış.

 

812 Superfast’i temel alan Monza daha güçlü (799 bg) V12 motorla geliyor. Otomobil 2.9 saniyede sıfırdan 100 km/s, 7.9 saniyede 200 km/s hıza çıkabiliyor. Ferrari Monza’yı en sadık müşterileri için sadece 500 adet üretecek. Fiyat listesi Paris’te açıklanacak ve muhtemelen 1 milyon dolar sınırını geçecek.

 

GAC

Çinli GAC Motor fuarı Avrupa’ya giriş planlarını sergilemek için kullanacak. Kıtaya yeni ayak basan GAC, Paris’te A10 isimli yeni bir model tanıtacak. Firma şimdiden Avrupa’daki operasyonu için çalışanlarını seçmeye başladı ve Stutgart, Munich ve Paris’teki kariyer fuarlarında 700 başvuru aldı.

 

Hyundai

Hyundai i30 Fastback N modelinin performans otomobili isteyenlere ulaşılabilir fiyatlı bir alternatif sunacağını belirtiyor. Otomobil 250 bg ya da 275 bg güç çıkışına sahip 2.0 litre turboşarjlı motorla geliyor. Kompakt hatchback Hyundai’nin Avrupa’daki ikinci yüksek performanslı modeli. Diğer model i30 N hatchback bu yılın ilk yarısında Avrupa’da yaklaşık 3 bin adet satıldı. 250 bg versiyon 6.4 saniyede sıfırdan 100 km/s hıza çıkabiliyor. 275 bg versiyonda ise bu süre 6.1 saniye. Hyundai i30 Fastback N modelinin fiyatını Paris’te açıklayacak.

 

Kia

Kia Proceed, Kia’nın yeni nesil Ceed kompakt ailesinin yıldızı olacak. Şık beş kapılı model Mercedes CLA gibi otomobillerden esinlenen lüks station gövde stiline sahip. Proceed, Ceed beş kapılı hatchback ve Sportswagon’dan daha alçak ve daha uzun, ayrıca çok eğimli arka camıyla kardeş modellerden ayrılıyor. Proceed, üç kapılı Ceed’in yerini alıyor.

 

Paris’te tanıtılacak bir diğer model de Ceed kompakt serisinin en üzerinde konumlanacak Ceed GT. Yeni model 204 bg 1.6 litre benzinli motora sahip.

 

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Paris’te pek çok yeni ürününü sahneye çıkartacak. EQC tam elektrikli SUV, yeni GLE SUV, yeni B-Serisi minivan ve A-Serisi sedan otomobilin Avrupa versiyonu, ayrıca Mercedes-AMG A 35 4MATIC bunlardan bazıları.

 

EQC, Tesla’nın hakimiyetindeki lüks elektrikli otomobil piyasasında Mercedes’in yeni nesil elektrikli modellerinin ilki olacak. Yeni SUV 80 kWh gücünde ve 400 km menzile sahip. EQC’nin temelinde Daimler’in yeni EVA elektrikli taşıt mimarisi bulunuyor. Firma 2022 yılına kadar Mercedes ve Smart markalarından en az 10 tam elektrikli otomobil çıkartmayı planlıyor.

 

B-Serisi ise yeni ve daha hafif bir platforma geçiyor ve daha dengeli bir tasarım benimsiyor. A-Serisi sedan, Nisan ayında Pekin’de uzun aks mesafeli versiyonuyla tanıtılmıştı. Paris’te ise otomobilin kısa aks mesafeli Avrupa versiyonu tanıtılacak.

 

Yenilenen GLE, Mercedes’in MHA mimarisine geçti. Otomobil 48 bolt pilden de güç alan yeni bir süspansiyon sistemine sahip. Bu sistem piyasada yay ve amortisör güçlerinin her tekerlek için bağımsız ayarlanabildiği tek örnek.

 

Mercedes fuarda AMG performans alt markasının yeni giriş seviyesi modeli Mercedes-AMG A 35 4MATIC’i de tanıtacak. Yeni A-Serisi’ni temel alan model 306 bg 2.0 litre dört silindirli turboşarjlı motor kullanıyor. Bu model Audi S3 ve Volkswagen Golf R ile rekabet edecek.

 

Peugeot

Peugeot'nun E-Legend konsepti geleceğin otonom teknolojilerini ve tam elektrikli güç aktarım sistemini sergiliyor, ayrıca 1969’da Pininfarina’nın kaleme aldığı 504 Coupe’nin stilini andırıyor. Otomobil dört farklı sürüş modu sunuyor, bunlardan ikisi otonom, ikisi ise manuel. Yol ve trafik şartlarına ya da kendi isteğine göre sürücü bu modlar arasında geçiş yapabiliyor. Otonom modlarda direksiyon geri çekilerek gizleniyor. Peugeot şimdilik E-Legend’ı üretmeyi planlamıyor ancak firma bu konseptin stil ve teknolojisinin gelecek modellere ilham vereceğini söylüyor.

 

Renault

Renault fuarda bir robot otomobil konsepti tanıtacak. Otonom, elektrikli ve paylaşımlı mobilite servislerini temsil eden üç konseptten üçüncüsü olacak. Firma Mart ayında Cenevre’de EZ-GO robot taksiyi, geçtiğimiz günlerde ise Hanover’de EZ-PRO teslimat aracını tanıtmıştı.

 

Seat

Ateca ve Arona modellerine katılan Tarraco ile birlikte Seat’ın SUV serisi üç modelden oluşacak. Otomobil beş ya da yedi koltuklu versiyonlarla geliyor ve Volkswagen Grubu’nun MQB uzun aks mesafeli mimarisini kullanıyor. Tarraco, aynı mimariyi paylaştığı Tiguan Allspace’ten 35 mm daha uzun, bu da onu kompakt SUV/crossover segmentinin en büyük modellerinden birisi yapıyor.

 

Tarraco’nun tasarımı hafiflik ve kıvraklığın yanı sıra sağlamlık ve geniş ferah alan hissi veriyor.

 

Seat fuarda Arona SUV’nin CNG’li versiyonunu da tanıtacak.

 

Skoda

Skoda'nın Vision RS konsepti Rapid kompakt otomobilin yeni neslinin ön izlemesi niteliğinde. Skoda Octavia’dan daha küçük ve daha ucuz olan Rapid, Avrupa’da 2012 yılında çıkmıştı. Mevcut Rapid, Skoda’nın düşük maliyetli PQ platformunu kullanıyor ancak kaynaklar yeni modelin VW Grubu’nun MQB A0 mimarisine geçeceğini söylüyor.

 

Skoda RS serisini genişletmeyi planlıyor. Firma fuarda Kodiaq SUV’nin de RS versiyonunu tanıtacak. Otomobil iki turboşarjlı dizel motorla sunulacak. RS harfleri Rallye Sport sözcüklerinin kısaltması olarak 1974’teki 180 RS ve 200RS ralli prototiplerinden beri Skoda tarafından kullanılıyor. Şu anki Rapid’in bir RS versiyonu modeli bulunmuyor.

 

Smart

Smart, Paris’te üzeri açık elektrikli konsept otomobil ForEase’i tanıtacak. EQ ForTwo Cabrio’yu temel alan konseptin tasarımı Smart’ın sadece elektrikli otomobiller üreten bir marka olarak geleceğini de yansıtıyor.

 

Toyota

Toyota yeni Corolla’nın station versiyonu Corolla Touring Sports’u Paris’te tanıtacak. Yeni model Auris’in yerini alıyor. Geçen yılki Cenevre fuarında tanıtılan Corolla hatchback gibi station model de sadece benzinli ve hibrit seçeneklerle sunulacak. Toyota Avrupa’da artık hiç bir modelinde dizel seçenek sunmuyor.

 

Toyota Avrupa’da Corolla’nın adını 2006 yılında Auris olarak değiştirmiş ancak Corolla’yı diğer piyasalar için kullanmaya devam etmişti. Şimdiyse TNGA mimarisiyle birlikte Corolla adı bu model için Avrupa dahil tüm dünyada kullanılacak.

 

Corolla Touring Sports, Corolla hatchback modelinden daha farklı görünecek şekilde tasarlanmış. Otomobilde büyük tekerlek kemerleri, eğimli tavan çizgisi ve sportif karakterini vurgulayan daha geniş bir görünüm dikkat çekiyor.

 

Firma fuarda GR Sport performans modellerini de tanıtacak.

 

VinFast

Vietnam’dan çıkan ilk otomobil üreticisi bir sedan ve bir SUV modelle Paris’e gelecek. SUV modelin boyutu BMW X5 ile aynı. Sedan ise BMW 5 Serisi ile benzer boyuta sahip. Her iki otomobil de İtalyan Pininfarina tarafından tasarlanmış. VinFast sedan ve SUV modellerini 2019 yılının üçüncü çeyreğinde çıkartmayı planlıyor. Firma 2025 itibariyle yıllık 500.000 adet üretim hedefliyor.

 

 

Son Güncelleme : 30 Eylül 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo