Avrupalı otomobil üreticileri elektrikli otomobillerde Çin’i yakalamak için geç kalmış olabilir

Ototeknikveri     31 Ekim 2018 11:27

Elektrikli otomobilleri ana akım piyasaya getirme yarışı tam gaz devam ediyor ancak tüm çabalarına karşın Avrupalı otomobil üreticileri bu yarışta Çin’i yakalayamayabilir.

Avrupalı otomobil üreticileri elektrikli otomobillerde Çin’i yakalamak için geç kalmış olabilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Çin elektrikli otomobil pili teknolojilerinde lider olarak görülüyor ve piller otomobil endüstrisinin geleceği için büyük önem taşıyor. Analistler Çin’in gelecek yıllarda da bu konuda lider olarak kalacağını öngörüyor.

 

Milano merkezli Fondazione Eni Enrico Mattei düşünce kuruluşundan enerji analisti Simone Tagliapietra “Avrupa, firmaların üretimlerini giderek daha fazla Çin’e kaydırdığını görebilir. Bu Avrupa otomobil endüstrisi için büyük bir risk.” diyor.

 

Çin dünyanın en büyük elektrikli otomobil piyasası ve global satışların neredeyse yarısı burada gerçekleşiyor. Dünyadaki lityum iyon pil üretimi kapasitesinin üçte ikisi de burada. Bu iki faktör firmaların elektrikli otomobillerini Çin’de üretmesi için büyük önem taşıyor. İthal otomobillerin ağır vergi yükünden kaçınmak da bir diğer önemli faktör.

Tagliapietra “Pil nerede üretiliyorsa elektrikli otomobili de orada üretmek gayet mantıklı.” diyor.

 

Öte yandan, Avrupa’da lityum iyon pil üretiminin sadece %1’i yapılıyor. Avrupalı üreticiler de pil üretimi için Çin’i tercih ediyor. Hollanda merkezli Lithium Werks firması Çin’de iki fabrikaya sahip ve üçüncüsünü açmaya hazırlanıyor. 1.8 milyar dolarlık yatırım yerel bir ortakla Şanghay yakınlarında yapılacak.

 

Lithium Werks yöneticisi Kees Koolen, firmasının daha iyi altyapı ve fabrika için gerekli izinlere daha kolay ulaşılabilmesi nedeniyle Çin’e yatırım yaptığını belirtiyor. Koolen, Avrupa’da bürokrasinin yavaş işlediğinden ve çok fazla prosedür olduğundan yakınıyor.

 

Avrupa Komisyonu bunu yeni bir stratejiyle değiştirmeye çalışıyor. Çeşitli teşviklerle daha fazla firmanın Avrupa’da pil teknolojilerine yatırım yapmasını sağlamak hedefleniyor.

Avrupa’nın planları başka bazı engellere de takılabilir. Çin pil üretimi için gerekli bileşenleri de elinde tutuyor. Son yıllarda pil üretiminde kullanılan lityum ve kobalt az bulunuyor. İsveçli araştırma firması EV-Volumes’ün kurucularından Viktor Irle “Avrupalı üreticilerin büyük çaplı pil üretimi yapması için artık çok geç olabilir. Bu tren çoktan kaçırıldı.” diyor.

 

 

Son Güncelleme : 01 Kasım 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo