Jaguar elektrikli I-Pace’e uyarı sesi eklemek için görme engellilerle çalıştı

Ototeknikveri     14 Ekim 2018 10:00

İçten yanmalı motorlara sahip otomobiller gürültü yaparken, elektrikli otomobillerse olabildiğine sessiz çalışıyor. Bu trafik gürültüsünü azaltmak bakımından iyi bir özellik olsa da otomobilin yaklaştığını anlamak için sese ihtiyacı olanlar, örneğin görme engelliler için tehlike yaratabiliyor.

Jaguar elektrikli I-Pace’e uyarı sesi eklemek için görme engellilerle çalıştı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu yüzden Jaguar elektrikli I-Pace crossover modeline sesli uyarı sistemi eklemek için görme engelliler ve onlara rehberlik eden köpeklerle çalıştı. Sistem, yoldakilere yakındaki bir taşıtın hareket halinde olduğunu bildirmek için, düşük hızlarda özel tasarlanmış sesler yayınlıyor. Bu ses otomobilin hızına göre değişiyor ve otomobil bir yöne döneceğinde sese başka bir ton daha ekleniyor.

 

Yeni sistem kapatılamıyor ancak sadece 20 km/s altındaki hızlarda çalışıyor. Bu hızların üzerinde rüzgar ve tekerlek sesinin taşıtın yaklaştığını haber vermek için yeterli olduğu düşünülüyor.

Jaguar NVH (ses, titreşim, sertlik) mühendisi Iain Suffield, sesli taşıt uyarı sistemi hakkında şunları söyledi: “Elektrikli otomobillerde geleneksel motor sesinin bulunmayışı bazı yayalar, özellikle görme engelliler ya da görüşü zayıf olanlar için sorun yaratıyordu. I-Pace için sesli taşıt uyarı sistemini yoldaki tüm kullanıcıların güvenliğini garanti altına almak için geliştirdik. Bu hayat kurtarıcı teknoloji kapatılamıyor ve devamlı güvenliği sağlıyor. Rehber köpekleri kullanarak ve görme engelli bireyleri de teste katarak ürünü son derece gerçekçi şekilde denemiş olduk.”

 

Teknoloji dört yılda geliştirildi ve 2019’da Avrupa’da yürürlüğe girecek en az 56 db(A) sesi zorunlu kılan yasal düzenleme ile uyumlu.

Sistemin geliştirilmesi neden bu kadar uzun sürdü?

Jaguar ilk önce bilim kurgu filmlerdeki uzay gemisi sesine benzer bir sesle test yaptı ancak yayaların bu sesi duyduklarında içgüdüsel olarak yola değil gökyüzüne baktıklarını tespit etti. Ardından yankısız odalarda farklı sesler üzerinde çalışan firma, çeşitli şehir trafiği senaryoları ve çeşitli seslerle çalıştıktan sonra doğru kombinasyonu yakaladı.

 

 

Son Güncelleme : 14 Ekim 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo